files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Súboj kto z koho! Líder MOL ligy vyzve obhajcu prvenstva

Už dlho sa nestalo, aby pred vzájomným zápasom boli hádzanárky HK Slovan Duslo Šaľa v zápase s michalovskou Iuventou favoritom. Do tejto pozície sa dostali zverenky trénera Petra Pčolu po ich jesenných výsledkoch, keď sú lídrom MOL ligy. V sobotu privítajú na svojej palubovke v semifinále Slovenského pohára práve obhajcu prvenstva michalovskú Iuventu, ktorej po jeseni v nadnárodnej súťaži patrí piate miesto. Aj preto je favoritom sobotňajšieho zápasu Duslo, no táto pozícia, ako ukázali počas posledných dvoch týždňov, môže vyhovovať aj samotným Michalovčankám.

Zverenky trénera Petra Kostku sa po novembrovej reprezentačnej pauze poriadne rozbehli. Nielenže v lige potiahli doteraz najväčšiu šnúru víťazstiev, keď zvíťazili v troch dueloch v rade, ale dokonca sa im podarilo prekvapiť aj pohárovú Európe, keď celkom jasne vyradili v treťom kole EHF Európskeho pohára švédsky Lugi Dam. Ten najskôr doma zdolali 33:25 a uspeli aj v odvete, ktorú vyhrali 26:19. Pätnásťgólový rozdiel je značný a to podotýkame, že jasným favoritom na postup do osemfinále boli Švédky. „Asi nám pozícia, keď nie sme favoriti, vyhovuje,“ smeje sa Peter Kostka, ktorý sa v následnej odpovedi vrátil k dvojzápasu s Lugi Dam. „Rozhodovalo predovšetkým to, ako sme pristúpili k prvému zápasu. V ňom sme si vybudovali rozhodujúci náskok. Úprimne treba povedať, že švédsky tím nás mierne podcenil. Bolo vidno, že našu hru nemajú napozeranú a mnohé situácie, ktoré hráme celú sezónu, im nič nehovorili. Nechcem ale zhadzovať náš úspech, ktorý sme dosiahli. Vyradili sme favorita dvojzápasu a to je fakt. Jasne sa ukázalo, že keď dievčatá nie sú pod tlakom, sú na palubovke živšie. Tak tomu bolo v prvom zápase. Nemuseli, mohli! Druhý zápas vo Švédsku nám už vyšiel horšie. Hlavne v prvom polčase sme nehrali to, čo sme chceli. Možno to bolo aj v tom, že sme tam cestovali v pozícii, že by bola škoda stratiť takto vybudovaný náskok. Od začiatku som videl, že im niečo zväzovalo ruky i nohy. Počas polčasovej prestávky padli aj silné slová, keďže súper nenastúpil v plnej sile a nám pracovala hlava. Keď sme sa trošku gólovo odtrhli, hneď sme to zlomili. Po šiestich rokoch je to určite úspech pre klub, že si znova zahráme v pohárovej Európe aj na jar a na zápasy osemfinále sa veľmi tešíme.“  

Kalendárny rok pre Michalovčanky rozhodne nekončí. V sobotu ich totiž čaká spomenutý semifinálový duel Slovenského pohára v Šali, ktorá je momentálne lídrom MOL ligy, takže pozícia favorita je momentálne v jej rukách. Navyše, náboj duelu dodáva aj to, že v prvom zápase zvíťazilo doma Duslo 30:29. „Táto pozíciu nám hovorí, že im máme čo vracať a máme sa začo rehabilitovať. Nám tam nevyšiel hlavne prvý polčas, kde sme spravili hanbu klubu. Bolo to nedôstojné a prehra bola preto zaslúžená. Teraz im to chceme vrátiť. Chceme im vrátiť prehru športovým spôsobom a rehabilitovať sa za prehru tam. Šaľa nie je náhodou na prvom mieste v tabuľke MOL ligy. My ale chceme u nej uspieť. Na to potrebujeme ukázať iný výkon, ako v prvom vzájomnom zápase, kedy nám nevyšiel hlavne prvý polčas. Druhý polčas tam ukázal, kde je naša kvalita, kde je kvalita súpera a od toho sa musíme v sobotu odpichnúť,“ zdôraznil Peter Kostka, ktorý následne vyzdvihol hlavný faktor, toho, prečo je Duslo v tejto sezóne úspešné. „To družstvo sa buduje tri roky. Dievčatá sú tri roky spolu a teraz klub žne ovocie systematickej práce. Je to dobrý príklad pre tých, ktorí kritizujú nás teraz. Oni hrajú spolu už dlho a sú zohraté. Čo na nich platí ukázal Most. Extrémna agresivita v súbojoch. Nám sa v tomto nedarilo v prvom zápase a preto sme prehrali.“ Michalovčanky prehrali naposledy práve v Šali. Odvtedy v lige ťahajú sériu troch víťazstiev a uspeli aj v európskom pohári. Po piatich výhrach v rade im narástlo sebavedomie a tréner Zemplínčaniek verí, že sa to odzrkadlí aj v sobotu v Šali. „V úvode sezóny sme prehrali o štyri, či päť gólov. Potom to už boli prehry o gól. Družstvo postupne naberá na kvalite a ja verím, že to stále ide dopredu,“ dodal Peter Kostka na margo päťzápasovej víťaznej šnúry Michalovčaniek.  

Program semifinále (hrá sa na jeden zápas)
Sobota 17. december
HK Slovan Duslo Šaľa – MŠK Iuventa Michalovce (18.00 hod.)
Streda 4. január
HC DAC Dunajská Streda – AHT HC Tatran Stupava (18.00 hod.)

PETER BRENDZA



Uverejnené: 16.12.2022 18:48:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.