files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského basketbalu, roky 1970 – 1986

Ako sme minule spomínali, basketbal v Michalovciach slávi v roku 2021 významné výročie. Je to už totiž 85 rokov, odkedy tento šport v Michalovciach funguje. Aj kvôli tomuto jubileu sme sa v spolupráci s 1. BK Michalovce rozhodli prinášať vám obhliadnutie sa za históriu tohto športu v metropole Zemplína. Dostávame sa už do 70-tych rokov minulého storočia.  Ich začiatkom sa sformovalo nové vedenie basketbalového klubu, ktorý v súťažiach vystupoval najmä pod názvom TJ Lokomotíva.

Nové obdobie organizovaného basketbalu v Michalovciach dlhé roky ťahalo najmä silné funkcionárske trio Ján Dóczy, František Feňák a Jozef Ihnácik. Prvý z nich pôsobil nielen ako hráč, ale aj ako tréner. Družstvo mužov sa postupne z okresného preboru prebojovalo do najvyššej slovenskej ligy (1.SNL), kde hrávalo dlhé roky. Najväčší úspech dosiahlo v ročníku 1979/80, keď obsadilo 5. miesto len o skóre za štvrtým juniorským tímom Interu Bratislava. Keď zarátame aj československú ligu, tak michalovský tím skončil ako deviaty najlepší spomedzi všetkých slovenských klubov. A to v čase, keď mužský basketbal hralo na Slovensku viac ako 40 družstiev. Pekný výsledok patrí medzi najväčšie, ak nie k tomu naj, v histórii michalovského basketbalu. Hneď v ďalšom roku skončili Michalovčania na ôsmom mieste len o skóre za Ekonómom Bratislava.

Oduševnení funkcionári pritiahli na Zemplín nielen hráčov z iných miest, či už na vojenskú službu alebo výpomoc, ale začali aj systematicky pracovať s mládežníckymi družstvami. Podarilo sa im podchytiť dobrých trénerov a práca s mládežou sa stala prioritou a zmyslom pre budúcnosť klubu. Tréneri mládeže ako Stanislav Hudzik, Viliam Nižník, Jozef Marcin, Juraj Jánošík a ďalší dosiahli so svojimi družstvami viacero pekných výsledkov ako napríklad 3. miesto starších žiakov na majstrovstvách Slovenska v roku 1980 a v roku 1985. V ženskom basketbale sa Vladimír Staško venoval dievčatám i ženám. Dorastenky a žiačky hrávali v krajskej súťaži. Ženy pôsobili striedavo medzi krajom a I.SNL. V druhej polovici sedemdesiatych rokov sa rozvoj ženského basketbalu v meste zastavil. Odchovankyňa Michaloviec, Darina Balážová bola v sezóne 1971/72 členkou družstva Slávia VŠ Strojstav Prešov, ktoré hralo najvyššiu súťaž žien v Československu (1.liga žien). 

Zásluhou šikovných michalovských funkcionárov sa v našom meste odohralo v tomto období hneď niekoľko medzinárodných zápasov. K tým najatraktívnejším určite patrilo v roku 1974 stretnutie Výberu Východoslovenského kraja proti reprezentačnému tímu z Kuby. Preplnená telocvičňa Strednej poľnohospodárskej školy videla víťazstvo Kubáncov 74:49. Trénerom mužstva Východoslovenského kraja bol domáci Ján Dóczy a v samotnom stretnutí nás reprezentovali Stano Sabo a Mikuláš Polievka. V roku 1976 sa tu zasev prípravnom stretnutí proti michalovskému tímu predstavila kompletná reprezentácia Grécka pripravujúca sa na majstrovstvá Európy. V osemdesiatych rokoch sa v Michalovciach hral basketbal vysokej úrovne a tím mužov bol stabilným účastníkom 1. slovenskej národnej ligy. Družstvo už ťahali vlastní odchovanci. O rozvoji mládeže svedčí aj fakt, že Ľudovít Kmetony ako starší žiak prestúpil do Svitu, kde sa potom ako 17-ročný presadil v prvoligovom kádri mužov Chemosvitu Svit. Toto družstvo hralo najvyššiu súťaž mužov v Československu.

