files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa pomôže štátu so štúdiou k D1 po hranicu s Ukrajinou

Košický samosprávny kraj (KSK) pomôže Ministerstvu dopravy SR a Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorí pracujú na multimodálnej štúdii k výstavbe diaľničného prepojenia D1 od Bidoviec až po hranicu s Ukrajinou. Podporné podklady pre štúdiu predloží štátu župná nezisková organizácia Dopravná infraštruktúra Košického samosprávneho kraja. V pondelok 27. februára zámer schválilo Zastupiteľstvo KSK. Dodávateľ by mal predložiť štátu komplexnú štúdiu s návrhom posúdenia jednotlivých dopravných variantov a cost benefit analýzou do konca tohto roka. Päť analyzovaných úsekov je momentálne v štádiu posudzovania vplyvu na životné prostredie.

Pondelkové rokovanie krajských poslancov prinieslo i dve dobré správy pre kultúru. Zastupiteľstvo odsúhlasilo kúpu historickej drevenice v Rejdovej. Prízemný zrubový dom z roku 1851 je národnou kultúrnou pamiatkou a župné Gemerské osvetové stredisko v nej plánuje zriadiť „živé múzeum“ a vysunuté pracovisko Remeselníckeho inkubátora. Konať by sa tu mohli remeselnícke dielne, workshopy, krátkodobé stáže remeselníkov či iné podujatia. Znalecký posudok stanovil hodnotu nehnuteľnosti na 31 902,56 eura. Predmetom kúpy je i dobové vnútorné zariadenie drevenice, ohodnotené na 3 700 eur. Nehnuteľnosť je vo výbornom stave a nebude si vyžadovať veľké investície. Poslanci odklepli aj formálne vytvorenie Vysunutého pracoviska Spišského kultúrneho centra a knižnice pre okres Gelnica. Vyčlenený pracovník centra už v posledných rokoch vykonával v Gelnici kultúrne aktivity, keďže v roku 2013 tam zaniklo vysunuté pracovisko kultúrnej organizácie Spišské osvetové stredisko. Priestor na pondelkovom zastupiteľstve dostal i Program obnovy krajiny Košického kraja. V roku 2022 sa v rámci neho realizovali projekty za viac ako 254-tisíc eur. Pre rok 2023 je v rámci Programu obnovy krajiny vyčlenených z rozpočtu kraja ako aj v rámci realizovaných projektov takmer 2,2 milióna eur. Projektom roka je KlimaPark v Kysaku. Moderné edukačné centrum vznikne v priestoroch Školy v prírode, kde sa budú môcť školáci i verejnosť vzdelávať o klíme zážitkovo.

Súčasťou rokovania boli i návrhy na ocenenia osobností, ktoré udelí župa 23. apríla na slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti Župných dní. Cena Košického samosprávneho kraja za rok 2022 poputuje piatim jednotlivcom, respektíve kolektívom. Poslanci odsúhlasili, že ju získajú Detský folklórny súbor Parchovianka, Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, Spevácky zbor Árvalányhaj, Mons., Dr. h. c. Jozef Tóth, in memoriam a tiež Ústav lekárskej a klinickej biochémie, UPJŠ v Košiciach, Lekárska fakulta. Ocenenie Historická osobnosť poputuje pri príležitosti 150. výročia založenia Východoslovenského múzea v Košiciach JUDr. Josefovi Polákovi ako zakladateľovi múzejníctva v prvo-republikových Košiciach a vedúcej osobnosti v oblasti kultúry na východnom Slovensku. Zasadnutie Zastupiteľstva KSK bolo už tradične vysielané online na krajskom facebookovom profile i župnom webe. Dvaja občania využili priestor a vystúpili v rámci bodu Otvorená samospráva.

.



Uverejnené: 27.02.2023 15:48:42 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.