files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pozor na pyrotechniku !


Toto predvianočné a silvestrovské obdobie je už tradične spojené s používaním zábavnej pyrotechniky. S blížiacim sa koncom roka ľudia nakupujú rôzne petardy, delobuchy, svetlice, dymovnice a ďalšie najrôznejšie predmety.  Neopatrná manipulácia s nimi však môže spôsobiť vážne zranenia, ktoré sú často doprevádzané trvalými následkami. Pyrotechnika je stále veľmi populárna. Preto je treba s ňou manipulovať opatrne. Len tak môžeme koniec starého a príchod nového roka bezstarostne osláviť.


Prísne pravidlá

Predaj i nákup pyrotechnických predmetov pre zábavné účely má svoje prísne pravidlá. Pri manipulácii s nimi sa musí dodržiavať návod na obale výrobku, ktorý musí byť uvedený v slovenskom jazyku. Rovnako tak na ňom musí byť označený výrobca či dovozca, dátum použiteľnosti a klasifikačná trieda, do ktorej sú pyrotechnické predmety zaradené podľa stupňa ich nebezpečnosti.


Pyrotechnika podľa triedy

Predávajúci musia byť odborne preškolení, preto treba tieto výrobky nakupovať v predajniach, prípadne stánkoch, ktoré sa špeciálne zaoberajú ich predajom. Neodborná manipulácia s výrobkami zábavnej pyrotechniky spôsobuje rôzne poranenia, ako sú ťažké popáleniny, odtrhnuté prsty na rukách alebo aj trvalo poškodený zrak. Pred ich použitím je potrebné podrobne asi preštudovať návod na použitie, ako aj upozornenia, ktoré treba v plnej miere dodržiavať. Malé deti môžu manipulovať zo zábavnou pyrotechnikou len v prítomnosti dospelého človeka. Deti a mládež môžu používať pyrotechniku len 1. triedy, kam patria napríklad prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, blikavky, búchacie guľôčky a vystreľovacie konfety. Najrozšírenejším druhom zábavnej pyrotechniky je aj petarda, ktorá má označenie ako pyrotechnika 2. triedy a preto ju môže používať len osoba ktorá má viac ako 18 rokov. Okrem dodržiavania zásad správneho používania zábavnej pyrotechniky, by sme nemali zabúdať ani na tých, ktorí sa výbuchov boja, malé deti, starších ľudí a neposlednom rade aj zvieratá a mali by sme byť k nim ohľaduplní.


Odpaľovať pyrotechniku by mal triezvy človek, manipulovať by s ňou mal zásadne na voľnom priestranstve a nemal by mieriť na seba a ani na druhých. Nedoporučuje sa rovnako používať podomácky vyrobené najrôznejšie pyrotechnické predmety a kupované výrobky ešte doma vylepšovať. Rodičia by mali na Vianoce, ale predovšetkým na Silvestra na svoje deti dohliadať.

               (VK)



Uverejnené: 16.12.2010 11:29:59 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.