Medzi najväčšie úspechy mládežníckeho basketbalu v tomto období patrili:
3.miesto starších žiakov na majstrovstvách SSR v roku 1980. Trénerom bol Stanislav Hudzík.
8.miesto starších dorastencov v lige dorastencov SSR v sezóne 1976/77 pod vedením Juraja Jánošíka.
6.miesto mladších dorastencov v lige mladších dorastencov SSR v sezóne 1977/78 (len o skóre za piatym Komárnom). Trénerom bol Jozef Marcin a Viliam Nižník.
9.miesto starších dorastencov v lige starších dorastencov SSR v sezóne 1979/80. Viliam Nižník a Juraj Jánošík.
3.miesto starších žiakov na majstrovstvách SSR v roku 1985. Trénerom bol Stanislav Hudzík.

Zaujímavé udalosti a výsledky
-    September 1971 : medzinárodný zápas žien Slovensko-Budapešť hralo sa na asfalt.ploche SVŠ. Za výber Slovenska nastúpili štyri reprezentantky ČSSR protiBudapešti, ktorú kompletne zastupovali reprezentantky Maďarska.Výber Slovenska zvíťazil  53:38/25:29/.
-    September 1973 :na ihrisku strediska ,,Lúč “ sa uskutočnil III.ročník medzinárodného basketbalového turnaja žien o,,Pohár Zemplínskej šíravy“.Zúčastnili sa družstvá Industro Záhreb, LVS Poprad, VSS Košice a reprezentácia žien ČSSR,,A“.
-    Ako klub TJ Lokomotíva mali hráči cestovanie zadarmo. S družstvom mužov cestoval na zápasy aj režijný pracovník železníc. O hráčov na ZVS sa staral vojenský pridelenec . Súčasťou družstva boli aj lekári, ktorí zabezpečovali po zdravotnej stránke.
-    9.7.1974 : medzinárodný zápas žien: Košice – Moskva. Hralo sa v telocvični SPTŠ.
-    4.6.1976 : medzinárodné basketbalové stretnutieLPS Michalovce – GRÉCKO/kompletná reprezentácia, účastník ME/.
-    August 1977 : muži TJ Lokomotíva Pozemné stavby Michalovce sa zúčastnili medzinárodného turnaja v Budapešti na pozvanie medikov OSC Budapešť, kde skončili na 2.mieste. Ostala aj silná spomienka na večerný koncert ,,rockerky“ SuziQuatro na Kiss stadione./20.8.1977/.
-    V sezónach sa okrem celkového poradia sledovala aj poradie v tabuľkách slušnosti a úspešnosti trestných hodov
-    V michalovskom drese sa predstavil vo viacerých sezónach aj Jordán, ale nie ten ktorý sa stal najlepším hráčom histórie, ale jeho menovec Štefan Jordán ktorý odviedol v Michalovskom drese viacerosezón.
-    V drese Michaloviec sa v sezóne 1982/83 objavil aj Ľubomír Urban, nakoniec bol najlepším strelcom sezóny, keď Michalovce skončili v I.SNL na 10 mieste. Neskôr sa stal úspešným trénerom keď získal majstrovský titul v Slovenskej extralige s Nitrou a bol aj trénerom Slovenskej reprezentácie mužov.
-    V sezóne 1980/81 prišiel do Michaloviec Imrich Rakovský. Najprv ako hráč, tréner mužov a neskôr mládežnícky tréner a funkcionár výrazne formoval obraz Michalovského basketbalu. Pod jeho taktovkou vyrástlo veľké množstvo basketbalových talentov.
-    Školské športové stredisko v basketbale na VI.ZŠ pod vedením Stanislava Hudzíkavychovalo veľké množstvo mladých hráčov, ktorí neskôr reprezentovali družstvo mužov i naše mesto.
-    Okrem vlastných odchovancov sa podarilo týmto hráčom sa darilo dopĺňať hráčov s ligovými skúsenosťami, ktorí prišli do Michaloviec buď na základnú vojenskú službu, alebo hosťovať a niektorí sa tu aj usadili. Väčšina hráčskeho kádra bola sústredená v Košiciach,kde študovali viacerí hráči. Okrem toho, mali sme pokope výborných dorastencov. Veď napríklad talentovaný Gabriel Hospodár sa dostal do reprezentačného výberu SR, škoda zranenia kolena, ktoré mu stoplo basketbalový vzostup. Michalovský basketbalisti počas štúdií na vysokých školách hrávali v dresoch oddielov iných miest v Bratislave, Košiciach, Žiline, Zvolene, Nitry, atď. F.Feňák: "K tomuto športu som začal mať bližšie v r.1970,,presnejšie 22.júla“ . V tento deň za mnou prišli páni Dóczy a Ihnácik, s ktorými som vytvoril tzv. zdravé jadro.Začínali sme prakticky od nuly. Spočiatku chýbali skúsení funkcionári, tréneri, ba aj hráčska základňa, no neskoršie sa dostavili aj prvé výsledky. Aj v tomto období sa basketbal uchádzal o priazeň a svoje miesto pred iným športami. Stále doslova bojoval o telocvičňu či halu, kde by sa mohli hrať zápasy. Viac ako poltisícové návštevy boli ničím výnimočným."

