files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Budú sa z postupu do najvyššej súťaže tešiť Žilinčania alebo Spišiaci?

Spolu s najvyššiu hokejovou Tipsport ligou v týchto dňoch vrcholí aj druhá najvyššia súťaž. V prvej lige sú už v hre iba dve mužstvá, ktoré si to rozdajú nielen o titul v prvej lige, ale aj o možno posledný priamy postup do najvyššej súťaže. Do finále sa dostali mužstvá späté aj s Michalovcami. Bude novým extraligistom víťaz základnej časti HC Vlci Žilina, alebo si postup po dvanástich rokoch vybojuje Spišská Nová Ves?

Dominujúci Vlci

Finálová účasť Žilinčanov nie je až takým prekvapením. Veď „Vlci“ ovládli všetky možné štatistiky základnej časti, ktorú vyhrali s 24 bodovým náskokom. Tromfli tak aj michalovskú Duklu Ingema z ročníka 2018/19, ktorá základnú časť vyhrala s náskokom iba 22 bodov. Žilinčania sa dostali v pomyselnej tabuľke na prvé miesto, ktoré si držia s Piešťanmi ešte zo sezóny 2009/10. Aj mužstvo zo západu Slovenska, budúci extraligista, vyhral základnú časť s náskokom 24 bodov. „Trochu mi to pripomína našu cestu s Michalovcami. Aj my sme vtedy lige dominovali podobným štýlom,“ vyjadril sa nedávno pre náš portál jeden z ofenzívnych lídrov „žilinských vlkov“ Jakub Linet.

Bol to práve on, kto v roku 2019 rozhodol siedmy duel barážový duel na žilinskom ľade dvoma gólmi (2:1) a poslal svoj materský klub do prvej ligy. Teraz s ním chce spoločne s ďalším svojim michalovským spoluhráčom, taktiež útočníkom Igorom Safaralejevom, Žilinu dostať späť na extraligovú mapu. Žilinčania preto urobil zatiaľ viac ako dosť. V play-off vyhrali všetkých doterajších osem zápasov a do finále tak dokráčali bez prehry. Treba ale podotknúť, že až štyrikrát v ich zápasoch s Považskou Bystricou a Dubnicou nad Váhom sa nerozhodlo v riadnom hracom čase a na rad muselo prísť predĺženie, či nájazdy.

Chudého piaty triumf v rade sa nekonal

Aj keď pri pohľade na zloženie kádra o prekvapení hovoriť nemôžeme, každopádne je účasť Spišiakov vo finále miernym prekvapením. Viac sa totiž počítalo s Martinom, ktorý v základnej časti obsadil druhé miesto. Tím vedený bývalým úspešným trénerom Dukly Ingema Michalovce Miroslavom Chudým, ktorý je špecialistom na druhú najvyššiu súťaž (vyhral ju štyrikrát v rade, piaty mu tentoraz dopriaty nebol), bol v semifinálovej sérii so Spišiakmi miernym favoritom, no Spišská Nová Ves nakoniec slávila úspech, keď v sérii vyhrala 4:2 na zápasy. Mimochodom, pre Spišiakov to boli jediné dve prehry vo vyraďovacej časti, predtým hladko 4:0 na zápasy prešli cez nebezpečné Levice.

Príde k návratu bašty do extraligy?

Na svojom konte má päť slovenských titulov so Slovanom Bratislava a dva prvoligové s Michalovcami. S nimi sa tešil aj z postupu do najvyššej súťaže. Daniel Hančák chce po dvoch rokoch extraligovú cestu napodobniť aj s materskou Spišskou Novou Vsou. „Potom už môžem zavesiť korčule na klinec,“ hovorí so svojim povestným humorom 37-ročný bek, ktorý nemá ani problém so zhodením rukavíc. Hančák je podobne ako Linet výrazne spätý s michalovským hokejom. Strávil tu sedem sezón, tešil sa z dvoch titulov, ako aj z postupu do extraligy a účinkovaniu v nej. Ten nedávno pre náš portál povedal, že postup Spišiakov medzi slovenskú elitu je pre bývalú baštu slovenského hokeja, ktorá odchovala rad reprezentantov, hlavným cieľom. „Ten majú ale aj ďalšie tímy. Každý vie, že asi ide o poslednú sezónu, kedy sa dá postúpiť priamo, nie cez baráž a preto sa o to snažia viacerí,“ poznamenal nedávno Hančák, ktorý sa Spišiakov snaží vrátiť do extraligy aj s ďalšími troma hráčmi s nedávnou michalovskou minulosťou. Góly ako na páse za materský klub strieľa Matej Giľák, no a jedným z ofenzívnych ťahúňov je aj Lukáš Hvila. Podotýkame, že ten takisto stál na žilinskej strane v neúspešnej baráži s Michalovcami. Štvrtým do partie je útočník Matej Češík, ktorý ešte v tejto sezóne hájil michalovské farby. Mimochodom, Linet, Safaralejev, Hančák a Giľák si finále prvej ligy zahrajú znova po dvoch rokoch.

Budú extraligistami obidvaja?

Finálová séria štartuje už dnes, teda vo štvrtok ôsmeho apríla. V piatok sa odohrá druhý duel série, ktorá sa následne presťahuje na Spiš, kde sa v pondelok 12. a v utorok 13. apríla odohrá jej tretí a štvrtý diel. Už po utorku teda bude možno poznať nového extraligistu. Keď sa tak nestane, na rad príde v piatok 16. apríla piaty duel v Žiline, prípade o dva dni neskôr na Spiši šiesty. Keď ani ten o nováčikovi extraligy nerozhodne, na rad príde siedmy zápas, ktorý by sa hral v utorok 20. apríla opäť v Žiline. Ktorá z bášt sa teda bude tešiť z postupu? Mimochodom, v kuloároch sa povráva aj to, že by si najvyššiu súťaž mohli zahrať aj obaja finalisti. Neistá je totiž účasť jediného nie slovenského tímu Miškovca, ktorého trápia finančné problémy...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 08.04.2021 09:16:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.