files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rivalita v Dukle. Konkurenčné prostredie ich bude nútiť zlepšovať sa, hovorí tréner Nordman

Oboch spája okrem toho, že sú brankármi veľa faktorov. Od seba ich delí iba necelý rok, spolu vyrastali v tímoch TPS Turku a v sezóne 2015/16 spolu chytali aj za druholigový TuTo Hockey. Obaja boli dvakrát vyhlásení za najlepšieho brankára druhej Mestis ligy a obaja dostali šancu aj v najvyššej fínskej súťaži. Obaja sa pred sezónou 2020/21 rozhodli po prvýkrát okúsiť zahraničie a obaja sa následnú sezónu rozhodli upísať michalovskej Dukle Ingema. Julius Pohjanoksa a Karolus Kaarlehto sa pobijú o pozíciu brankárskej jednotky v michalovskej Dukle.

Michalovčania pri hľadaní brankára pre nasledujúcu sezónu zvolili stratégiu dvoch silných golmanov, ktorí by sa mali pobiť o pozíciu jednotky. Pohjanoksa s Kaarlehtom sú ešte mladými brankármi, keď majú 24 respektíve 23 rokov, no majú už aj skúsenosti z dvoch najsilnejších fínskych líg a takisto aj zo zahraničia. Spolupracovať budú nielen so svojim krajanom, hlavným trénerom Tomekom Valtonenom, ale aj s novým trénerom brankárov, takisto ich krajanom Samuli Nordmanom. „Obaja brankári majú za sebou školu v Turku, ktorá patrí medzi najlepšie vo Fínsku. Obaja sa presadili v Mestis lige a dostali šancu v najvyššej súťaži. Niečo teda v nich určite je,“ začal svoje hodnotenie nový tréner golmanov v Dukle. „Manažér Aittola pozná obidvoch práve z TPS a teda veľmi dobre vieme, o akých brankárov ide. Pre nás je výborné, že vytvoríme konkurenčné prostredie, ktoré ich bude nútiť zlepšovať sa,“ pokračuje Nordman. Pre Michalovčanov nebude zahraničný brankár novinkou. Veď v sezóne 1985/86 ich k titulu v prvej lige doviedol Čech Pavel Holubář (vtedy sa ešte Česi nepovažovali za legionárov). V sezónach 2013/14 a 2014/15 v Michalovciach pôsobil aj jeho krajan Karel Neměc, no a vlani bol zase chvíľu v Michalovciach aj Fín Conrad Molder, ktorý ale šancu chytať nedostal.

Nový tréner brankárov ukázal aj znalosť svojich zverencov. „Čo sa týka Kaarlehta, je to vysoký brankár, technicky dobre vybavený, so skvelými reflexami. Na Slovensku sa vlani ukázal v Liptovskom Mikuláši v dobrom svetle. Nečudo, že ho chcel aj Slovan Bratislava. Stále ide o mladého brankára, ktorý sa chce zlepšovať, v čom mu mi ponúkame výborné podmienky,“ uviedol na margo Kaarlehta Samueli Nordman, ktorý k Pohjanoksovi dodáva. „Takisto veľmi dobre technicky vybavený brankár, ktorý má veľmi rýchle nohy. Dokáže dobre sledovať hru, je pracovitý a rovnako ako Kaarlehto ambiciózny pobiť sa o post jednotky v tíme.“ Kryť chrbát fínskych brankárom by mal 21-ročný Michal Vojvoda. Ten sa po štarte v Slovane Bratislava, za ktorý odchytal aj tri zápasy v KHL, na dva roky pobral do Fínska. „Rovnako ako jeho dvaja kolegovia, aj on pôsobil v tíme Tuto Hockey, no iba v jeho juniorke. Ide o veľmi kľudného brankára s moderným štýlom chytania. Z mužského hokeja ešte nemá veľa skúsenosti a bude zaujímavé sledovať, ako sa dokáže pobiť s danou situáciou. Má rovnako výbornú pracovnú morálku a chuť na sebe tvrdo pracovať,“ prejavil Nordman znalosť aj o treťom brankárovi v tíme.

Michalovská Dukla Ingema sa teda fínskou cestou vydáva aj v hráčskom kádri. Nateraz klub predstavil tri posily z krajiny tisícich jazier. Trénerovi Tomekovi Valtonenovi bude k dispozícii okrem svojho krajana na asistentskom poste Kaspera Vuorinena, manažéra Elma Aittolu a spomenutého trénera brankárov Samuli Nordmana aj dvojica brankárov zo svojej vlasti a k dispozícii bude aj útočník Janne Keränen (podľa našich informácii to ešte nie je z Fínska všetko a klub predstaví ešte minimálne jedného hráča z tejto krajiny). Kaarlehto s Pohjanoksom sa už tešia na pôsobenie v Michalovciach, ako aj na svoju spoluprácu. „Poznáme sa veľmi dobre. Som aj rád, že tu budem mať pri sebe toľkých krajanov a takisto, že budem spolupracovať so Samulim aj s Karolusom. S ním sa poznáme veľmi dobre. Rástli sme spolu v Turku, chytali sme spolu v Tuto Hockey. Naša súťaživosť určite bude prospešná pre obidvoch, ako aj pre samotný klub. O lige som už počul strašne veľa. Veľmi sa teším, že si po fínskej vyskúšam najvyššiu súťaž aj na Slovensku,“ referuje pre náš web 24-ročný Pohjanoksa.

O rok mladší Kaarlehto nebude na slovenských klziskách nováčikom. Počas minulej sezóny posilnil v tabuľke posledný Liptovský Mikuláš. Aj keď sa mu nepodarilo Liptákov vyhrabať z poslednej priečky, svojimi výkonmi zanechal dojem. Krátko pred skončením prestupového obdobia sa hovorilo o jeho odchode do Slovana Bratislava, nakoniec ale zostal na Liptove. „Michalovce ma počas vlaňajšej sezóny nadchli. Aj preto som chcel byť veľmi súčasťou tejto organizácie. Počul som, že je tu dobre postarané o hráčov. Som súťaživý typ, chcem vyhrávať a myslím si, že v Michalovciach na to budem mať ideálnu príležitosť, pretože ako som počul, opäť sa tu skladá výborné mužstvo,“ zdôrazňuje Kaarletho, ktorý sa takisto teší na spoluprácu s krajanmi. „Veľmi dôležité bude, že medzi nami nie je rečová bariéra. S Pohjanoksom sa dobre poznáme. Spolu sme boli v mládeži a takisto aj rok v Mestis lige. Verím, že naša spolupráca bude taká, že obaja sa brankársky posunieme ďalej.“ My len dodajme, že Michalovčania už podpísali štyroch hráčov spoza hraníc Slovenska. Ako je známe, hrať v jednom zápase môže sedem takýchto hráčov a túto kvótu podľa slov manažéra Aittolu klub naplní. Okrem Fínov Keränena, Pohjanoksu či Kaarlehta a Američana Cameranesiho tak môžeme očakávať ešte minimálne tri podpisy hráčov spoza hraníc. Podľa našich informácii klub v najbližších dňoch predstaví ďalších dvoch obrancov spoza hraníc a jedného útočníka. A ľahko sa môže stať, že legionárov bude osem, keďže ako deklaroval klub, jeden fínsky brankár bude v bráne a druhý sedieť na tribúne ako tretí golman...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 19.06.2021 13:46:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.