files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Svetový deň Braillovho písma pripomenie cestujúcim aj tlačidlo v autobuse

Braillovo písmo je spolu s hláseniami pre nevidiacich a slabozrakých cestujúcich štandardom vo všetkých novýchautobusoch spoločnosti ARRIVA.

Cestujúci v  prímestskej a mestskej autobusovej doprave zabezpečovanej spoločnosťami ARRIVA na Slovensku si môžu v stredu 4. januára pri vystupovaní z autobusu pripomenúť Svetový deň Braillovho písma.Týmto písmom sú totiž označené ajtzv. zvončeky, teda tlačidlá slúžiace na signalizovanie zastavenia vozidla a na oznámenie stavu núdze.

Najnovšie autobusy ARRIVA vybavené akustickým informačným systémom zároveň zvyšujú štandard komfortu pre nevidiacich a slabozrakých cestujúcich hlásením zastávok v interiéri vozidla, ale aj ponukou nezávislého zvukového kanála pre vonkajšie ozvučenie. To si môže cestujúci aktivovať povelovým vysielačom, ktorý patrí medzi kompenzačné pomôcky pre ľudí so zrakovým postihnutím. „V spolupráci s našimi objednávateľmi, teda mestami a samosprávnymi krajmi, sa nám darí zrýchľovať tempo modernizácievozového parkua tým zvyšovať pohodlie a bezpečnosť pre všetkých našich cestujúcich, vrátane tých, ktorí kvôli svojmu zrakovému postihnutiu často čelia rôznym prekážkam. Tlačidlá označené Braillovým písmom, vonkajšie a vnútorné ozvučenie, ale napríklad aj nízkopodlažné podvozky– to všetko sú prvky, ktoré pomáhajú prekonávať tieto bariéry a umožňujú plnohodnotné cestovanie naozaj všetkým cestujúcim,“ uviedol Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku. V roku 2018 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 4. január za Svetový deň Braillovho písma, pretože v tento deň sa narodil jeho autor Louis Braille. Ten svoje písmo pre nevidiacich predstavil v roku 1825. Prvé slovenské učebnice používajúce Braillovu abecedu vyšli v roku 1923.

.



Uverejnené: 04.01.2023 13:38:13 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.