files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa prináša pre svoje organizácie návod, ako pomôcť klíme a šetriť energie

Globálna zmena klímy sa nevyhýba ani Košickému kraju. Župa v tejto oblasti dlhodobo a systematicky vyvíja aktivity, aby jej negatívne účinky odvrátila. Realizovala stovky zelených opatrení prostredníctvom svojho Programu obnovy krajiny.

V spolupráci s Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, n. o., ktorej je kraj zakladateľom, najnovšie pripravila takzvaný Zelený katalóg. Je zostavený ako inšpirácia pre revitalizáciu zariadení a areálov v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja a prináša návrhy nenáročných opatrení na úpravu mikroklímy. Tie môžu realizovať nielen župné zariadenia, ale aj samotní východniari. „Prognózy hovoria, že v Košickom kraji by sa mala do roku 2030 zvýšiť priemerná ročná teplota o 2 až 4 stupne Celzia. Možno to neznie alarmujúco, no odhady hovoria aj o tom, že do siedmich rokov budeme mať iba v krajskom meste o desať tropických dní viac, než doposiaľ, a to už pocítime na vlastnej koži všetci. Zelený katalóg ponúka množstvo jednoduchých a efektívnych rád, ako ozdraviť klímu v kraji. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji - obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov na revitalizáciu krajiny.  Pomôže viac zelenej infraštruktúry, menej asfaltu či betónu. Prioritne je potrebné zabezpečiť dostatok vody v území, jej zadržiavanie a budovať zeleň v krajine i v urbánnom prostredí,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Zelený katalóg ponúka návod, ako v areáloch župných stredných škôl, zariadení sociálnych služieb či vo vonkajších priestoroch kultúrnych zariadení realizovať zelené opatrenia. Len v roku 2021 vzniklo vďaka Dobrovoľníckemu centru Košického kraja viac ako 50 vodozádržných opatrení. Župe sa tak podarilo vrátiť do prírody viac ako 5,5 miliónov litrov vody. Návod na konkrétne kroky, ako napríklad výsadba stromoradí, zadržiavanie zrážkovej vody, ale aj budovanie záhrad či zelených striech možno nájsť na webovej stránke www.arr.sk.

.



Uverejnené: 29.12.2022 12:21:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.