files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vyše 1 200 000 eur poputuje do 7 kultúrnych organizácií kraja

Dve divadlá, dve múzeá, galéria, knižnica a kultúrne centrum sa stali úspešnými žiadateľmi o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcii v súvislosti s pandémiou COVID-19. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR. Vďaka integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP), ktorého sprostredkovateľom je župa boli podporené zaujímavé nápady. Cieľom je to, aby sa kultúrne inštitúcie dokázali pripraviť a reflektovať na situácie podobné pandémii Covid-19.

 „Som vďačný za to, že z celkovo 13 podaných projektov máme na konte až 7 úspešných. Kultúrne organizácie kraja tak s cieľom zvyšovať technologické a funkčné štandardy získali viac než 1 200 000 eur. Povinné spolufinancovanie kraja je vo výške 55 000 eur. Podpora bude orientovaná na  modernizáciu kultúrnych inštitúcií s cieľom zlepšenia ich priestorového alebo technologického vybavenia, ako aj stavebných úprav. Východniari tak majú ďalší dôvod navštíviť kultúrne organizácie v kraji,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Pripravené projekty sa zameriavajú na poskytovanie služieb v novom prostredí, znižovanie prevádzkových nákladov súvisiacich  so zastaraným technologickým vybavením, zabezpečenie vhodných technologických a hygienických podmienok pre návštevníkov, prípravu on-line predstavení a podporu interakcií s návštevníkmi. Spolu 7 úspešných organizácií má na realizáciu projektov čas do konca roka 2023. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove vytvorí vďaka podpore novú interaktívnu expozíciu, ktorá predstaví archeologické dedičstvo Zemplína, Banícke múzeum v Rožňave začne s revitalizáciou objektu Galérie, ktorá slúži na prezentáciu výtvarného umenia na Gemeri. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach uspela so zámerom rozšíriť bezkontaktné služby o knihobox, v pláne má aj zmodernizovanie regionálneho oddelenia a rozšírenie študovne. Východoslovenskú galériu čaká obnova osvetlenia vo výstavných priestoroch aj zlepšenie infraštruktúry informačných technológií. Obnova technického vybavenia neobíde ani Bábkové divadlo v Košiciach či Spišské divadlo, kde okrem výmeny techniky plánujú začať s opravou pódia v štúdiu aj s úpravou sociálneho zázemia pre zamestnancov. Spišské kultúrne centrum a knižnicu čaká kompletná rekonštrukcia priestorov. Hodnotenie projektov zatiaľ nie je ukončené, 6 kultúrnych organizácií kraja má tak stále šancu rozšíriť zoznam úspešných žiadateľov. 

.



Uverejnené: 01.12.2022 17:25:49 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.