files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Podarí sa Iuvente Michalovce šiesty prienik do osemfinále európskeho pohára?

Po šiestykrát v histórii majú šancu hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce preniknúť do jarných bojov európskeho pohára. Zatiaľ si raz zahrali v osemfinále Pohára víťazov pohárov a štyrikrát v Pohári EHF. V ceste prvej účasti medzi šestnástimi najlepšími v Európskom pohári im stojí ukrajinská Galičanka Ľvov. Mimochodom, pôjde o prvý súboj Iuventy s tímom z Ukrajiny. Doteraz mala v pohárovej Európe dočinenie s tímami z bývalého východného bloku iba s tímy z Ruska, keď bol jej súperom Volgograd, aj Rostov na Done.

Aktuálneho slovenského a ukrajinského majstra spojil do tretieho kola žreb v sídle EHF vo Viedni, ktorý rozhodol aj o tom, že prvý zápas sa odohrá v nedeľu 14. novembra (14.00 hod.) na Ukrajine. Odveta sa bude hrať v Chemkostav aréne v nedeľu 21. novembra od 19.30 hod. a v priamom prenose ju prinesie aj stanica Sport TV.

Semifinalista spred šiestich rokov

Galičanka Ľvov je podobne ako michalovská Iuventa pravidelným účastníkom európskeho pohára. Vlani to ešte v Challenge Cupe (od tejto sezóny Európsky pohár) dotiahla do štvrťfinále, kde ju vyradil španielsky Club Balonmano Atletico Guardes (16:24 a 24:24). Predtým si Ukrajinky v treťom kole poradili so srbským ZRK Kumanovo a v osemfinále aj s bieloruským Brestom. Štvrťfinále ale nie je ich maximom v tomto pohári. V sezóne 2014/15 bola Galičanka dokonca v semifinále, kde nestačila na poľský Štetín. V druhom kole Ukrajinky hladko prešli cez ďalšieho účastníka MOL ligy HK Hodonín. Toho v domácom dvojzápase zdolali 22:11 a 26:16. Podotýkame, že s Hodonínom už mali tú česť v tejto sezóne aj Michalovčanky. V prvom kole MOL ligy ho zdolali 42:15. Aj zverenky trénera Beňadika hrali dvojzápase druhého kola na domácej pôde. Po výhrach 39:17 a 38:15 hladko prešli cez bosniansky RK Hadžiči Interlogistic Sarajevo.

Hala skôr na basketbal

Najlepšie už šesťnásobného ukrajinského majstra v rade poznajú hráčky MŠK Iuventa z tejto krajiny, brankárka Iryna Jablonská a jej menovkyňa Iryna Kompaniecová. „Ide myslím si, že o zdatného protivníka pre Iuventu. Kvalitu v kádri určite majú, veď tvoria gro reprezentácie, ktorá si nedávno poradila s Francúzskom,“ varuje Iryna Kompaniecová, ktorá je v súčasnosti na materskej dovolenke. Podľa jej ďalších slov sa Michalovčanky musia prispôsobiť náročnému prostrediu. „Tam sa hrá každému ťažko. Hala je dosť úzka, prispôsobená skôr na basketbal. Trošku mi to pripomína telocvičňu GPH, len sa tam zmestí viac divákov. Toto prostredie nie je ideálne, dievčatá si však naň musia rýchlo zvyknúť,“ pokračuje Kompaniecová. Tú mrzí, že si proti krajankám zahrať nemôže. „Určite, že áno! V Európe hráme pravidelne, no súpera z Ukrajiny dostaneme až vtedy, keď som na materskej dovolenke... Verím v postup Iuventy, ktorej držím palce. Dôležitý bude prvý zápas u nich. Keď ho ustoja, doma si určite postup ustrážia,“ dodáva na záver „Kompaša“, ktorá čaká prvého potomka so svojim priateľom, bývalým hráčom Dukly Michalovce a súčasne hráčom prvoligovej Žiliny Igorom Safaralejevom.

Na zápase aj rodičia

„Lepšie obstála“ jej krajanka, brankárka Iryna Jablonská, ktorá bude priamo v hre. „Na zápas v Ľvove sa veľmi teším. Prvýkrát si zahrám ako súperka na Ukrajine. Prídu sa pozrieť aj moji rodičia, ktorých som dlhšie nevidela, z čoho som veľmi rada,“ smeje sa michalovská brankárka, ktorá v Ľvove pôsobila v sezóne 2012/13. „Vtedy sme ešte ťahali s ním za kratší koniec proti Užhorodu. Od roku 2014 je ale majsterkou iba Galičanka,“ spomína si Jablonská.

„Popravde, keď som videla, že môžeme dostať Galičanku, veľmi som chcela, aby to vyšlo,“ spomína si Jablonská na čas žrebu. Ukrajinskej legionárky sa na Galičanku tréneri nepýtali. Keby sa tak stalo, čo by im odpovedala? „Z toho kádra, čo tam bol vtedy, keď som tam bola ja, tam už nie je nikto. Príliš ich nepoznám, ale určite majú svoju kvalitu. Tvoria gro reprezentácie, hrajú pravidelne európsky pohár, sú majsterkami tak ako my. Verím však nášmu družstvu. Máme postupové ciele a všetky veríme, že ich naplníme,“ reaguje na záver Jablonská. My len dodajme, že priamo z Ľvovu prišla počas leta do Michaloviec aj úderná spojka Jana Borisevičová. Tá je aktuálne najlepšou strelkyňou starších dorasteniek. 

PETER BRENDZA



Uverejnené: 11.11.2021 11:25:25 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.