files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce: Mesto chce revitalizovať Hrádok, pomôcť môžu nápadmi aj občania

Lokalita Hrádok patrí medzi najzaujímavejšie miesta v Michalovciach. Už niekoľko rokov sa mesto usiluje o získanie pozemkov v tejto lokalite, aby sa jediný vŕšok v okolí premenil na miesto, kam by radi chodili nielen Michalovčania.

V roku 2019 prebehla súťaž návrhov o vypracovanie ideovej štúdie k revitalizácii lokality Hrádok. Víťazom sa stala prešovská spoločnosť Stoa architekti plus. „Autori vo svojej štúdii predstavili koncepciu – Štyri generácie, štyri pohľady na voľný čas, štyri svetové strany, štyri záujmové územia – jeden Hrádok. V minulosti objekt Hrádok slúžil na obdobné účely. Prevažná časť územia však  patrí do majetku Lesov Slovenskej republiky a Slovenského pozemkového fondu a investícia na  cudzích pozemkoch nie je možná. Tento faktor zapríčiňuje dlhodobú stagnáciu územia ako aj jeho chátranie,“ informuje mesto v tlačovej správe.

Veľkou výzvou a prioritou tohto projektu je práve majetkovoprávne vysporiadanie ako investícia do budúcnosti pre využitie celého územia obyvateľmi a návštevníkmi mesta. „V tejto lokalite plánujeme vytvoriť oddychovú zónu pre obyvateľov mesta i jeho okolia, tak aby si tam každý našiel niečo, kvôli čomu by sa na toto miesto rád vracal. Štúdia v súčasnosti navrhuje revitalizáciu zelene a výsadbu ovocného sadu s čoraz menej používanými ovocnými druhmi (moruša, dula, jarabina, mišpuľa), chodníky, vyhliadkovú lávku, parkovisko, verejné osvetlenie, cyklotriálovú dráhu, mestský mobiliár, reštauráciu a amfiteáter, ale tiež ihriská a vstupné portály. Mesto  Michalovce ráta s postupnou revitalizáciou územia. Prvá etapa zahŕňa územie v majetku mesta a je súčasťou Integrovanej územnej stratégie,vďaka ktorej juchceme realizovať s podporou prostriedkov z EÚ,“ pokračuje mesto v tlačovej správe. Pre tých, ktorí chcú prispieť svojím názorom a vytvoriť tak Hrádok pre všetkých, je na webovej stránke mesta zverejnený situačný výkres s navrhovanými prvkami a 3D návrh štúdie plánovanej revitalizácie územia Hrádok. Stačí napísať svoj postreh, nápad či predstavu. Formulár (https://www.michalovce.sk/sk/aktualita/styri-miesta-jeden-hradok) je možné vyplniť opakovane do 10. júla 2022. Diskusia o návrhoch  prebehne na spoločnom stretnutí občanov s projektantmi, o ktorom bude mesto včas informovať.

Hrádok je pre Michalovčanov významný nielen z hľadiska krajinárskeho, ale aj z hľadiska historického. Na jeho vrchole sa vyníma neogotická Kaplnka sv. Antona Paduánskeho – rodinná hrobka Sztárayovcov, považovaná za voľnú kópiu gotickej Kaplnky sv. Michala v Košiciach. Len pár metrov od kaplnky sa nachádza ďalšia národná kultúrna pamiatka Moussonov dom, v ktorom v súčasnosti sídli michalovská hvezdáreň. Je zároveň pietnym miestom. Na východnej strane Hrádku je historický židovský cintorín a na južnom svahu sa nachádza pamätník i Ústredný vojenský cintorín vojakov Červenej armády.

.



Uverejnené: 15.06.2022 11:17:12 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.