files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Účelová likvidácia športu?

Koronavírus nás kvári už druhý rok. Už druhý rok po sebe sa teda ľudia musia vysporiadať s opatreniami. Najviac to zasahuje športovcov a športové kluby. A samozrejme fanúšikov. Sú to práve športovci, ktorých totiž opatrenia zasahujú ako prvých a keď sa niečo uvoľňuje, pociťujú to ako poslední. Až sa niekedy zdá, že je to účelová likvidácia športu na Slovensku!

Dnes vyšla správa, že na bohoslužbu k pápežovi Františkovi, ktorý na Slovensko príde v septembri, môžu iba zaočkovaní. A môžu kľudne prísť aj všetci, čiže cca dva milióny. Covid automat platiť nebude. Čo z toho, že na námestí sa zhromaždí niekoľko desiatok tisíc ľudí. Veď sú všetci zaočkovaní! Je teraz na otázku, prečo bránime očkovaným prísť vo väčšom počte aj trebárs na futbal, či hokej? Prečo ležérne nekývneme rukou aj nad tým a žiadny Covid automat by platiť nemusel? Prečo sa ľudia môžu zgrupovať na festivaloch bez obmedzenia, no na športové podujatia ich môže prísť najviac tisícka a to nerozhoduje, či sú zaočkovaní, či prekonali covid, alebo sú otestovaní. Prečo v krčmách nie sú obmedzenia žiadne, no na športové podujatie áno? Proste, do exteriéru tisíc, do interiéru päťsto a basta! Podľa terajších opatrení sa môže trebárs v nákupnom centre stretnúť aj päťtisíc ľudí, na futbale ale maximálne tisíc...

Počas víkendu štartuje najvyššia futbalová Fortuna liga. Je to už tretia sezóna v rade, ktorá opatreniami ovplyvní fungovanie klubov. To budeme čakať, kým definitívne nespadnú na hubu a pochováme tým profesionálny šport úplne? Určite si spomínate na prvé opatrenia z minulého októbra, kedy došlo k zákazu podujatí. Výrazne to ovplyvnilo hlavne šport, keďže príjem zo vstupného tvorí podstatnú časť rozpočtov klubov. Vláda de facto klubom takýto príjem zakázala a sľúbila im náhradu škody. Viete koľko eur dostali ako kompenzáciu? No doteraz skoro nič! Ako teda majú vyžiť? Ako majú hradiť svoje záväzky, keď im štát de facto zakáže vytvárať zisk, čím im podrazí nohy a keď sa v lepšej situácii snažia na tie nohy postaviť, tak ich chce doraziť. Ako sa inak dá nazvať situácia, keď sa vo všetkých odvetviach uvoľňuje, no šport je zakaždým na poslednom mieste. Opäť sa pýtame nadpisom článku, nie je to účelová likvidácia športu? Či sa niekto bojí zgrupovania fanúšikov a ich možného hnevu???

Pre zaočkovaných sa vraj pandémia rýchlo skončí. Prečo ale vláda obmedzuje aj ich? Prečo nemôžu bez obmedzení navštevovať podujatia? Veď očkovanie je vraj sloboda! Akú slobodu môže mať športový fanúšik, ktorý si chce pozrieť zápas svojho tímu. Čo, keď aj napriek tomu, že je zaočkovaný, bude v poradí 1001, či 1015. Na štadión sa aj tak nedostane a slobodu mať nebude. Aj keď má štadión kapacitu aj 20000, sedieť na ňom môže iba tisíc divákov, ktorým dokonca zakazujeme aj bufety. V tropických horúčavách sa tak môžu osviežiť akurát vodou na záchode...

Kompetentní by sa už konečne mali zamyslieť nad tým, ako nie dávať športu polená pod nohy, ale ako mu konečne pomôcť. Nemali by sa skrývať za Konzólium odborníkov, ale konať a pomáhať. Doteraz nielenže športu nepomáhajú, ale v rámci obmedzení mu dokonca zakazujú, aby si pomohol sám. Šport si zaslúži mať rovnaké podmienky, ako iní. Kluby si zaslúžia vytvárať zisk, tak ako ho vytvárajú iní. Zaslúžia si mať na tribúnach viac ako tisíc divákov a zaslúžia konečne začať opäť robiť šport pre diváka. Lebo ten je korením toho celého. Keď to kompetentní nepochopia a urýchlene mu nepomôžu, budú navždy zapísaní v slovenských dejinách. Nie ako tí, ktorí mu pomohli, alebo ako tí, ktorí ho zviditeľnili vo svete, ale ako tí, ktorí ho pochovali... A môžu pchať hlavu do piesku, že to nie my, to covid. Hrobármi budú oni!!!

PETER BRENDZA



Uverejnené: 20.07.2021 19:41:44 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.