files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

KSK chce dotáciami pomáhať k natáčaniu filmov, rozhodnú poslanci

Ak návrh odsúhlasí Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK), filmári by vďaka nakrúcaniu v Košickom kraji mohli spolu so štátnou podporou získať naspäť 35 až 40 percent nákladov na nakrúcanie. Zvýhodnení budú tí, ktorí zamestnajú domácich a tovary aj služby nakúpia lokálne.

Košická župa prichádza s ďalšou novinkou, ktorá podporí rozvoj audiovizuálneho priemyslu v kraji. Pre filmárov chce zaviesť takzvanú „spätnú dotáciu“, ktorá často mieša karty v rozhodovaní producentov o mieste nakrúcania. Na východe by tak mohli vzniknúť ďalšie hrané, dokumentárne aj animované filmy. Či KSK bude môcť spätne preplatiť časť nákladov, ktoré štáby na jeho území oprávnene preinvestovali počas nakrúcania, rozhodne krajské zastupiteľstvo v pondelok 21. augusta. „Podporou audiovizuálneho priemyslu sa nám v Košickom kraji otvára nový priestor pre zvýšenie zamestnanosti a propagácie regiónu. Filmové štáby, ktoré sa tu rozhodnú nakrúcať, potrebujú ubytovanie, budú sa tu stravovať a využívať ďalšie lokálne služby, taktiež vytvoria pracovné príležitosti pre ľudí pracujúcich v kreatívnych odvetviach. Košický kraj sa už blysol na hollywoodskom plátne, keď sa na Spišskom hrade nakrúcala Posledná légia s Colinom Firthom, v obci Háj dodnes stojí socha anjela s jedným krídlom, ktorá pripomína Za nepriateľskou líniou s Owenom Wilsonom. V roku 2021 sme založili Filmovú kanceláriu Košického kraja, ktorá rozbehla spoluprácu s filmármi na plné obrátky - len tento rok sa v Košickom kraji nakrúti 8 celovečerných filmov pod taktovkou renomovaných tvorcov, akými sú Peter Kerekeš či Rudolf Biermann. Postupne prichádzame s ďalšími benefitmi,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Štáty Európskej únie spätne preplácajú filmárom 20 až 35 % oprávnených nákladov. Na Slovensku túto dotáciu zastrešuje Audiovizuálny fond - v roku 2020 stúpla z 20 na 33 %, čo sa úmerne prejavilo na rastúcom záujme zahraničných producentov. Zatiaľ čo v roku 2018 získali podporu len 2 projekty, v roku 2021 to bolo až 41 projektov. „Priemyslovým centrom audiovízie sa stala Bratislava, ktorá je pre producentov rozpočtovo najvýhodnejšia. Verím, že pridaná dotácia zo župy zvýši záujem nakrúcať a tvoriť v Košickom kraji. V predkladanom všeobecne záväznom nariadení navrhujeme spätnú refundáciu 2 alebo 7 % oprávnených nákladov z rozpočtu Košického samosprávneho kraja. Nárok na dotáciu vo výške 2 % by vznikol štábom, ktoré nakrúcajú na území Košického kraja, o preplatenie 7 % oprávnených nákladov by mohli žiadať filmári, ak sa dej ich filmu odohráva v Košickom kraji. Pre producentov je to motivácia v kraji nielen nakrúcať, ale aj situovať sem dej filmu, podporíme tak cestovný ruch,“ vysvetlil riaditeľ Filmovej kancelárie Košického kraja Ján Melikant. V kombinácii so systémom podpory na národnej úrovni cez Audiovizuálny fond dosiahne výška kumulovanej podpory pre projekty nakrúcané v Košickom kraji celkovo 35 %  (teda 33 % od štátu + 2 % z KSK). Ak sa aj dej filmového projektu bude odohrávať v Košickom kraji, výška kumulovanej podpory bude 40 % (teda 33 % od štátu + 7 % z KSK). Proces získania spätnej dotácie zastreší Filmová kancelária Košického kraja. Požiadať o refundáciu bude nutné rok pred nakrúcaním, aby mohla župa financie zaradiť do svojho rozpočtu. Za oprávnené náklady budú považované náklady na tovary alebo služby, ktoré poskytujú podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania v Košickom kraji a tiež náklady na odmenu za prácu osobám s trvalým alebo prechodným pobytom v Košickom kraji. 

.



Uverejnené: 17.08.2023 16:44:49 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.