files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dokráčajú Michalovčania po dvoch rokoch znova do prvej šestky?

Už piatu sezónu po sebe je najvyššia futbalová Fortuna liga rozdelená na základnú a nadstavbovú časť. V základnej časti odohrá každý s každým zápas doma a vonku, a po 22. kolách sa súťaž rozdelí na lepšiu a horšiu šestku, čiže nadstavbu o titul a o záchranu, kde na tímy čaká ešte desať zápasov. Cieľom väčšiny tímov je samozrejme účasť v hornej šestke, ktorá znamená nielen konfrontáciu so silnejšími súpermi, ale aj istotu záchrany. Tú sa hráčom MFK Zemplín Michalovce podarilo vybojovať zatiaľ dvakrát, dvakrát si zahrali v skupine o záchranu. Tretíkrát si s top tímami chcú zahrať na Zemplíne v tejto sezóne a po jesennej časti, hoci im patrí až ôsme miesto, k tomu majú aj celkom dobre našliapnuté.

Ako doteraz?

Michalovčania zatiaľ majú v boji o nadstavbovú časť o titul päťdesiat percentnú úspešnosť. Dvakrát sa do nej neprebojovali a dvakrát sa im to podarilo. Treba ale podotknúť, že v oboch prípadoch v nej veľa vody nenamútili a obsadili piate, respektíve šieste miesto. V sezóne 2017/18 skončili po základnej časti s 24 bodmi na deviatom mieste. Za šiestym Ružomberkom zaostali o deväť bodov. V nasledujúcej sezóne 2018/19 získali v základnej časti už 32 bodov, z toho v štyroch kolách na jar osem a piatym miestom si zabezpečili účasť v najlepšej šestke. V nej skončili aj v sezóne 2019/20, kedy obsadili s tridsiatimi bodmi dokonca štvrté miesto. V minulej sezóne už takí úspešní neboli. S 22 bodmi obsadili až deviate miesto a skôr ako na prvú šestku sa museli pozerať na záchranu. Tú si zabezpečili ako je známe až v poslednom kole.

Tri zápasy proti priamym konkurentom

Michalovčanom síce po devätnástich kolách, ktoré sa odohrali na jeseň, patrí až ôsme miesto, no s minimálnou, iba jednobodovú stratou na šiestu Senicu. Medzi týmito tímami je rovnako 23 bodová Sereď. No a keďže oba tieto tímy privítajú „žlto-modrí“ vo zvyšných troch kolách jarnej časti na domácom trávniku, je tam obrovská šanca na tretí prienik medzi najlepšiu šestku na Slovensku. Ako nesmierne dôležitý zápas sa ukazuje hneď ten prvý, v ktorom už tento piatok o 17.00 hod. aj v priamom prenose stanice Nova Sport privítajú Sereď.

V prípade výhry budú mať na ŠKF náskok troch bodov, ako aj lepšie vzájomné zápasy a v prípade výhry v poslednom kole nad Senicou ich už Sereď nepreskočí, hoc aj prehrajú v predposlednom kole v Žiline. Seničania zase majú ťažký žreb, keď hneď na úvod jari cestujú na Tehelné pole k lídrovi súťaže Slovanu Bratislava, no a v dvoch posledných kolách nastúpia proti priamym súperom o šestku. V predposlednom privítajú Sereď, v poslednom cestujú do Michaloviec. Do súboja o prvú šestku môže ešte prehovoriť aj deviaty Trenčín, ten by ale musel vyhrať všetky tri zápasy, v ktorých privíta posledné Pohronie, aj desiaty Liptovský Mikuláš a pocestuje do Trnavy, a čakať na zakopnutie tímov pred nimi. Aktuálne na Senicu stráca štyri body, na Sereď s Michalovcami tri.

S istotou prví traja

Nadstavbovú časť o titul už po jeseni má istú trojica Slovan Bratislava, Spartak Trnava a MFK Ružomberok. Ten delí od aktuálnej šiestej Senice jedenásť bodov, na jar bude v hre už iba deväť. Blízko k účasti v prvej šestke má aj štvrtý DAC Dunajská Streda, ktorý má na Senicu náskok ôsmych bodov. Piata Žilina ešte bude mať čo robiť. Na Senicu má náskok troch bodov, na Michalovce či Sereď štyri, čo jej ale vzhľadom na vzájomné zápasy celkov od šiesteho do ôsmeho miesta stačiť na prienik do hornej polovice tabuľky stačiť môže. Paradoxom je, že Michalovčania budú mať čo dočinenia so všetkými priamymi aktérmi v boji o prvú šestku. Okrem Serede a Senice totiž pocestujú v predposlednom kole práve do Žiliny. Už po jeseni je jasné, že na prienik do prvej šestky môže zabudnúť posledný FK Pohronie a aj predposledné Zlaté Moravce, ktoré strácajú na Senicu práve deväť bodov. V nadstavbe o záchranu si zrejme zahrá aj nováčik súťaže MFK Tatran Liptovský Mikuláš, ktorý síce ešte matematicky môže dohnať osembodové manko na šiestu Senicu, no je to málo pravdepodobné...  

Cesta k úspechu – výhra v domácich zápasoch

Zverencom trénera Miroslava Nemca síce tentoraz nepatrí pozícia v prvej šestke, dá sa ale povedať, že v jarnej časti budú mať všetko vo svojich rukách. Postupne totiž nastúpia proti po jeseni siedmemu, piatemu a šiestemu tímu (doma proti Seredi, v Žiline a doma so Senicou), čím im v každom zápase pôjde oveľa. Ideálne by bolo získať aspoň sedem bodov, ktoré by ich určite posunuli do šestky, stačiť ale môžu možno aj domáce víťazstvá. Ako sme spomínali, v prípade zdolania Serede im stačí na to doma nadviazať aj so Senicou a obidvoch súperov dostanú v tabuľke pod seba. Cesta k úspechu by teda mala viesť cez domáce víťazstvá. Kľúčovým bude už prvý jarný zápas so Sereďou...

Program tímov "namočených" do boja o prvú šestsku

Mužstvo 20. kolo (11.-13. 2.) 21. kolo (19.-20. 2.) 22. kolo (26.-27. 2.)
Žilina
Ružomberok (v) Michalovce (d) D. Streda (v)
Senica
Slovan (v) Sereď (d) Michalovce (v)
Sereď
Michalovce (v) Senica (v) Zlaté Moravce (d)
Michalovce
Sereď (d) Žilina (v) Senica (d)
Trenčín
FK Pohronie (d) Trnava (v) L. Mikuláš (d)

Tabuľka po jesennej časti

1. ŠK Slovan Bratislava 19 14 4 1 43:13 46
2. FC Spartak Trnava 19 13 3 3 28:11 42
3. MFK Ružomberok 19 9 8 2 31:13 35
4.
FC DAC 1904 Dunajská Streda
19
9
5
5
24:19
32
5.
MŠK Žilina
19
7
6
6
30:24
27
6.
FK Senica
19
6
6
7
19:25
24
7. ŠKF Orion Tip Sereď
19 6 5 8 23:26 23
8.
MFK Zemplín Michalovce
19
7
2
10
19:27
23
9. AS Trenčín
19 5 5 9 27:31 20
10. MFK Tatran Liptovský Mikuláš
19 4 4 11 22:39 16
11.
FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
19
3
6
10
19:34
15
12. FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
19 2 4 13 16:39 10

PETER BRENDZA



Uverejnené: 09.02.2022 20:31:51 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.