files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jubilejný dvadsiaty pokus nebol márny

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce odohrali v sobotu jubilejný dvadsiaty duel v najvyššej Fortuna lige proti najslávnejšiemu klubu na Slovensku Slovanu Bratislava. V devätnástich doterajších prípadoch iba trikrát remizovali, vo zvyšných zápasoch prehrali. Na Tehelnom poli prehrali vo všetkých jedenástich doterajších dueloch a prehrali aj v sobotu. Hoci, nemuseli. Po prvom polčase viedli 2:0 a siahali na obrovské prekvapenie. Majster sa ale v druhom polčase zmobilizoval, strelil štyri góly a pripravil tak Michalovčanom prvú tohtosezónnu porážku.

Na historické víťazstvo si ešte musíme počkať

Zemplínčania držali historické víťazstvo v rukách a Slovan mali na lopate. Stalo sa vo vzájomných dueloch Fortuna ligy iba druhýkrát, že nad ním viedli o dva góly. Prvýkrát sa tak stalo v nadstavbovej časti o titul v sezóne 2018/19, kedy na domácej pôde viedli pri remíze 3:3 3:1. Slovanu vtedy bod zabezpečil dvoma gólmi Andraž Šporar, tentoraz tých hráčov, ktorí sa pričinili o otočenie výsledku bolo viac. V druhom polčase sme mohli vidieť úplne iného majstra a bola iba otázka času, kedy sa mu podarí minimálne zrovnať výsledok. Na historické víťazstvo nad najslávnejším klubom na Slovensku si tak ešte v Michalovciach musia počkať. My sme sa v nasledujúcich riadkoch pozreli na to, ako vyzerali konfrontácie týchto tímov nielen na slovenskej najvyššej scéne, ale aj v druhej lige, či za čias federatívnej republiky.

Štyri remízy v ôsmych dueloch

Michalovčania sa so Slovanom Bratislava mimo Fortuna ligy stretli osemkrát. Štyrikrát to bolo v Slovenskej národnej lige a štyrikrát v druhej lige. Síce nevyhrali ani raz, no až v štyroch prípadoch sa zrodila remíza. Absolútne prvá konfrontácia medzi tímami Michaloviec a Slovana Bratislava sa odohrala aj pred televíznymi kamerami druhého novembra 1985. Slovan vyhral na Zemplíne 2:0. V odvete sa zrodila na Tehelnom poli remíza 1:1, čo bol jediný bod, ktorý zo štyroch duelov vo federálnej lige získali Michalovčania. Za predchádzajúceho režimu sa tímy spolu stretli aj v sezóne 1987/88, v oboch konfrontáciách uspeli Slovanisti (vonku 2:0 a doma 3:1). Zaujímavosťou je, že v sezóne 1987/88 v oboch zápasoch nastúpil v drese Michaloviec Vladimír Vankovič. Tento rodený kanonier asi upútal funkcionárov z Bratislavy, keďže neskôr prestúpil práve do Slovana.

V slovenskej premiére aj premiéra Hamšíka

Ďalšia konfrontácia prišla na rad v prvom kole druhej ligy v sezóne 2004/05, teda až po šestnástich rokoch. Práve vtedy vypadávajúci ligista zo Slovana privítal nováčika súťaže MFK Zemplín Michalovce. Po boji napokon vyhral 1:0, keď jediný gól v zápase strelil Tomáš Sloboda. Ten o tri roky neskôr prestúpil do Michaloviec. Zaujímavosťou je, že premiérový seniorský zápas si na svoje konto v prvom kole v sobotu 24. júla 2004 pripísal vtedy iba sedemnásťročný Marek Hamšík, budúci kapitán slovenskej reprezentácie a hráč slávneho SSC Neapol. Práve premiérový súboj v prvom kole bol jediným, ktorý Slovan v druhej lige vyhral. V ďalších troch sa zrodili remízy (0:0 v sezóne 2004/05 v Michalovciach aj v sezóne 2005/06 na Tehelnom poli, 1:1 v Michalovciach). Slovan následne postúpil do najvyššej súťaže, Michalovčania ho nasledovali o deväť rokov neskôr.

