files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Historický bronz si vážia ako zlato

V predsezónnom období patrili medzi najvýraznejšie posily michalovskej Dukly Ingema. Aj preto sa predstavitelia klubu rozhodli predstaviť ich prostredníctvom facebooku a stránky ako prvých. Obranca Vladimír Mihálik a útočník Marek Bartánus nesklamali.

Oboch spája veľmi veľa. Sú rovnaký rok narodenia (1987), boli spoluhráčmi v mládežníckych reprezentáciách, spolu si zahrali na dorasteneckom, ako aj dvoch juniorských svetových šampionátoch a oboch draftoval v tom istom roku jeden klub z NHL – Tampa Bay Lightning. Väčšiu kariéru za morom, aj s pätnástimi duelmi v najlepšej lige sveta, urobil Mihálik, Bartánus tam strávil len dve sezóny. Po nich sa vrátil do Európy, neskôr jeho kroky nasledoval aj Mihálik. Spolu sa stretli v roku 2017 v Banskej Bystrici, s ktorou slávili dva majstrovské tituly. Mihálik získal titul s „baranmi“ aj v sezóne 2016/17, Bartánus má zase aj dva tituly s Košicami a jeden so Slovanom. V medailovej zbierke pokračovali aj v Michalovciach, ktorým sa upísali minulé leto. Zlato to tentoraz nebolo, no aj bronz je pre tím účinkujúci v najvyššej súťaži iba druhý rok ako zlato. „Čo sa týka sezóny, tú musíme hodnotiť pozitívne,“ rozhovoril sa Mihálik, ktorý dostal pred sezónou po prvýkrát v kariéry poctu nosiť na adrese kapitánske céčko.

Bude to teda práve jeho meno, ktoré je prvým na úspechu michalovskej Dukly Ingema. Tá opäť raz prepísala históriu michalovského hokeja. „Spravil sa krásny výsledok. Ako sme mohli vidieť aj u fanúšikov, spokojní sú všetci. Po dvoch semifinálových zápasoch, kedy sme viedli 2:0, sme chceli ísť vyššie. Chceli sme do finále, čo sa ale nepodarilo. Aj napriek tomu je tretie miesto krásnym úspechom pre Michalovce a musíme teda byť spokojní,“ pokračuje rodák z Prešova, ktorý si v minulosti okrem NHL zahral aj v KHL, či najvyššej súťaži vo Švédsku. Bronzová medaila je pre neho štvrtou v rade. „Nie je zlatá, ako som získal v Bystrici, no aj táto sa počíta, pretože je obrovským úspechom pre samotný klub a mesto,“ reaguje Mihálik.

Tretiu medailu v rade, po dvoch zlatých aj bronzovú získal takisto 34-ročný Marek Bartánus. „Predpoklady na to, aby sme boli úspešní, sme mali aj pred sezónou. Boli tam aj výkyvy. Mužstvo bolo nové a chvíľku to trvalo, kedy začneme šľapať. Po novembrovom impulze, ktorý bola výmena trénera, sme predvádzali parádny hokej. Šplhali sme sa v tabuľke vyššie a dovolím si povedať, že keby tréner Valtonen nemal koronavírus krátko pred koncom základnej časti, boli by sme aj na prvom mieste. Druhé miesto po základnej časti však bolo takisto parádnym výsledkom,“ poznamenal Marek Bartánus, ktorý s tímom v prvom kole play-off narazil na Trenčín. V súboji Dukiel bola napokon úspešnejšia michalovská, ktorá v sérii vyhrala 4:2. Rovnakým výsledkom následne podľahla v semifinále Popradu, hoci viedla po dvoch dueloch 2:0. „V prvom kole play-off sme dostali asi najťažšieho súpera. Séria nám odobrala strašne veľa síl. Tie nám chýbali v semifinále. Nemali sme toľko síl, aby sme hrali ten hokej, ktorý nás zdobil v závere základnej časti,“ pokračuje odchovanec košického hokeja, ktorého otec, v minulosti takisto hráč Michaloviec (v roku 1986 sa tu tešil z titulu v prvej lige), je momentálne trénerom v HK Mládež Michalovce, kde vedie kadetov.  

V Michalovciach boli v druhej sezóne medzi slovenskou elitou vyššie ciele, ako v premiérovej. Tímu sa ich nakoniec podarilo naplniť, keďže zvládol jednu prekážku v play-off. Historická medaila je len čerešničkou na torte pre úsilie na novovytvoreného klubu, ktorý si od roku 2017 kladie stále vyššie a vyššie ciele. „Vedenie klubu deklarovalo cieľ, ktorým bolo semifinále play-off. Ten sme naplnili. Bonusom je historická medaila. Myslím si, že ciele sme naplnili. S jedlom rastie chuť, každý by chcel hrať finále, chceli sme ho hrať aj my,“ podotýka Marek Bartánus. A Michalovčania neboli od finále ďaleko. Veď v sérii s Popradom viedli po dvoch dueloch 2:0. „Som už natoľko skúsený, že viem, že v sérii hranej na štyri víťazstvá stav 2:0 nič neznamená. To sa nakoniec aj potvrdilo, keď Poprad vyhral štyri zápasy v rade a zaslúžene postúpil do finále.“

Cesty Bartánusa s Mihálikom sú spojené už tri sezóny v rade. Po dvoch bystrických sa stretli v Michalovciach, kde by ich kariéra mohla pokračovať aj naďalej. „Prvé kontakty s vedením klubu už prebehli. Ja ako skúsený hráč si však vždy dávam pauzu. Hokeja bola v poslednej dobe veľa a chcem si oddýchnuť. Keď sa tak stane, rozhodnutie, kde budem v nastávajúcej sezóne hrať, urobím so svojou rodinou,“ odpovedá Bartánus a Mihálik nebol o nič viac zhovorčivejší. „Nejaké rokovania už prebehli, no na ničom sme sa zatiaľ nedohodli.“

PETER BRENDZA



Uverejnené: 03.05.2021 21:02:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.