files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zberateľ bronzu Regenda s ďalšou výzvou. S Duklou chce na výslnie

Michalovská Dukla Ingema bola na nedávno skončenej olympiáde v čínskom Pekingu veľmi úspešná. Striebro si domov priniesla sestra amerického centra Tonyho Cameranesiho Dani a útočník Dukly Pavol Regenda sa výbornými výkonmi podieľal na senzačnej bronzovej medaile Slovákov, ktorá bola pre slovenský hokej historickou.

Odchovanec michalovského hokeja nebol len do počtu. Zaknihoval tri asistencie a aj posledný gól Slovákov, ktorým pečatil konečný výsledok duelu so Švédskom na 4:0 a takisto aj zisk historickej medaile. Produktivitu si od Regendu sľubujú aj v jeho klube. Dukla chce po roku znova hrať o najvyššie priečky a mladý reprezentačný útočník by jej k tomu mal pomôcť podobnými výkonmi, aké predvádza od začiatku roka nielen v klube, ale aj v reprezentácii.

Keby mu niekto povedal o medaile pred turnajom, neveril by mu

Slováci odchádzali do Pekingu síce s dobrou náladou, no aj s obrovským rešpektom, nielen pre dejisko, ale aj pred turnajom a súpermi. Na samotnom turnaji sa rozbiehali pomalšie. Prehrali s Fínskom a Švédskom. Po tom ale prišli výhry s Lotyšskom, v osemfinále s Nemeckom a vo štvrťfinále s USA, ktoré ich posunuli do boja o medaile. V semifinále síce prehrali s Fínskom 0:2, všetko si ale vynahradili v súboji o tretie miesto, v ktorom porazili Švédsko 4:0. „Určite som mal veľký rešpekt a trochu aj strach. Po pravde, ani som nečakal, že sa tam budem cítiť tak dobre, ako som sa cítil. Veril som si na ľade, mimo neho bolo všetko super. Keby mi niekto povedal pred olympiádou, že sa vrátim s medailou, neveril by som mu. Bola to veľká vec pre mňa, aj pre spoluhráčov, ale myslím si, že sme veľa dosiahli aj pre slovenský hokej,“ poznamenal po svojom návrate do klubu michalovský útočník, ktorý má od začiatku roka vynikajúcu formu. Tú ukázal aj v reprezentácii.

Generácia, ktorá ešte dokáže veľa

Tréner Craig Ramsay zobral do Pekingu veľmi mladé mužstvo. Tomu síce nechýbala kvalita, no boli obavy o skúsenosti. Tie nakoniec pominuli a po troch víťazstvách Slovákov každý vynášal do nebies. „Základom je predovšetkým partia a tá sa zišla v Pekingu parádna. Máme ako hovoríte veľmi mladé mužstvo. Ani lídri tímu nie sú nejako starí. Sme nová generácia slovenského hokeja a ja som presvedčený o tom, že ešte nejaký úspech prinesieme,“ podotýka 22-ročný Pavol Regenda, ktorý má pred sebou ďalšie výzvy. Chce si zahrať na MS vo Fínsku, predtým sa ale pozerá na klubový úspech s michalovskou Duklou. „Nateraz som taký zberateľ bronzu,“ smeje sa Regenda, ktorý po bronzovej medaile s Duklou teraz získal aj olympijský bronz. „Tréneri určite odo mňa teraz budú čakať, že aj ja budem lídrom. Viem, že to bude náročné, no ja chcem s Michalovcami bojovať o to, aby sme skončili čo najlepšie, možno ešte lepšie ako vlani.“

Nech si ho užijú dokedy je ešte tu. V lete zrejme pôjde ďalej

Pavol Regenda prišiel do Michaloviec pred vlaňajšou sezónou po účinkovaní v juniorke Jokeritu Helsinki. Po dlhšom rozhodovaní, či sa upíše klubu v meste, kde vyrastal, alebo počká na zahraničnú ponuku sa rozhodol pre prvú možnosť. A urobil dobre! „Dobre si pamätám, ako k nám prišiel vlani v auguste a rozhodoval sa, či ostane. Myslím si, že on si tento úspech zaslúži. Pracuje na sebe každým tréningom. Je vzorom pracovitosti. V tejto sezóne dostal viac priestoru. Využil to a január mal v lige dominantný. Preniesol si to aj do reprezentácie a všetci veríme, že nám pomôže v závere sezóny,“ poznamenal asistent trénera v Dukle Juraj Faith, podľa ktorého sa Regenda po sezóne zrejme posunie do lepšej súťaže. „Ja si myslím, že určite bude o neho záujem. Osobne mu prajem, aby to dotiahol čo najďalej. Otvorili sa mu dvere aj na najvyšší sen, no na ten treba aj šťastie. Paľo má ale všetko pred sebou a ako som povedal, treba si ho tu ešte trochu užiť, pretože zrejme pôjde v lete ďalej.“ Juraj Faith si úspech slovenského hokeja veľmi cení. „Všetci sa tešíme z historickej medaile pre slovenský hokej. Sme určite radi, že sme tam mali aj svojho hráča, no a takisto sme radi, že tam bolo dosť hráčov zo slovenskej, či českej extraligy. Bola to výborná reklama pre obe súťaže. Podľa mňa hráči z Extraligy vôbec neboli do počtu. Napríklad Paľo Regenda patril k najlepším útočníkom. Tešíme sa z neho, z jeho výkonov tam, no na druhej strane dúfame aj v to, že si formu prenesie aj do zápasov svojho klubu.“

„Podpichovačky“ s fínskymi trénermi neboli

Na olympiáde v Pekingu nakoniec získali zlaté medaile premiérovo hokejisti Fínska. Práve Fíni dominujú v realizačnom tíme michalovskej Dukly, keď je hlavným trénerom Tomek Valtonen, okrem Faitha asistentom aj Kasper Vuorinen a trénerom brankárov Samuli Nordman. Boli pred vzájomným semifinálovým zápasom v michalovskom realizačnom tíme aj podpichovačky? „Ani nie. Rozprávali sme sa o tom normálne. Fíni sú spokojní s historickým zlatom, my sme takisto spokojní s medailou. Je to veľká vec hlavne pre nás. V poslednom čase sme medaile z vrcholných podujatí nenosili, ba ani sme nepostupovali do štvrťfinále. Verím, že tento úspech pohne ľady aj na iných miestach. Verím, že deti začnú viac športovať a že tento úspech nezapadne,“ pokračuje Juraj Faith.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 24.02.2022 18:32:00 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.