files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Epicentrum bol pri Stropkove, zemetrasenie poškodilo domy, chrám i krčmu

Slovensko v pondelok 9. októbra večer zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení v novodobej histórii. Zemetrasenia takej intenzity v našom regióne nie sú bežné. Po zemetrasení sú hlásené materiálne škody. Ide však o škody menšieho rozsahu.

Ministerstvo vnútra večer informovalo, že zemetrasenie malo vraj silu 4,9 magnitúdy. Bolo v hĺbke desať kilometrov a epicentrum bolo zhruba desať kilometrov juhovýchodne od mesta Stropkov. Otrasy pocítili ľudia prakticky na celom východom Slovensku,  aj na Zemplíne. Podľa záznamov ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v histórii a o najsilnejšie zemetrasenie od samostatnosti Slovenskej republiky. K zemetraseniu došlo presne o 20.23 hod. zhruba 18 km severozápadne od Humenného a 56 kilometrov severovýchodne od Košíc v hĺbke 10 km. Epicentrum sa nachádzalo neďaleko Giraltoviec, pri vodnej nádrži Domaša.  Zemetrasenie bolo také silné, že ho bolo cítiť v okruhu až 200 km a jeho prejavy mohlo pociťovať viac ako 6 miliónov ľudí. Zemetrasenie si nevyžiadalo žiadne zranené osoby. Predovšetkým obce v okolí epicentra zemetrasenia hlásia popraskané steny a poškodené omietky.

Podľa portálu imeteo.sk obce v dejisku epicentra hlásia popukané steny, či poškodené omietky. Zemetrasenie poškodilo kostol v gréckokatolíckej farnosti Pakostov, ako aj pohostinstvo v obci Jenkovce. „Podľa predbežných informácií išlo o zemetrasenie o sile 4.9 magnitúdy v hĺbke 10 km a epicetrum sa nachádzalo zhruba 10 km juhovýchodne od mesta Stropkov. Ministerstvo vnútra situáciu monitoruje a je v kontakte s oddelením seizmológie Slovenskej akadémie vied a s prednostami príslušných okresných úradov. Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR nemá v tejto súvislosti hlásené zranenia ľudí ani škody na majetku. Sme v kontakte aj s JE Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné,“ píše na svojom facebooku ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

.



Uverejnené: 10.10.2023 09:04:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.