files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jánske ohne nad Šíravou sa vracajú na Vinianske jazero

Po dvojročnej pauze sa na dolný Zemplín vracia TOP podujatie Jánske ohne nad Šíravou. Návštevníci sa môžu tešiť na prezentáciu tradície pálenia jánskej vatry, ktorá sa neodmysliteľne spája so svätojánskou nocou. V minulosti sa tradovalo, že má magickú moc. Mládenci počas tejto noci preskakovali vatry, aby sa zapáčili svojmu vyvolenému dievčaťu. Slobodné devy zas vili vence, ktoré dávali mládencom, aby si ich všimli a ony sa dobre a šťastne vydali.

Svätojánska noc počas obdobia letného slnovratu, ktorá je oslavou najdlhšieho dňa v roku má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Podujatie Jánske ohne nad Šíravou nadväzuje na túto zvyklosť a spája historické, umelecké a kultúrne zvyky do modernej podoby v krásnej prírode vyhľadávanej turistickej destinácie – obce Vinné. Reprezentuje nielen pasívny oddych, ale aj aktívny pohyb a v neposlednej miere úroveň atraktivity v rekreačnej oblasti. Otvorenie festivalu začína výstupom na hrad Vínne, kde sa môžete tešiť na atrakcie a zábavu, ktorú zabezpečujú regionálny partneri a členovia komunity. Predstavia vám svoje tvorivé dielne pre deti i dospelých bohaté na netradičné aktivity, dajú vám ochutnať z miestnych špecialít a ukážu vám turistické zákutia Zemplína. Pri západe slnka si vychutnáte vystúpenia a koncerty s headlinerom Petrom Cmoríkom a jeho kapelou, ktorú následne doplní ohňová show a zapálenie vatry. 

Podujatie má okrem zábavného aj edukatívny charakter. Predstavuje tradície, kultúru, ale aj historické udalosti, ktoré boli pre oblasť dolného Zemplína príznačné. Otvorenie festivalu bude spojené so spoločným výstupom na Viniansky hrad, kde sa návštevníci môžu tešiť na atrakcie a zábavu. Zabezpečujú ju členovia komunity, ktorí na hrade tradičným spôsobom a v tradičných odevoch pracujú. „Návštevníci zakúsia chuť miestnych vín na hradnej ochutnávke, ale aj adrenalín z plánovaného prepadu počas výstupu. Na hrade sa taktiež predstavia novinky, ktoré tu za posledné dva roky vznikli, ako napríklad nový vstupný most, dom kapitána, galéria, oddychová zóna či bezpečná vyhliadka. Celý festival sa navyše koná na brehoch Vinianskeho jazera, kde si môžu vyskúšať turistickú novinku - terapeutický zážitok „Lesný kúpeľ SHINRIN YOKU" s lesným terapeutom. Takéto aj mnohé ďalšie prekvapivé zážitky ponúka Zemplín a na svätojánskom festivale sa o nich návštevníci dozvedia viac napríklad v stánku našej organizácie," prezrádza Lenka Jurková Vargová výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus. 

Organizátori sa snažili priniesť podujatie späť na Vinné v plnej sile a kvalite. Program je bohatý a ulahodí veľkým aj malým. ,,Jánske ohne nad Šíravou už majú svoju históriu, preto sme nenechali nič na náhodu a pri formovaní programu sme mysleli na všetkých. Na festivalovom pódiu si svoje povedia a zaspievajú folklórne súbory, komik a „humorista" Vilo Kalman – ňe Paly?, kapela Flegment aj súťažiaci v prehliadke Kontakt, čo je súťaž neprofesionálnych hudobných kapiel a sólistov Košického samosprávneho kraja. Pri západe slnka bude koncertovať headliner Peter Cmorík s kapelou. Po ňom príde na rad ohňová show Tarwen tanečníc a samotné zapálenie svätojánskej vatry. Bude to súbor bohatých netradičných aktivít, miestnych špecialít aj ľudových zvykov, dodržiavaných počas svätojánskej noci po celé storočia," povedal Marián Makeľ, starosta obce, organizátor podujatia. Súčasťou podujatia bude tiež „ulička remesiel", v ktorej sa bude opracovávať koža, plstiť na sucho aj na mokro, vyrábať sa budú biče, obdivovať drevorezbárstvo, ochutnávať med od včelára a pochutnávať si na domácich jedlách, svätojánskom čaji či dobrom vinianskom víne. Naplánované sú aj tvorivé dielne pre deti i dospelých, kde sa všetci zoznámia s rôznymi remeslami, vyrobia si darček, ale si aj zašportujú.

.



Uverejnené: 21.06.2022 16:19:44 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.