files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Je čas kyslej kapusty

 


K jesenným činnostiam patrí už oddávna nakladanie kapusty. Dlhé prípravy v súčasnej dobe nie sú nutné. Čas pokročil a všetko je dnes jednoduchšie ako bolo kedysi za čias starých rodičov. Okrem toho, že si kyslú kapustu môžete zakúpiť priamo v obchode, k dispozícii je na predaj rovno nasekaná kapusta. Menej práce vás nebude stať ani viac peňazí.



Strúhať, či kúpiť?


Niektorí ešte stále kupujú desiatky hlávok kapusty, s ktorou sa dlho trápia na veľkom strúhadle. Nepokladajú to za prácu, ale akúsi rodinnú tradíciu. Izba rozvoniava nastrúhanou kapustou, po zemi sa nachádzajú zvyšky tejto zeleniny a všetci rodinní príslušníci sa striedajú pri jej následnom stláčaní. Komu za nelení, tomu sa zelení tu neplatí. V uponáhľanej dobe je každý čas vzácny, a preto si mnohí michalovčania kupujú už nastrúhanú kapustu. Objavili sme ju i na zeleninovom trhu pri zubnej poliklinike. 

Ušetríte nielen čas a prsty, ale i eurá. Cena nasekanej kapusty sa pohybuje okolo 5 eur za 10 kíl. Umiestnená býva v plastových priesvitných sáčkoch, preto vidieť v akom  je stave. Tekutina v primeranom množstve je normálnym javom. Ak sa však nachádza na spodnej časti príliš veľa vody, kapusta môže byť už mäkká.  Dôležitý je prvý krok, a to kúpiť dobrú kapustu. Ak sa rozhodnete pre nasekanú formu, možno na ňu na trhu nenatrafíte ihneď, ale predajca vám ju rád objedná. Zvyčajne je na zeleninovom trhu ešte stále dosť kapusty.


Každý má svoj recept


Či už sa rozhodnete pre celú alebo nasekanú kapustu, proces nakladania čaká každého. Spôsoby sú rôzne. 70-ročný Michalovčan radí: ,,Najprv si suroviny pripravím v hrnci, kde ich premiešavam a stláčam.“ Iná gazdinka na trhu hovorí, že kapustu nakladá priamo už do sudu. Používa nakladač, celé čierne korenie a na spodnú časť suda ukladá jablká. Vrstvy pri nakladaní strieda až kým nie je sud plný. Niektorí  tiež používajú kôpor, či chrenové listy. Takto naložená kapustička dlhší čas odpočíva prikrytá kameňom, či bielou utierkou závisiac od typu suda. Kedysi sa nakladala kapusta do drevených sudov. Nahradili ich keramické a umelohmotné nádoby odlišných objemoch. Pokým kapusta vykysne je uložená v teplej miestnosti. Až po jej vykysnutí sa premiestňuje do chladnej izby, pivnici, garáže. Najlepšie, čo najďalej od obývacích izieb, keďže už zapácha. Na chuť pravej kyslej kapusty si treba počkať aspoň 2 týždne. Potom stačí odčerpávať prebytočnú vodu, alebo ak chcete ,,rôsol“. Gazdinky upozorňujú, že treba dávať pozor na to, aby sa nepokazila a práca nevyšla nazmar. Mohla by zmäknúť, ak by ste kúpili napríklad skorú kapustu. Dôslední treba byť počas celého procesu kvasenie i po ňom.


Zdravie v obyčajnej kapuste


Nielenže je tento druh zeleniny lacný, ale i zdravý. Mnoho druhov jedál počas celého roku si môžete pripraviť zo sladkej aj kyslej kapusty.  Pred Vianoce je ,,v kurze“ kyslá kapusta. Každý chce mať predsa počas sviatkoch svoju kyslú vianočnú polievku, kapustnicu alebo hubovú polievku. Väčšina ľudí pridáva do štedrovečernej polievky kyslú kapustu. Jedáva sa nielen v tento večer, ale po celý rok. Obsahuje veľa vitamínov, je nízko kalorická, podporuje imunitu a pôsobí antidepresívne.  Počas jesene je ideálnym liekom, pretože práve v toto ročné obdobie  trpia ľudia najviac depresiami alebo iba pochmúrnymi myšlienkami. Vláknina je nielen kladnou, ale zároveň negatívnou stránkou, lebo zapríčiňuje nadúvanie. Ľudia trpiaci niektorými gastroenterologickými ochoreniami by mali zvážiť jej požitie. Ak patríte medzi tých, ktorí ešte nikdy nenakladali kapustu a ani sa na tento krok nechystajú, dostať sa k nej môžete ľahko v potravinách. Chuť je však iná než tá domáca, preto si radšej zaobstarajte lepší variant niekde v rodine.

            Veronika Cholewová



Uverejnené: 19.11.2010 13:00:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.