files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pád do suterénu po dvadsiatich rokoch v prvej lige

Hokej v Michalovciach má svoju tradíciu. Jeho počiatky sa datujú do roku 1974, o dva roky tak bude sláviť polstoročnicu. My sme sa počas viacerých rokov v letných mesiacoch, kedy sa tento obľúbený šport nehral, zamerali viackrát na jeho históriu v metropole Zemplína. Či už na rok 1986, kedy sa slávil po prvýkrát titul v prvej lige, ale aj na ďalšie míľniky. Jeden z nich sa odohral aj po sezóne 2002/03, teda pred dvadsiatimi rokmi. Dvadsiatka je v toto symbolická, keďže Michalovčania z prvej ligy odišli po dvadsiatich rokoch.

Mala to byť sezóna, ktorá mohla vrátiť slávu michalovskému hokeja, bola však na päť rokov poslednou v prvej lige. My sme sa rozhodli zmapovať udalosti nasledujúcich rokov, ktoré viedli k najväčším úspechom michalovského hokeja od návratu na prvoligový trón, cez postup do Extraligy a dosiahnutia bronzovej medaily. Začiatok úspešnej doby sme zadatovali práve do času, kedy michalovský hokej spadol do úplného suterénu a trvalo určitý čas, kedy sa očistil a získal na prestíži. Vo viacerých článkoch sa počas letných mesiacov obzrieme za tým, čo im predchádzalo. Začíname začiatkom až po pád do druhej ligy v osudnej sezóne 2002/03.

Dukla od začiatku, v názve od úvodu milénia

Prvá zmienka o michalovskom hokeji sa datuje do roku 1974, kedy Michalovčania odohrali prvý prípravný zápas proti Letanovciam. Išlo o zápas 1. kola hokejovej divízie (neskôr premenovaná na 2. Slovenskú národnú hokejovú ligu) – východ (bola to po federálnej lige a SNHL tretia najvyššia súťaž v rámci Česko-Slovenska) a hralo sa ešte na nezakrytom štadióne. O Dukle sa hovorilo už od začiatku, v názve ale bola iba v sezóne 1977-78, konkrétne Dukla Trenčín B. Predtým tri roky bol michalovský seniorský hokej pomenovaný ako VTJ Michalovce  a od roku 1978 ďalších trinásť VTJ MEZ Michalovce. Od roku 1991 do roku 2000 niesol názov HC MEZ VTJ Michalovce a od roku 2000 sa konečne volal tak, ako ho volali fanúšikovia, teda HK Dukla Michalovce a tá je v názve až doteraz. Od roku 2017, teda v čase najväčších úspechov – HK Dukla Ingema Michalovce.

Prvý pokus o najvyššiu súťaž

Michalovský hokej sa do najvyššej súťaže pokúšal dostať v piatich barážach. Úspešná bola až tá posledná, v sezóne 2018/19. Predtým to skúšal trikrát v takzvaných prelínacích súťažiach s extraligistami a prvý pokus bol priamym súbojom s Vítkovicami. Stalo sa tak v sezóne 1985/86, kedy sa partia okolo kapitána Ivana Hrtúsa stala víťazom prvej slovenskej ligy. Dostala tak možnosť zabojovať o najvyššiu federálnu súťaž s Vítkovicami, ktorým ale podľahli hladko 0:3 na zápasy. Domáci duel sa mimochodom nehral v Michalovciach, pretože tu ešte nebol zakrytý štadión, ale v Košiciach.

Dvadsať rokov v prvej lige

V tom čase už boli Michalovce naplno etablované najskôr v prvej slovenskej lige, ktorá bola najskôr druhá po federálnej a po rozdelení republík aj druhou najvyššiu slovenskou. Do nej postúpili najskôr v roku 1977, po troch rokoch ale vypadli. V rokoch 1980 až 1983 dvakrát vyhrali celú druhú ligu, raz skončili druhí a po návrate do prvej ligy v sezóne 1983/1984 sa na dlhšiu dobu, konkrétne na dvadsať rokov, už udržali v druhej najvyššej súťaži.

Michalovský hokej prežíval v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia výborné časy. Vtedajší HC VTJ MEZ nadviazal na výborné sezóny z osemdesiatych rokov a dlhú dobu okupoval vrchné priečky tabuľky. Na začiatku dvadsiateho prvého storočia však prišli do hokeja v metropole Zemplína zlé časy. Po odstúpení vtedajších partnerov Siemensu a MEZu sa klub potykal s finančnými suchotami. Nedostatok peňazí a absencia generálneho sponzora mala za dôsledok, že sezóna 2002/2003 bola na päť rokov pre Michalovčanov poslednou sezónou v druhej najvyššej hokejovej súťaži. Aj napriek tomu, že sa vtedy statočne bojujúce družstvo vedené trénerom Jánom Selvekom v súboji s bratislavským Ružinovom zachránilo, finančné problémy boli neodvratné. Klub sa neprihlásil do prvej ligy a na dlhých päť rokov hral iba v najnižšej slovenskej súťaži – druhej lige Východ. Do prvej ligy sa znova vrátil v sezóne 2008/09, kedy mu začalo svitať na lepšie časy. O tých si už ale povieme až v nasledujúcom článku, v ktorom sa budeme venovať kúpe prvoligovej licencie.  

PETER BRENDZA



Uverejnené: 02.05.2022 17:09:08 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.