files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na michalovksom gymnáziu vznikne nová IT učebňa

Košický samosprávny kraj, IT Valley Košice a Technická univerzita v Košiciach aj tento rok pokračujú v úspešnom projekte LAB IT Creativity. Podporuje kreatívne myslenie stredoškolákov, motivuje ich a vzdeláva v oblasti moderných informačných technológií. Do 2. ročníka sa zapojilo 7 župných gymnázií. Úlohou študentov bolo pripravili inovatívne riešenie v spolupráci s mentormi dokopy šiestich IT spoločností.

„Župa sa dlhodobo a systematicky snaží realizovať a aj participovať na aktivitách, ktoré zabránia odlivu mozgov z nášho kraja. IT Valley aj Technická univerzita sú spoľahlivými partnermi a LAB IT Creativity zas unikátnym projektom. Po úspešnom minuloročnom štarte pokračujeme v súťaži aj tento rok. Som hrdý na každého z takmer stovky našich študentov ako aj ich pedagógov, že svetu predstavili 10 moderných a mimoriadne kreatívnych riešení. Vysoký záujem gymnázií je skvelým signálom, že nám na školách vyrastá generácia šikovných vývojárov, ktorých kvality si môžu všimnúť aj etablované veľké spoločnosti sídliace v kraji. Pre žiakov je to zároveň ideálna možnosť, ako spoznať prostredie týchto firiem zblízka, informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Súťaž odštartovala na začiatku aktuálneho školského roka. Študenti najprv absolvovali odborné prednášky či návštevy vo firmách. Neskôr aj konkrétne programovanie alebo zostrojenie prototypov a 3D modelov ich výrobku, webových stránok či aplikácií. Súťažná prezentácia s predstavením projektov sa konala 15. 6. 2023 v Košiciach. Súťaž pomáha študentom pri tvorení vlastných digitálnych produktov a zároveň ponúka možnosť spolupracovať s najlepšími odborníkmi z praxe. Aby mohli mladí východniari pokračovať v tvorbe smart riešení, v každej zo zapojených škôl vznikne kreatívne IT laboratórium, podobne ako v 1. ročníku LAB IT Creativity. Ich vytvorenie podporil Košický samosprávny kraj. Školy na tento účel získali šek v hodnote 20 – tisíc eur. Najmodernejšie laboratóriá na Slovensku tak pribudnú na košických gymnáziách na Alejovej, Trebišovskej, Opatovskej ceste, na Gymnáziu, Ľudovíta Štúra v Michalovciach, ako aj  na Gymnáziu v Trebišove. Laboratóriá budú mať rôzne vybavenie podľa vlastných potrieb a zamerania, ktoré chcú na škole rozvíjať. Vlani župa podobným spôsobom podporila Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach i Gymnázium P. J. Šafárika v Rožňave. „Vnímame, že počítačová a digitálna gramotnosť sa stáva nevyhnutným predpokladom uplatnenia sa na trhu práce a táto potreba sa bude len zväčšovať. Podpora kreatívneho, kritického zmýšľania a tímovej spolupráce sú nevyhnutnou súčasťou každej profesie. Projekt LAB IT Creativity podporuje kreatívno -technologické zmýšľanie študentov stredných škôl. Okrem iného, unikátnosťou projektu je zapojenie aj 150 vysokoškolských študentov, ktorí sa stali mentormi pre študentov gymnázií. Nad všetkými projektami dohliadalo 6 renomovaných IT spoločností, ktoré sú členom klastra Košice IT Valley. Veríme, že aj vďaka tomuto projektu sa študentom Technickej univerzity v Košiciach zapáči pedagogická činnosť a popri práci v IT firme zvládnu na menší úväzok aj vyučovať. Ide o dlhodobú výzvu - zabezpečiť kvalitnú výučbu informatiky už na stredných školách, pretože od tej sa odvíja ďalšie pôsobenie absolventov stredných škôl. Našou ambíciou nie je, aby sa zo všetkých absolventov programu stali programátori, ale zrelí mladí ľudia, ktorý rozumejú technológiám a vedia ich správne používať,“ výkonná riaditeľka Košice IT Valley Mgr. Miriama Hučková.

Toto sú víťazné projekty aktuálneho ročníka súťaže:

Gymnázium P. J. Šafárika – P. J. Šafárik Gimnázium, Akademika Hronca 1 , Rožňava: Cieľom projektu Zdravé prostredie na našej škole bolo vytvoriť systém monitorujúci základné parametre ovzdušia vzdelávacieho prostredia v učebniach školy a tiež monitorovanie vlhkosti a teploty v kvetináčoch permakultúrnej záhrady.

Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce: Študenti vytvorili hru Codename Yellow, v ktorej hráč bojuje proti členom drogového kartelu v americkom Miami.

Gymnázium Alejová, Košice: Projekt Energy is the future of the world dáva žiakom a učiteľom na školách možnosť interaktívne sa edukovať o obnoviteľných zdrojoch energie, zistiť priemernú uhlíkovú stopu, ktorú školy vyprodukujú a následne ponúka možnosti na riešenie tohto problému.

.



Uverejnené: 21.06.2023 15:38:17 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.