files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Občianske hliadky v Michalovciach pokračujú

Mesto Michalovce sa z pohľadu sociálno-ekonomického rozvoja nachádza v problémovom marginálnom regióne. Sprievodným znakom tohto regiónuje nízka úroveň vzdelania, veľká miera nezamestnanosti a vysoké zastúpenie rizikových skupín obyvateľstva.

Mesto sa otázkou marginalizovaných skupín a s nimi spojenej bezpečnosti zaoberá dlhodobo. Už v roku 2015 zriadila Mestská polícia poriadkové služby na Mlynskej ulici. Boli vytvorené z radov miestnych občanov, ktorí poberali dávky v hmotnej núdzi. Po krátkom čase však tieto hliadky boli zrušené. „Dôvodom bola slabá finančná motivácia tam bývajúcich občanov a tiež nezodpovedne a nedostatočne vykonávaná práca,“ uviedla hovorkyňa mesta Adela Kalaninová.

Samospráva sa aj napriek tomu snažila nájsť vhodný spôsob, ako zabezpečiť poriadok v už spomínanej lokalite Angi Mlyn. Na rok 2019 až 2021 získalo mesto nenávratný finančný príspevok z Európskeho sociálneho fondu na projekt Občianska poriadková služba v Michalovciach. Tento finančný príspevok bol vo výške 280 tisíc eura spolufinancovanie mesta predstavovalo takmer 15 000 eur. V rámci tohto projektu pracovalo v MOPS 12 členov, ktorí prešli výberovým konaním. Od roku 2019 pôsobí Miestna občianska poriadková služba (MOPS) najmä na Mlynskej ulici, kde je najväčšie zastúpenie marginalizovaných rómskych komunít, ale aj na Gerbovej a Staničnej ulici. Dohliadajú na verejný poriadok, na dochádzku detí do školy a taktiež chránia súkromný a verejný poriadok. Ich úlohou je poukazovať na neprispôsobivé správanie sa ľudí a hliadkovať na sídliskách v blízkostí osád. Keď sme sa náčelníka Mestskej polície v Michalovciach JUDr. Dušana Šantu pýtali, aké sú najväčšie problémy v spomínaných lokalitách s marginalizovanou rómskou komunitou, odpovedal nám, že tam nepretržite dochádza k poškodzovaniu majetku mesta, či už ide o budovu a oplotenie základnej školy, komunitného centra, ale i samotných bytových jednotiek. Vznikajú tam nedovolené skládky odpadu, objavujú sa problémy spojené s úžerou, záškoláctvom, alkoholom, hádkami, bitkami a podobne. Uviedli sme, že projekt prebiehal v rokoch 2019 až 2021, mestu sa ho však podarilo predĺžiť, a to až do konca januára 2023. „Nakoľko situácia ostatných mesiacov samosprávu utvrdila v tom, že MOPS je v našom meste veľmi potrebná, mesto Michalovce od 1. februára financuje ôsmich členov MOPS z vlastných finančných prostriedkov. A to aj napriek ťažkej ekonomickej situácii, ktorá v tomto období sužuje samosprávy na celom Slovensku. Aj naďalej je našou snahou znovu získať externé finančné prostriedky z obdobného projektu na zabezpečenie tejto služby. Veríme, že opakované  medializované informácie o vyhlásení výziev na tento účel, budú čoskoro realitou, a že si budeme môcť uplatniť aj refundáciu finančných prostriedkov, ktoré použijeme na pokrytie miezd členov MOPS v nasledujúcich mesiacoch,“ dodala Kalaninová.

.



Uverejnené: 24.02.2023 15:37:11 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.