files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Subteréne mali vzácnu návštevu

 

Posledným hosťom  Subterénu v roku 2010 bol známy, dlhoročný uznávaný slovenský karikaturista rusínskej národnosti Fedor Vico. Hneď v úvode stretnutia  premietol dokumentárny film režiséra Marka Škopa „Osadné“, v ktorom si Vico aj sám zahral. Po filme nasledovala krátka diskusia, v ktorej priblížil natáčanie spomínaného dokumentu. Zameral sa na problematiku Rusínov, ich život v Osadnom, starostu i kňaza, ktorému sa v čase nakrúcania narodil syn. Vysvetlil i rozdiel medzi Ukrajincami a Rusínmi. Taktiež prezradil, že je rád, že film Marka Škopa má taký veľký úspech. Dokument sa prítomným páčil, niektoré časti ich aj rozosmiali. Karikaturista rozhovor vystriedal predstavením svojej knihy

„Dereš....a nikdy inak“, na ktorej sa podieľal aj jeho brat. Kniha obsahuje umelcove začiatky, postup v tvorbe a tiež množstvo kresieb a fotografií. Na konci tohto príjemného stretnutia čakalo návštevníkov Subterénu malé prekvapenie v podobe výstavy Vicových kresieb. Humorista svojim obdivovateľom ešte v závere prezradil, že má príjemné spomienky na Michalovce, kde trávil v minulosti veľa času. Pracoval v Kerku, modeloval monumentálne prvky z betónu, keramiky, glazoval i vypaľoval keramiku.

 

Beseda s Fedorom Vicom potešila najmä starších, no oslovila aj mladšie ročníky

 

Na stretnutie s karikaturistom prišla do Subterénu najmä staršia generácia. Tá si výtvarníka a humoristu pamätá hlavne z čias, keď publikoval v týždenníku Roháč. „Spomínam si na jeho zbojnícke karikatúry ešte zo svojej mladosti. Bol som stálym čitateľom Roháča. Som nesmierne potešený, že Fedor Vico prijal pozvanie do tejto michalovskej galérie, vďaka ktorej sme sa s ním mohli stretnúť  naživo“, povedal jeden zo starších účastníkov.  Návšteva Vica však zaujala aj mladších. Upútal ich  nielen dokument Osadné ale aj   jeho kresby, ktoré vyvesil v galérii. Záujemcovia si mali možnosť zakúpiť aj publikáciu.

 

Preslávil ho Dereš

 

Vicova tvorba karikatúr sa objavila v mnohých periodikách. S karikatúrou začal už počas štúdia na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Bratislave, odbor rezbárstvo. Prvá kresba mu vyšla v pätnástich rokoch jeho života, presnejšie 15. apríla 1960 v humoristicko-satirickom týždenníku Roháč v rubrike „Noví autori na pokusnej vlne.“ Humorná kresba pobavila mnohých, a aj preto mu neskôr dali v redakcii ďalší priestor a uverejnili celú sériu jeho obrázkov s názvom „Zbojnícke chodníčky Fedora Vica“. Pre týždenník Roháč  vytvoril aj  karikatúru postavy Jánošika, ktorú dlhé roky implementoval pod názvom Dereš Fedora Vica. Okrem Roháča publikoval aj v týždenníku Štart. V roku 1969 mu seriál Dereš vyšiel aj knižne. Keďže sa v ňom nepriamo dotkol politickej situácie, knihu stiahli z predaja a Vico mal zakázané ďalej publikovať pre Slovákov 17 rokov. Po niekoľkých rokoch sa Dereš začal objavovať v týždenníkoch Aréna, Mosty a časopise Bumerang, ktorého bol viceprezidentom. Hoci sa po zániku Bumerangu Dereš už pravidelne ako seriál nikde viac neobjavil, Vico svojich zbojníkov zverejňoval v periodikách SME, Národná obroda, Korzár a Hospodárske noviny. Po niekoľkých rokoch mu opäť vyšla kniha „Dereš s podtitulom ...a nikdy inak“. Fedor Vico je zakladateľom a organizátorom medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok. V súčasnosti je členom Rusínskej obrody a Združenia inteligencie Rusínov.

 

Film „Osadné“

 

Získal  hlavnú cenu na 44. ročníku medzinárodného festivalu v Karlových Varoch, „Cenu za najlepší dokumentárny film nad 30 minút.“ Dokument Osadné predstavuje významný počin z pohľadu zviditeľňovania Rusínov.  Režisérom je Martin Škop, ktorý získal cenu aj za film Iné Svety „Cenu Divákov“. Na natáčaní filmu Osadné sa pracovalo tri roky. Je to príbeh o starostovi Ladislavovi Mikuláškovi, pravoslávnom popovi Petrovi Sorokovi a Fedorovi Vicovi, ako sa spoločne vybrali do Bruselu, aby predstavili politikom svoje myšlienky a nápady o obci Osadné. „Nie je to ani o Rusínoch či Osadnom, ale o jednom kúte Európy. Je to taká malá ukážka toho, ako sa môže cítiť hocikto v nejakom zapadákove“, vysvetľuje Fedor Vico. Film je o stretnutí najvyšších súčasných európskych lídrov s lokálnymi politikmi z poslednej dediny na hranici Európskej únie. Hlavnými účinkujúcimi sú Ladislav Mikuláško, starosta obce Osadné, Peter Soroka, pravoslávny kňaz a Fedor Vico. Záujem  o film po premietnutí v Karlových Varoch prejavilo niekoľko festivalov. Najbližšie „Osadné“ uvidia aj na Londýnskom filmovom festivale, dokumentaristickom IDFA (International Documentary Film Festival) v Amsterdame a Medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave.

                    (Martina Králiková)


 


 

 

 

 

 

 

 



Uverejnené: 30.12.2010 11:15:11 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.