files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obrazom: Do Michaloviec dorazili veterány z Plzne

Do Michaloviec vo štvrtok dorazili automobilové veterány až z Plzne. Je to spomienka na najdlhšiu cestu v rámci Česko-Slovenska, ktorá začínala práve v tomto meste a končila v Michalovciach. Až do roku 1993 prepojovala celú spoločnú republiku.

Príjazd vozidiel sa uskutočnil vo štvrtok pred sedemnástou hodinou. Súčasťou programu bolo prijatie členov expedície na pôde mestského úradu a kultúrny program na tribúne na Námestí osloboditeľov. Záštitu nad celým podujatím prevzal  Ing. Libor Picka, člen rady Plzenského kraja pre oblasť kultúry, starostlivosti o pamiatky a cestovného ruchu. Počas programu odovzdal Michalovčanom pozdrav od Čechov a Slovákov žijúcich v západných Čechách.  Program pokračoval vystúpením folklórnych skupín Mihaľovčan a Ruskovčan v rámci 12. ročníka festivalu Na Zemplíne tak. „Hlavným cieľom Expedície 18 je pripomenúť túto jedinečnú cestu, ktorá pod tým istým značením viedla z jedného konca republiky na druhý. A to symbolicky, akoby v predvečer 30. výročia dôležitej historickej udalosti, rozdelenia Česko-Slovenska na dva samostatné štáty v roku 1992. Na expedíciu vyrazí šesť áut s jedno až dvojčlennou posádkou, pričom niektoré z nich budú dobové modely značky Škoda. Kapotu týchto áut bude zdobiť logo expedície. Hlavnými sponzormi projektu sú Autocentrum Šmucler a Plzenský kraj. Vďaka spolupráci s rôznymi veterán klubmi sa cestou k expedícii pripoja aj iné automobily,“ informuje nás hovorkyňa mesta Mária Stričková.

Okienko do histórie

Tesne po druhej svetovej vojne začínala cesta č. 18 dokonca priamo v Plzenskom kraji, v Rokycanoch. Odtiaľ viedla, cez Mirošov, okolo Padrťských rybníkov, obcí Skořice a Věšín, do Rožmitálu pod Třemšínem a pokračovala na Příbram. Po rozšírení vojenského výcvikového priestoru Brdy, začiatkom 50. rokov, sa toto územie stalo neprejazdným a začiatok cesty č. 18 bol posunutý do stredočeského mesta Příbram. Podľa starých automáp a auto-atlasov z roku 1970 začínala táto cesta v okresnom meste Příbram v Stredočeskom kraji a končila takmer až na hraniciach so Sovietskym zväzom, v okresnom meste Michalovce.  Takto bola vedená až do roku 1993. Na novších mapách už začína na kruhovom objazde v meste Rožmitál pod Třemšínem (okres Příbram) na ceste č. 19 z Plzne do mesta Milevsko a končí vo Vojticiach na trase Praha – Tábor – České Budějovice. Jej ďalšie pokračovanie na území Českej republiky je už na ceste nižšej triedy. Z tohto dôvodu svoje označenie cesta č.18 stráca. Na Slovensku existuje táto cestná komunikácia pod rovnakým číslom až doteraz, a to na rovnakej trase ako pred 30 rokmi.

.



Uverejnené: 18.08.2022 11:52:24
files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.