files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Trinásť umelcov

 

 

Minulý týždeň galéria Subterén otvorila vernisážou výstavu „Young blood“. Je to výber trinástich mladých autorov - študentov, ktorí študujú na umeleckých školách, pochádzajúcich alebo hlásiacich sa k Zemplínu. Konkrétne z Michaloviec, Humenného, Vranova nad Topľou a Trebišova. Čo sa týka škôl tak vo veľkej miere je zastúpená Fakulta umení Košice, Akadémia umení Banská Bystrica a VŠVU Bratislava.

 

„Ide tu o pokračovanie v nadväznosti na projekt, ktorý mal tri ročníky pod názvom MY – MI – My Michalovčania s myšlienkou „študenti z mesta na umeleckých školách“, ktorá bola ich tvorbou“, uviedol Mgr. art. Peter Králik, šéf galérie Subterén. Výstava predstavuje semestrálne práce širokého spektra a to od maľby, cez sochu až po videoart. Potrvá do 29. decembra.

 

 

Vladimíra Vassová

V posledných svojich veciach rieši aké náročné je byť ženou v dnešnej konzumnej spoločnosti. Vo vystavených maľbách lúšti stopy času, kde pomocou metafory so zarastaním trávy znázorňuje ľudské utrpenie a problémy, ktoré sa postupne zabodnú a prebolia.

 

Simona Dobrowolská

V aktuálnej tvorbe sa zaoberá témou rodina, avšak nie z pohľadu ženy či rodu, ale člena rodiny. Vnára sa do vlastných spomienok a prehrabuje sa medzi nimi. Vyberá si spomedzi nich tie, na ktoré si nepamätá, o ktorých vie len cez rodinné fotografie. Fotografia je synonymom pre spomienku a sklo je prostriedok, cez ktorý sa zhmotňuje spomienka, tá si vytvára vlastný priestor.

 

Natália Zavaďaková

Jej vyjadrovacími prostriedkami sú rôzne výtvarné formy do objektu, inštalácie, maľby, grafiky až po video a fotografiu. V súčasnosti sleduje jej tvorba tematicky dve výraznejšie línie. V prvej kladie otázky o potrebe miery v ľudskom živote, predovšetkým z hľadiska sexuality, módy a hromadenia majetku. Druhá línia je subjektívnejšia, intímnejšia. Zameriava sa v nej na vzťah indivídua k okolitému svetu ľudí, ale aj svetu vecí.

 

Peter Baláž

Používa pri maľbe spôsob ako pri navrhovaní v skicári. Zapĺňa plochu obrazu obdĺžnikmi, v ktorých rozvíjal rôzne témy vo figurálnom, alebo minimalistickom štýle. V súčasnosti sa štruktúra obrazu uvoľňuje. Tieto návrhy prepája do väčších celkov s dôrazom na priestorový dojem a atmosféru. V obrazoch spája rôzne štýly minimalistickej maľby, maľby v plochách a gestickej maľby, kde sa spája kresba s maliarskosťou.

 

Lenka Vasilenková

Venuje sa grafike. Vo svojej tvorbe sa vracia k prežitým momentom – hľadá sa.

 

Ivana Kohlhammer

Študentka umení v Banskej Bystrici, Michalovčanka. Prezentuje sa dielom – Digitálna tlačipriesvitná fólia, plexisklo. Vo svojom diele skúma vlastným vizuálnym jazykom, hranice prázdna a čistoty.

 

Slavoj Durkaj

Maľuje väčšinou krajiny. Necestuje, surfuje. V obrazoch sú zmiešané prvky z existujúcich obrazových zdrojov a vymyslené motívy. Často sú to krajiny zamorené chemickými látkami, kde toto znečistenie predstavuje akútny problém. Tieto obrazy tak nadobúdajú význam ekologického, ale aj politického charakteru.

 

Tomáš Picha

Venuje sa výhradne figurálnym motívom s výraznou farebnosťou a grafickou štylizáciou. Inšpirujú ho reklamné pútače, slogany, konzum, svet komercie a hviezd šoubiznisu, ktorý niekedy pôsobí až gýčovo. Pichu odjakživa ovplyvňovalo umenie popartu, jeho multiplikácia a zobrazenie umelého nablýskaného sveta.

 

Martin Krištof

Charakteristiku vlastnej tvorby označuje ako abstraktno-expresívna. Maľba je samostatnou ukážkou naformovanie aktuálnych udalostí zachytených v jednom obraze. Zameriava sa na problematiku životných príbehov. Pri svojej práci používa techniku alá prima – je to vrstvenie zvyčajne dvoch vrstiev farebného podkladu na seba. Námety si vyberá podľa historických aj aktuálnych udalostí, ktoré na seba nadväzujú.

 

Tomáš Kramárek

Pracuje s témami ktoré sa týkajú hlavne jeho identity, vnútra, osoby a priestoru v ktorom sa nachádza a žije. V prácach ktoré vytvoril počas predchádzajúceho obdobia sa venoval svojej osobitnej a vnútornej výpovednej hodnote, či už jeho vzťahom k veciam na ktorých mu záleží a majú pre neho určitú hodnotu alebo práce súvisiace s Kramárekovým okolím a ľuďmi, nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti.

 

Tomáš Klima

V poslednej dobe ho zaujala práca s osobami v ich prirodzenom pracovnom prostredí, sociálna skulptúra, verejný subjekt a práca s inštitúciou. Výsledná forma diela a jeho prevedenie je odvodené v základe od myšlienky, i keď sa viac momentálne sústredí na nové médiá. Dielo prezentované na výstave je časťou viackanálovej videoinštalácie Perpetuálne momenty pre osvieženie mysle, ktorá vznikla v postprodukcii ako reakcia na prácu Terryho Foxa, Detské Pásky z roku 1974.

 

Slovinci to roztočili

 

Po vernisáži si mali prítomní možnosť vypočuť tvorbu kapely Nina Bulatovix. Tá merala cestu do Michaloviec až zo Slovinska. Nesie meno hlavy miestneho oddelenia pre mládež a kultúru, podobného kultúrneho priestoru Subterén. Pozostáva z troch členov (bassgitara, bicie, vokály). Nina Bulatovix hrala tohto roku na množstve undergroundových festivalov a vďaka ich politickým vyhláseniam sa teší veľkej publicite. Ich štýl je alternatívny rock a niečo medzi punkom, noise-om a hovoreným slovom, takže sa môžu prirovnať ku kapele Nick Cave And The Bad Seeds. Spevák kapely šéfuje taktiež kultúrnemu priestoru a spolu s kapelou navrhol Subterénu v najbližšej dobe možnú spoluprácu.

                  (Martina Králiková)




 




Uverejnené: 30.11.2010 17:37:06 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.