Družstvo mužov od roku 1970 do 1986 reprezentovali: Ružbarský, Ďurečko, Hatalčík, Jozef Pirkovský, Richard Alexa, Stanislav Sabo, Dezider Szabó, Marián Štefan, Marián Holda, Peter Pilc, Mikuláš Mižák, Marcel Pechan, Peter Šleis, Michal Troščák, Mikuláš Polievka, Igor Polievka, Juraj Kočí, Juraj Jánošík, Miroslav Kovaľ, František Kmeč, Ján Šaffa, Ján Bulík, Juraj Hocman, Marián Dorič, Peter Janoš, Gabriel Hospodár, Marián Gazda, Ľubo Kovaľ, Vinco Hrehovčík, Peter Popovič, Peter Jakub, Pavol Katančík, Ján Kočiško, Marián Mati, Zdenko Eštok, Milan Liner, Marián Lazár, Ľuboš Martinák, Marián Ivanko, Ján Meňky, Miroslav Feňák, Stanislav Merc, Ján Semivan, Peter Pažinka, J.Holda,Jozef Koľ, Štefan Jordán, Pavol Jánsky, Zimnykoval,S.Plesník, M.Kardoš, Š.Kufčák, Štefan Straka, M.Grman, Milan Mišinský, Jozef Kačmarčík, L.Gavalčík, M.Rozkopf, Jozef Tóth, Peter Mihálik, Miroslav Kováč, ImircihRakovský, L.Vylíčil, Hollý, Mário Fiedler, Bielik, Ľudovít Kmetony, Siladi,P.Kočiško, J.Kubový, IvanPalčík, Štefan Sajdák, Ľubomír Urban, Jaroslav Hudák, Miroslav Tibenský,Kerekeš.

Ďalšie články si môžete prečítať  na týchto odkazoch :

Úvodný článok: http://new.1bkmi.sk/clanky/1941/85-rokov-basketbalu-v-Michalovciach

História Michalovského basketbalu 1936 – 1970: http://new.1bkmi.sk/clanky/1943/Z-historie-michalovskeho-basketbalu-roky-1936-1970

Obšírnejšie mapovanie histórie, výsledky a fotky nájdete v publikácii od Miroslava Feňáka na odkaze: http://new.1bkmi.sk/clanky/1/Historia-klubu-1-BK-Michalovce

Tento materiál je spracovaný na základe existujúcich podkladov od rôznych autorov a pamätníkov.  Je pravdepodobné, ba až isté, že nie sú spomenutí všetci hráči, tréneri, dobrovoľníci, lekári, funkcionári či učitelia, ktorí sa zaslúžili o rozvoj nášho športu, preto sa im chceme touto cestou poďakovať a ospravedlniť , že neboli spomenutí. 

Peter Biganič



Uverejnené: 27.07.2021 16:04:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.