files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Za rok vojny na Ukrajine pomohla župa tisícom utečencom

Bezprostrední susedia župy za východnými hranicami Slovenska sa pred rokom, 24. 2. 2022, ocitli vo vojnovom konflikte. Okrem humanitárnych organizácií stál v prvej línii pomoci aj Košický samosprávny kraj. Na hraničných priechodoch župy a Ukrajiny vo Veľkých Slemenciach a Vyšnom Nemeckom postavila župa stany a nasadila dobrovoľníkov z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja (DCKK).

Tí od začiatku poskytovali utekajúcim ľuďom občerstvenie, základné potreby a informácie. Len cez župných dopravcov využilo nulové cestovné približne 135-tisíc  utekajúcich pred vojnou. Miera pomoci zo strany župy sa postupne rozširovala na celý rad služieb, poradenstva, hmotných potrieb a kraj sa stal nielen subjektom krízového riadenia, ale aj hlavým koordinátorom dobrovoľníkov aj v rámci centra prvej pomoci. V súčasnosti sa snaží vojnových utečencov integrovať. Od vzniku Integračného centra Košického kraja v júni 2022 pomohol jeho personál už takmer 450 rodinám so sprostredkovaním práce či ubytovania. Východniari stále môžu prinášať odevy, drogériu, balené trvanlivé potraviny a iné veci dennej potreby do humanitárneho skladu v Michalovciach. V Športovej hale (bývalé SOU strojárske) na Močarianskej 1 je k dispozícii každý pracovný deň od 10:00 do 18:00. „Rok 2022 naplno ukázal, aká dôležitá je úloha samospráv, ako rýchlo a intenzívne dokážu podať pomocnú ruku v krízových situáciách. Košická župa za krátky čas zmobilizovala niekoľko služieb, niektoré dokonca medzi prvými na Slovensku. Išlo napríklad o registračný systém ubytovania a dopravy, ale aj mnohé iné. Vyčlenili sme 25 zariadení núdzového ubytovania, kde doposiaľ prenocovalo vyše 6110 ľudí. Otvorili sme 2 humanitárne sklady v Košiciach aj v Michalovciach, kde sme zhromažďovali a distribuovali odevy, drogériu, ale aj matrace či kočíky. Dôležitým medzníkom bolo i spustenie infolinky a začlenenie takmer 80 ukrajinských študentov na naše stredné školy.  Chcem opäť poďakovať aj všetkým východniarom, ktorí prispeli na transparentný účet Nadácie KSK, cez ktorý sme dokázali nakúpiť množstvo nevyhnutných vecí,“ povedala hlavná krajská koordinátorka pomoci vojnovým utečencom Jana Béreš – Furmanová.

 

Dôležitou súčasťou pomoci ľuďom v núdzi boli financie v hodnote 100-tisíc eur, ktoré vyčlenilo zo župnej kasy krajské zastupiteľstvo. V čase náhlych zmien župa distribuovala propagačné materiály v ukrajinčine aj angličtine s kompletnými informáciami priamo v teréne. O ďalšej pomoci sa ľudia z Ukrajiny mohli vo svojom materinskom jazyku dozvedieť na webe ukrajinaksk.sk. V neposlednom rade, kraj zabezpečil aj očkovanie proti koronavírusu pre každého záujemcu spoza hraníc. V čase najhoršej situácie zohrali nenahraditeľnú úlohu krajskí dobrovoľníci z DCKK. Tí sa stali prvým kontaktom pre ťažko skúšaných ľudí po prekročení hranice, príchode vlakom či autobusom. Informačný bod župa spočiatku otvorila na hraniciach, neskôr na autobusovej stanici v Michalovciach a košickej železničnej stanici, ktoré fungujú doposiaľ. Jedným z prvých aktívnych dobrovoľníkov bol aj stredoškolák Gabriel Sarkovics zo župného Gymnázia Šrobárová 1, Košice. „Správa o vojne ma zasiahla pred rokom ráno a hneď mi bolo jasné, že idem pomáhať. Hoci som nevedel ako na to, veľmi som chcel priložiť ruku k dielu. Prišiel som na košickú železničnú stanicu, vzal som dobrovoľnícku vestu a už to išlo. Okrem stanice som dobrovoľníčil aj v humanitárnom sklade. Po roku vytrvalej pomoci je môj odkaz pre ďalších, ktorí by chceli pomôcť jasný - choďte si vždy za tým, čo si zaumienite. Netreba sa báť, pri takýchto situáciách sa určite dorozumiete rukami – nohami, podstatné je dať ľuďom v núdzi pocit bezpečia,“ hovorí študent Sarkovics

Do pomoci sa okrem dobrovoľníkov zapojili zamestnanci krajských organizácií. V nepretržitej pohotovosti boli riaditelia stredných škôl a ďalších ubytovacích zariadení, kde našli utekajúci ľudia dočasné útočisko. Veľkú dávku ohľaduplnosti prejavili učitelia a zamestnanci škôl, ktorí pracovali aj nad rámec svojich bežných povinností.  Podobne to bolo aj pri vodičoch autobusov, personálu kultúrnych inštitúcií kraja a mnohých ďalších zamestnancoch župy. Jej partnermi sa stalo aj množstvo charitatívnych, humanitárnych, cirkevných či zdravotníckych organizácií. Dôležitú úlohu zohráva aj Integračné centrum KSK, ktoré odídencom podáva pomocnú ruku v právnej či psychologickej oblasti.

.



Uverejnené: 24.02.2023 11:50:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.