Dvadsať pokusov o víťazstvo

Prvýkrát sa oba tímy v najvyššej futbalovej súťaži stretli koncom septembra 2015. Duel, ktorý bol vtedy vysielaný v priamom televíznom prenose, bol dramatický až do konca. Marko Milinkovič otvoril v prvom polčase z pokutového kopu skóre a do posledného miesta zaplnený štadión čakal na ďalší gól až do samého záveru. Po rohovom kope sa hlavou presadil michalovský obranca Vernon de Marco, ktorý je momentálne už hráčom „belasých“. To ale nebolo všetko. V nadstavenom čase favorit predsa ešte raz gólovo udrel, keď si dal vlastný gól Milan Šimčák. Tomu ale predchádzal vymyslený priamy kop, na čo vtedajší tréner Zemplínčanov František Šturma reagoval slovami o mafii, za čo následne finančne pykal...

Foto: Vernon de Marco hral za oba tímy. V súčasnosti už oblieka dres Slovana (v súboji s už takisto bývalým hráčom Zemplína Matejom Trusom).

Apropo, rozhodcovské verdikty niekoľkokrát vo vzájomných konfrontáciách dvihli mandle Michalovčanov. Možno aj kvôli ním im zatiaľ víťazstvo nad Slovanom chýba. Doteraz získali len tri remízy. Prvá sa zrodila v treťom vzájomnom meraní síl, v závere sezóny 2015/16, kedy so Slovanom remizovali 1:1. Na ďalší bod čakali Michalovčania takmer dva roky. V závere základnej časti sezóny 2017/18 sa zrodila opäť remíza 1:1, keď na gól súčasného reprezentanta Martina Koscelníka dokázal v druhom polčase odpovedať Aleksandar Čavrič.  Najbližšie boli Michalovčania ku skalpu Slovana v nadstavbovej časti sezóny 2018/19. Vtedy už istého majstra mali doma na lopate, keď viedli 3:1. „Belasí“ sa ale zmobilizovali a vyrovnali na konečných 3:3, keď sa dvakrát presadil spomenutý slovinský kanonier. Druhýkrát boli blízko k historickému víťazstvu v sobotu, opäť ale dvojgólový náskok neudržali. Snáď bude začiatok tretej desiatky duelov s historicky najúspešnejším slovenským klubom úspešnejší. V aktuálnej Fortuna lige je totiž Slovan už jediným tímom, ktorý Michalovčania nepokorili. Ďalší pokus na to budú mať v domácom prostredí v polovici októbra tohto roka.

V piatok v Trenčíne opäť pred kamerami, s Trnavou až v nedeľu

Aj v nasledujúcom štvrtom kole sa Zemplínčania predstavia na ihrisku súpera. V piatok ich od 20.30 hod. čaká súboj na pôde posledného AS Trenčín, ktorý doteraz neskóroval ani raz a získal jeden bod za domácu remízu so Žilinou. Zápas odvysiela v priamom televíznom prenose stanica Nova Sport. Michalovčania tak uzavrú v piatok sériu troch duelov hrajúcich na ihrisku súpera. V Poprade remizovali s Liptovským Mikulášom 1:1, no a v sobotu neuspeli na Tehelnom poli (zápas ako je známe sa mal hrať v Michalovciach, počas týždňa ale došlo k dohode klubov na výmene domáceho prostredia...). Doma sa Michalovčania predstavia až v piatom kole. Duel s Trnavou sa ale nebude hrať v sobotu trinásteho augusta, ale kvôli pohárovým povinnostiam Spartaka až v nedeľu štrnásteho augusta (začiatok o 18.00 hod.). V auguste sa Michalovčania predstavia doma ešte dvakrát. Nasledujúcu sobotu ich čaká domáca konfrontácia s nováčikom zo Skalice a v posledný augustový deň, v stredu 31. zase domáci duel s Ružomberkom (oba zápasy so začiatkom od 18.00 hod.). Ešte predtým sa v piatok 26. augusta taktiež v televíznom prenose Nova Sport predstavia v Žiline (začiatok už o 16.00 hod.).

PETER BRENDZA



Uverejnené: 02.08.2022 10:58:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.