files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovčan Viliam Kohút medzi olympijskými rytiermi fair play

Džudo v Michalovciach má bohatú tradíciu. Už päťdesiat rokov sa o jeho rozvoj stará aj Viliam Kohút. Najskôr ako súťažiaci, potom aj ako tréner, či teraz aj ako funkcionár.  Skrátka džudo je jeho život. Jeho účinkovanie v tomto športe si všimli aj na Slovenskom olympijskom výbore, ktorý Michalovčana v minulých týždňoch ocenil rádom rytiera za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play.

Odporučil ho Anton Siekel? 

Známy michalovský tréner začínal v mladom veku s iným športom, konkrétne s gymnastikou. Tá v meste ale skončila, tak hľadal iný šport a našiel ho v podobe džuda, ktoré mu učarovalo až doteraz. „Bola skrátka taká doba. Každý chcel športovať. S gymnastikou mi to nevyšlo, s džudom áno. Som rád, že som pri tomto športe ostal. Môžem sa pochváliť, že hneď v prvom roku som bol aj majstrom Slovenska,“ zasmial sa úspešný bojovník na žinenky a v súčasnosti aj síce tvrdý, no dobrý tréner.  Ten sa výchove svojich nasledovníkov venuje od roku 1986, teda už 36 rokov. Možno aj preto si ho všimol Slovenský olympijský výbor, ktorý za rok 2021 vyhlasoval tých najlepších v podobe gest fair play. „Ja som v tomto bol vychovaný a vždy som sa ním riadil, či už v živote, alebo v športe, keď som súťažil, alebo teraz ako tréner.  A ako na mňa prišiel SOV? To vám povedať neviem. Možno ma navrhol pán Anton Siekel, ktorý je šéf Olympijského výboru a v minulosti bol tiež aktívnych džudistom,“ poznamenal Viliam Kohút, ktorý sám ostal pri oznámení, že dostane túto cenu prekvapený.  „Tento dajme tomu titul rytier sa dáva za dlhodobú činnosť v športe. Nie je to iba za nejaký čin. Ja v tomto športe pôsobím už päťdesiat rokov. Bol som známy ako džudista, teraz som aktívny aj ako tréner.  Vždy som hral fair play a asi sa mi to teraz vrátilo,“ pokračuje so šibalským úsmevom Viliam Kohút, ktorý sa teší z troch detí a už štyroch vnúčat.

Viliam Kohút s významnou cenou, ktorú dostal od Slovenského olympijského výboru

Titul patrí aj mestu

Viliam Kohút je členom Olympijského výboru v Michalovciach a jedným z najväčších nadšencov športu v tomto meste. Teší ho napredovanie športu v metropole Zemplína, ako aj to, že sa mu v tomto meste výrazne darí. „Je to určite zásluha primátora Viliama Zahorčáka, pod ktorého vedením tu šport rastie. Máme v najvyššej súťaži futbal, aj hokej, máme tu majsterky Slovenska v hádzanej a som rád, že dobré meno športu robíme aj my – džudisti. Všetko je to ale zásluha dobrého podhubia, ktoré vytvára samospráva. Tá je vo všetkom nápomocná a musím zdôrazniť, že nášho primátora nám ďalšie mesta v tomto smere závidia. Každý sa ma pýta, ako je to možné, že tu je toľko športov? Ja vždy odpoviem, je to zásluha mesta. Môj titul, ktorý som nedávno dostal teda patrí aj nášmu mestu,“ zdôrazňuje Viliam Kohút, ktorý sa už pilne sústredí na jubilejný päťdesiaty ročník Veľkej ceny Michaloviec v džude. Ten bol dva roky po sebe odložený, teraz by mal byť, ale... „Komplikuje nám to fakt, že v Mestskej športovej hale je stavové mestečko pre utečencov z Ukrajiny. Ja však verím, že v júni sa jubilejný päťdesiaty ročník Veľkej ceny Michaloviec uskutoční. Naplánovaný je dokonca na deň mojich narodenín, 25. júna,“ dodáva na záver otec michalovského džuda.

Futbalisti, atlét, či šachista

Slávnostné udeľovanie cien Klubu fair play SOŠV za rok 2021 sa konalo v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave. Cenu Klubu fair play SOŠV za príkladný čin dostal šachista Jerguš Pecháč, ktorý sa férovo zachoval v súboji kvalifikácie na Svetový pohár. Bývalý účastník zápasu o majstra sveta Boris Gelfand urobil v partii so Slovákom po zlom pohybom myšou počítača chybný ťah, nechtiac pustil dámu na políčko b4 a nedotiahol ju až na a4. Pecháč nečakane ponúkol súperovi namiesto vzatia dámy remízu. Za odmietnutie pokutového kopu v ligovom futbalovom zápase so Sereďou dostal Diplom KFP SOŠV za príkladný čin hráč Zlatých Moraviec Peter Čögley. Podobne ako on sa v nižšej súťaži zachoval aj Štefan Markulík z FK Prakovce. Za poskytnutie prvej pomoci v ligovom stretnutí medzi Trenčínom a Senicou si rovnaké ocenenie prevzal aj stredopoliar klubu zo Záhoria Šimon Šumbera. Diplom KFP SOŠV za príkladný čin dostali aj vytrvalci Lukáš Horák a Radoslav Bujdoš, ktorí pomohli zranenej bežkyni na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach a doniesli ju na ramenách do cieľa, i orientační bežci Michaela Velgosová a Andrej Patráš za prerušenie svojich pretekov na majstrovstvách Slovenska z dôvodu, aby pomohli zranenej súperke. Prvú cenu fair play si prevzal aj štvrták Andrej Gajdošovci z Klubu Biatlon Mania, ktorý venoval svoju zlatú medailu z majstrovstiev Slovenska v biatlone v pretekoch s hromadným štartom Jergušovi Kazárovi. Jeho súper i kamarát sa na pretekoch nemohol zúčastniť pre karanténu jeho triedy. Diplom KFP SOŠV za dlhoročné pôsobenie v duchu fair play dostali Viliam Kohút (džudo), Viera Dancáková-Fodorová (športová streľba) a Gertrúda Scholtzová (tanečný šport). Cenu KFP SOŠV za aktívne šírenie a propragáciu myšlienok fair play udelili pedagógovi Stanislavovi Striženecovi, ktorý sa ako učiteľ telesnej výchovy venuje rómskym deťom na košickom sídlisku Luník IX. Už skôr dostal najvyššie vyznamenanie - Cenu Jána Popluhára za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play 88-ročný Kysučan Vojtech Marcibál.

Ocenenia Klubu fair play SOŠV za rok 2021

Cena Jána Popluhára:

Vojtech Marcibál – za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play

 Diplom Klubu fair play za za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play:

Viliam Kohút, džudo

Viera Dancáková-Fodorová, športová streľba

Gertrúda Scholtzová, tanečný šport

Cena Klubu fair play za aktívne šírenie a propragáciu myšlienok fair play:

Stanislav Striženec, pedagóg

Cena Klubu fair play za príkladný čin:

Jerguš Pecháč, šach

Diplom Klubu fair play za príkladný čin:

Peter Čögley, futbal

Štefan Markulík, futbal

Michaela Velgosová a Andrej Patráš, orientačný beh

Lukáš Horák a Radoslav Bujdoš, atletika

Andrej Gajdošovci, biatlon

Šimon Šumbera, futbal

PETER BRENDZA



Uverejnené: 18.05.2022 08:57:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.