files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zatiaľ na správnej (fínskej) ceste

Fínska cesta! Vlaňajší bronzový extraligista HK Dukla Ingema Michalovce sa na túto cestu vydal nielen s fínskym realizačným tímom (okrem asistenta Juraja Faitha v ňom figurujú iba traja Fíni), či ďalším mužom z krajiny tisícich jazier, športovým riaditeľom Elmom Aittolom, ale aj s piatimi hráčmi z tejto krajiny.

Po pätnástich odohraných kolách sa môže zdať, že táto cesta funguje. Veď Michalovčanom patrí iba vinou horšieho skóre druhé miesto v tabuľke a v prípade, žeby Slovanu Bratislava odrátali tri body hneď a nie až po skončení základnej časti, sú dokonca lídrom celej Tipos extraligy. S takýmto miestom a aj bodovým ziskom počas prvej reprezentačnej prestávky po veľkej letnej prestavbe kádra zrejme veľa optimistov nerátalo.

Lepší vonku ako doma

Dukla pod vedením Tomeka Valtonena je úspešnejšia vonku, ako na vlastnom ľade. Bolo to tak aj v minulej sezóne, kedy brala body ako na bežiacom páse, doma ale niekoľkokrát zakopla. Táto sezóna nie je výnimkou. Zemplínčania síce prehrali prvý zápas v Trenčíne (1:4), následných šesť, konkrétne vo Zvolene, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Nových Zámkoch, Košiciach, či opäť u majstra vo Zvolene, jej hráči vyhrali a stratili iba jediný bod. Aj preto sú najlepším tímom v zápasoch u súperov. Prvé miesto síce patrí Banskej Bystrici, ktorá má o jeden bod viac, na druhej strane odohrala u súperov aj o päť duelov viac. Za všetko hovorí bilancia zápasov doma a vonku. Zatiaľ, čo vonku Michalovčania prehrali len raz, doma zakopli už trikrát...

Na domácu prehru reagovali víťazstvami

Práve tri domáce porážky Michalovčanom stoja ešte lepšie umiestnenie. Paradoxne, na všetky tri reagovali výborne, teda ziskom bodov. Po domácej šokujúcej prehre s Nitrou (3:8) vyhrali v štyroch zápasoch v rade. Po prehre s Prešovom (1:4) zase pozbierali všetky body na ľade vlaňajšieho finalistu Popradu a v Nových Zámkoch, no a na domácu porážku s Trenčínom (1:5) zareagovali piatimi bodmi z Košíc a majstrovského Zvolena. Svedčí to zrejme o dobrom charaktere tímu, ktorý sa dokáže po prehre zdvihnúť.  

Cameranesi lídrom produktivity, Fournier v trestných minútach

Michalovčanom sa darí aj v produktivite. Sú na prvom mieste vo využívaní presiloviek, keď majú rovných 25 percent. Útočník Tony Cameranesi je s 20 bodmi lídrom produktivity celej ligy, keď zaznamenal doteraz v pätnástich dueloch päť gólov a pätnásť asistencií. Rodák z Minnesoty zatiaľ potvrdzuje svoju povesť. Veď aj v predošlých pôsobiskách v nórskom Storhamare a rakúskom Grazi mal takmer bod na zápas. Darí sa aj slovinskému obrancovi Žigovi Pavlinovi, ktorý je s pätnástimi kanadskými bodmi taktiež na čele produktivity obrancov. Práve táto dvojica spolu s fínskym útočníkom Jannem Keränenom patrí medzi legionárov, na ktorých je spoľah. Spoľahlivá je aj novovytvorená brankárska dvojica Devin Williams a Karolus Kaarlehto. Ďalší legionári nateraz zaostávajú. Či už je to Anti Erkinjuntti, od ktorého sa po tom, čo sa tu vlani etabloval zrejme čakalo viac, alebo jeho krajan, obranca Kalle Valtola. No a to už nehovoríme nič o kanadskom útočníkovi Stefanovi Fournierovi, ktorého si zrejme v Michalovciach predstavovali na prvom mieste iných štatistík, ako pri trestných minútach... Oveľa väčším prekvapením pre nás sú výkony mladého obrancu Adama Stripaia, ktorého si všimli aj reprezentační tréneri do dvadsať rokov, no a dobre po zranení členka naskočil aj ďalší mladý obranca Dávid Mudrák. Ten sa zase počas víkendu dočkal premiérovej nominácie do seniorskej reprezentácie.

Čakanie na kapitána

Aj keď Michalovčania utrpeli prehry v posledných dvoch domácich zápasoch, musí byť s ich výkonmi a hlavne výsledkami spokojnosť. Zastupujúci kapitán Jakub Suja zatiaľ vedie družstvo dobre a všetci veria, že po návrate „pravého“ kapitána Vladimíra Mihalika (v generálke si zlomil ruku a doteraz neodohral v lige ani minútu) to bude rovnako.  Kritici si síce môžu nájsť hocičo, trebárs málo atraktívnu hru vsadenú na defenzívu, málo strelených gólov, „valtonenova družina“ však kritikom vytiera oči výsledkami. Dukle patrí v tabuľke druhé miesto, len s horším skóre za Slovanom Bratislava. A to po veľkej prestavbe kádra zrejme veľa optimistov naozaj nečakalo...

Aktuálna tabuľka Tipos extraligy
1. HC Slovan Bratislava 15 10 0 1 4 52:37 31
2. HK Dukla Ingema Michalovce 15 9 2 0 4 43:43 31
3. HK Nitra 15 7 4 0 4 61:45 29
4. HKM Zvolen 15 8 2 0 5 54:45 28
5. HC Košice 15 8 0 2 5 54:38 26
6. HK Dukla Trenčín 15 7 0 0 8 39:46 21
7. HC Grotto Prešov 14 6 1 07 41:51 20
8. HC 05 Banská Bystrica 12 4 2 2 4 32:32 18
9. HK Poprad 13 4 1 2 6 45:41 16
10. HC Nové Zámky 15 4 0 1 10 38:56 13
11. HK Spišské Nové Ves 12 3 0 2 7 26:36 11
12. MHK 32 Liptovský Mikuláš 14 3 0 2 9 33:48 11

PETER BRENDZA



Uverejnené: 13.11.2021 14:04:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.