files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Koniec fínskeho rebela s poľskými koreňmi

Michalovská Dukla Ingema bude mať po osemnástich mesiacoch nového trénera. Doterajší kormidelník Tomek Valtonen totiž po neúspešnej štvrťfinálovej sérii s Košicami (2:4 na zápasy) oznámil, že v Michalovciach končí. Končí sa tak aj jeho úspešná misia, ktorá do metropoly Zemplína priniesla prvý extraligový cenný kov. Hodnotenie tretej sezóny Michaloviec v extralige vám prinesieme v najbližších dňoch, teraz sa zameriame na účinkovanie Valtonena pri michalovskom kormidle.

Fínsky tréner s poľskými koreňmi prišiel do Michaloviec v novembri roka 2020, keď vystriedal Miroslava Chudého. Trénera, ktorý sa v roku 2019 postaral o to, že pod jeho vedením Zemplínčania postúpili do najvyššej súťaže. Valtonen prebral mužstvo v kríze a zo začiatku ho nedokázal nakopnúť ani on. Potom ale prišla séria trinástich víťazných duelov, ktorá vyšvihla Michalovčanov na druhé miesto po základnej časti. Michalovská Dukla sa tak rázom stala aj jedným z favoritov v play-off. Vo štvrťfinále v súboji Dukiel vyradila Trenčín (4:2), v semifinále ale nestačila na Poprad, ktorému podľahla rovnakým rozdielom. Aj napriek tomu nebol v Michalovciach smútok, keďže druhé miesto po základnej časti znamenalo aj zisk historickej bronzovej medaily. Pod ňou je výrazný rukopis Tomeka Valtonena.

Tomek Valtonen na prvom tréningu Dukly v novembri 2020.

Defenzívny betón priniesol úspech

Fínsky tréner sa po svojom príchode do Michaloviec okamžite začal venovať prerábaniu mužstva k svojej hre. Tá spočívala v precíznej defenzíve. Michalovčania pod jeho pôsobením inkasovali čoraz menej, keďže jeho systém do tímu výrazne zapasoval. V lete, po historickom úspechu, dostal Valtonen šancu postaviť si mužstvo na svoj obraz. Počas sezóny ale prišli aj krízy. V tej z konca minulého roka, kedy Michalovčania prehrali osem zápasov v rade, aj reálne hrozilo, že jeho misia v Michalovciach skončí predčasne. Výrazne sa začalo hovoriť o jeho defenzívnej taktike, na ktorú si fanúšikovia nevedeli zvyknúť. Vedenie klubu ho však podržalo a Valtonen sa mu za to poďakoval štvrtým miestom po základnej časti a takisto aj mierne ofenzívnejším produkovaným štýlom hokeja. Počas svojho pôsobenia v Michalovciach musel prejsť skoro všetkým. Úspechmi, neúspechmi, ale aj viacerými kontroverziami s rozhodcami (aj preto preberáme slovo rebel v názve článku...). V play-off už jeho tím, ktorý sužovali zranenia, nedokázal preskočiť Košičanov. Krátko po vypadnutí prišli aj Valtonenove slová o konci v Michalovciach, no možnosti zostať na Slovensku. Hovorí sa totiž o záujme Popradu či Spišskej Novej Vsi o jeho osobu. Bude teda Valtonen po „líškach“ viesť „kamzíkov“, alebo „rysov“?

Skončí aj fínska cesta?

S účinkovaním Valtonena v tejto sezóne je v Michalovciach spojená aj tkz. fínska cesta, ktorou sa chceli Zemplínčania vybrať. Okrem neho angažovali z tejto krajiny aj športového riaditeľa Elma Aittolu (skončil v priebehu sezóny, následne odišiel do Spišskej Novej Vsi), asistenta trénera Kasperiho Vuorinena a trénera brankárov Samuli Nordmana. Do kádra pribudli v lete aj piati hráči z tejto krajiny (šiesty, útočník Mikko Nuutinen, ktorý mal byť hlavným ťahúňom ofenzívy kvôli zdravotným ťažkostiam neprišiel), no sezónu dokončili iba dvaja – útočníci Keränen a Erkinjuntti. Fínska cesta nakoniec Michalovčanom medailu nepriniesla. Skončí po Valtonenovi aj ona?

Otáznikov viac ako dosť

To je otázka najbližších dní, či týždňov. Podobne ako tá, kto prevezme po Valtonenovi žezlo a bude tretím trénerom Dukly Michalovce v najvyššej Tipos Extralige? Kandidátov je samozrejme viac. Takisto je otázne, či vedenie klubu opäť pôjde pompéznou cestou so zahraničným trénerom, alebo sa možno trochu uskromní a dá šancu slovenskému trénerovi. Na to odpovedia najbližšie dni. Tie povedia aj o zložení kádra pre budúcu sezónu. Je verejným tajomstvom, že na spadnutie je odchod ofenzívneho ťahúňa Pavla Regendu, ktorý si výborné meno nespravil len výkonmi v materskom klube, ale aj v reprezentácii (pošuškáva sa dokonca aj o záujme NHL...). Takisto zrejme kameň na kameni neostane ani pri legionároch, ktorí neboli tými správnymi ťahúňmi v najdôležitejších zápasoch sezóny. Uvidíme, s akým realizačným tímom a s akým kádrom vstúpi michalovská Dukla do letnej prípravy na novú sezónu. Neposlednou otázkou je aj to, kto bude nástupcom Elma Aittolu na poste športového riaditeľa. Túto pozíciu by mal klub obsadiť v najbližších dňoch (podľa našich informácii by ju mal zastávať jeden z bývalých hráčov Dukly...). Otáznikov je teda v Dukle krátko po skončení sezóny viac ako dosť.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 06.04.2022 08:56:04 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.