files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bitku o východ zatiaľ lepšie zvládajú Košičania

Pri pohľade na jednotlivé štvrťfinálové série Tipos Extraligy sa viacerí odborníci zhodli na tom, že najvyrovnanejšia séria „hrozí“ pri kontakte Michaloviec a Košíc. Môže za to viacero faktov. Blízkosť súperov v tabuľke, ale aj demograficky. Kvalita kádrov, ambície lanského bronzového medailistu či tímu, ktorý tento rok slávi storočnicu. Prvé dva zápasy v Michalovciach to jasne ukázali, no výsledkovo to tak nie je. Na koni sú po výhrach 4:1 a 3:1 Košičania, ktorí môžu v nedeľu a pondelok ukončiť na domácom ľade sériu.

Už pred jej začiatkom sa hovorilo, že ju budú rozhodovať maličkosti. A tie aj rozhodujú. Košičania sú úspešnejší v presilovkách, efektivite, ale aj disciplinovanosti. Michalovčania hrali za dva zápasy iba dve celé presilové hry, ich súper len v prvej tretine úvodného zápasu štyri (a to ešte nepočítame päťminútové vylúčenie Mareka Mašlonku, jedného z najlepších michalovských hráčov v stredu, v druhom zápase). V prvom zápase využili dve presilovky, v druhom päťminútovú a tým prakticky položili základy svojich víťazstiev.

Tie dosiahli aj zbraňami, ktoré síce nie sú obľúbené, no nie sú zakázané a v play-off sa zakaždým využívajú. Už v prvom zápase série urobili obraz, že sú to práve oni, kto viac trpí po zákrokoch od súpera a preto sú možno rozhodcovia po michalovských fauloch striktnejší. Viacerí Michalovčania sa sťažovali aj na simulovanie Košičanov, no aj to patrí k tým zbraniam, ktoré sú v play-off využívané. Získavajú tým presilovky, v ktorých rozhodujú a aj preto vedú 2:0. Apropo, rozhodcovia. Už dlhšiu dobu sú Michalovčania s ich verdiktmi nespokojní. Či to bol zákrok na Suju v Nitre v predĺžení, po ktorom padol rozhodujúci gól, takisto zákrok na Žitného v Košiciach, takisto nepotrestaný a ďalšie podobné situácie ich obrali o viacero bodov, ale aj o zranených hráčov. Stále chýbajú Žitný, ktorý sa zranil v Nitre po zásahu protihráča, chýba Suja, ktorého odstavil ďalší zákrok súpera v Nových Zámkoch. A pokračuje to aj v play-off. Rozhodne viac sa na zatiaľ najslabší článok série môžu sťažovať Michalovčania, ktorí pripomíname hrali za dva zápasy iba dve celé presilovky. Môže to súvisieť s košickou disciplinovanosťou, tým, že sa prezentujú ako väčšie obete, alebo skôr s tým, že rozhodcovia majú čím ďalej, tým väčší problém s niekedy aj adekvátnou kritikou michalovského trénera Tomeka Valtonena? To má byť tréner po očividných chybách ticho? Asi áno...

 

Kapitán michalovského celku Vladimír Mihálik po druhom zápase zdôraznil, že síce na ľade to tak nevyzerá, no v sérii ťahajú za kratší koniec. Je to presne tak. V oboch zápasoch boli Michalovčania Košičanom vyrovnaným súperom a sérii po oboch dueloch by možno viac svedčala remíza. Na to sa ale nehrá. Rozhodujú góly a Michalovčania ich v oboch zápasoch strelili iba dva. S koncovkou sa boria počas celej sezóny. Je to určite spôsobené zraneniami dôležitých útočníkov, ale aj defenzívnym systémom, ktorým sa prezentujú. A presne tento systém a čakanie na chyby súpera si zvolili aj Košičania, ktorí doma budú musieť otvárať viac. A to môže byť voda na michalovský mlyn, keďže už druhú sezóna hrajú „líšky“ vonku výsledkovo lepšie, ako na vlastnom ľade. Nedeľa a pondelok odpovie, či sa ešte v sérii uvidíme aj vo štvrtok v Michalovciach, alebo pôjde v pondelok večer do stratena. Michalovčania sú do jedného presvedčení, že sa bude hrať aj vo štvrtok. A treba povedať pravdu, tejto sérii by 4:0 asi nesvedčalo...

V bitke o východe doteraz rozhodne domáce prostredie neprináša výhodu. Michalovčania o tú, ktorú získali štvrtým miestom v základnej časti, prišli v prvom domácom zápase a po druhom sa dokonca dostali pod tlak. V Steel aréne musia vyhrať minimálne raz, aby vrátili sériu na michalovský ľad, kde ich čaká ich šiesty hráč divák. Apropo, divák. Na play-off sa očakával plný dom, no oba zápasy ukázali, že to tak nebolo. Divák si v historicky prvých zápasoch Michaloviec v play-off, ktoré si môže pozrieť aj na vlastné oči, cestu v takom meradle, ako sa čakalo, nenašiel. Či to je spôsobené tým, že za dva roky pandémie si od návštev športových podujatí jednoducho odvykol a zápas si pozrie buď v televízii, alebo na internete, alebo cenami vstupeniek, na to nech si každý odpovie sám. Divák dal odpoveď v stredu a vo štvrtok, že niečo v poriadku nie je. Teraz sú na rade hráči. Tí musia dať fanúšikom najlepšiu pozvánku výkonmi v Košiciach. Napätá séria stále nie je rozhodnutá a rozhodnúť ju stále môžu maličkosti. Tie ale musia začať hrať aj pre druhú stranu, ktorá im musí ísť v ústrety. V Michalovciach k ním viac išli „oceliari“ a aj preto vedú v sérii 2:0. 

PETER BRENDZA



Uverejnené: 26.03.2022 12:23:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.