files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Predvianočné obdobie – raj pre vreckárov

 


Blížia sa najkrajšie sviatky roka a iste si nikto z nás neželá, aby mu pokazila vianočnú náladu nepríjemná udalosť. Takou môže byť aj krádež osobných vecí pri predvianočných nákupoch. Pri naháňaní sa za darčekmi, mávajú ľudia plné peňaženky a vreckári majú „žatvu“. Polícia preto nakupujúcim radí, aby neprestávali myslieť na svoje peňaženky a nenechávali ich voľne položené v nákupných košíkoch, na pultoch alebo v otvorenej taške.

 Na miestach, kde je viac ľudí v okolí nákupných stredísk a v obchodných domoch, ale aj  v uliciach s rôznymi obchodmi, pre vreckárov nie je problém ukradnúť peňaženku aj zo zapnutej kabelky. Vreckári nepohrdnú ani mobilným telefónom, ani osobnými dokladmi, ktoré dokážu rýchlo speňažiť. Peňaženkám, v ktorých obvykle nosíme okrem peňazí v hotovosti aj kreditné karty a rôzne osobné doklady, by sme mali venovať viac pozornosti ako iným veciam.

 

1. Ak nosíme peňaženku v oblečení, vždy je treba využiť vnútorné vrecko saka alebo kabáta, ktoré sa dá zapnúť. Prax potvrdzuje, že sa výborne osvedčili špeciálne vrecká na doklady     a peniaze, zavesené na krku pod oblečením. Na druhej strane sa príliš neodporúčajú kapsičky na opaskoch, ktoré sú vreckovými zlodejmi ľahko dosiahnuteľné bez toho, aby sme pocítili akúkoľvek manipuláciu s nimi.

 

2. Aj keď máme peňaženku riadne uschovanú, vždy si ju skontrolujeme, ak do nás niekto vrazí alebo ak sa na nás niekto tlačí v rade alebo v dave ľudí.

 

3. Ak nosíme peňaženku v príručnej batožine /kabelka, taška, plecniak/, vždy by mala byť vo vnútornom priestore, najlepšie v samostatne uzatvoriteľnom vrecku. Bočné vrecká na kabelkách, či taškách vedia vreckoví zlodeji otvoriť bez toho, aby sme čokoľvek pocítili.

4. Za úvahu stojí oddelené nosenie peňazí a dokladov. A takú samozrejmosť, že pri kreditných kartách nesmieme nosiť tzv. PIN kód, teda číselný kód na používanie kariet v platobnom styku a pri preberaní peňazí z bankomatov, netreba už ani spomínať.

  

Zlodejina ako zamestnanie


Pre niektorých vreckových zlodejov je zlodejčina „zamestnaním“ a jediným zdrojom príjmov. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, ako kto platí, koľko má peňazí v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave. Potom už len čakajú na vhodnú príležitosť, kedy peňaženku možno vytiahnuť z vrecka, kabelky, tašky, či bundy, využijú príležitosť, keď sa človek začne baviť  s kamarátmi a prestane venovať pozornosť okoliu.

 

Často sú to malé deti


Málokedy pracujú jednotlivo, spravidla je to muž a žena a často je prítomné aj dieťa, ktoré sa týmto praktikám ihneď zaučí. Dlhoprstý vie, kam má ruku strčiť, odkiaľ peňaženku vybrať a ihneď po získaní peňaženky ju odovzdá ďalšiemu komplicovi. Potom sa stretnú na dohovorenom mieste, nepodstatné veci zahodia do najbližšieho smetného koša s vedomím, že tento kôš upratovacia služba každú chvíľu vysype a tým zahladí aj posledný dôkaz.

Vreckoví zlodeji „pracujú“ všade tam, kde je viac ľudí, sústreďujú sa v obchodných domoch a veľkých nákupných centrách, ale aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, či na rôznych vianočných trhoch alebo v reštauráciách. Konajú rýchlo a nepozorovane, pre šikovaného zlodeja je „hračkou“ okradnúť ženu  s nákupnými taškami v obidvoch rukách  a kabelkou prevesenou cez plece.

Praktiky zlodejov sú rôzne, napríklad odrezanie pútka na kabelke, či taške, väčšina vreckárov má prehodený kabát cez ruku, aby nebolo vidieť, čo ňou robí. Taktiež často nejakým spôsobom rozptyľujú vyhliadnutú obeť nejakou otázkou, postrčením a pod., čo využíva jeho komplic na vykonanie krádeže.

Každú krádež ale aj pokus krádeže nahláste polícii!

 

           (polícia)



Uverejnené: 10.12.2010 11:45:38 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.