files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Štvrťfinálové sklamania hádže za hlavu, Šedivý chytil v Michalovciach druhý dych

Jednou z posledných posíl michalovskej Dukly pred uzavretím prestupového obdobia bol obranca s reprezentačnými skúsenosťami Eduard Šedivý. Dvadsaťdeväťročný rodák z Myjavy v najvyššej slovenskej súťaži pôsobil až do začiatku tejto sezóny, keď sa dohodol s  bratislavským Capitals, ktorý hráva v nadnárodnej ICEHL. V závere prestupového obdobia sa ale vrátil do extraligy. Michalovskej Dukle Ingema sa upísal s jasným cieľom – podieľať sa na historickom úspechu hokeja v metropole Zemplína.

Účastník majstrovstiev sveta 2017 hraných v Nemecku a vo Francúzsku sa rozhodol pre zmenu už dávnejšie. Všetko sa to ale zrealizovalo až začiatkom februára. „Michalovčania sa mi ozvali ešte niekedy v decembri. Bolo to prostredníctvom môjho veľmi dobrého kamaráta Gaba Spilara. Následne začali Michalovčania rokovať aj s Bratislavou Capitlas. Nakoniec to všetko vyvrbilo tak, že som tu,“ rozhovoril sa pre náš portál Eduard Šedivý, ktorý následne komentoval svoje účinkovanie v nadnárodnej ICEHL. „Bola to pre mňa dobrá skúsenosť. Chcel som skúsiť niečo nové. Doteraz som totiž pôsobil iba na Slovensku. Nie je ľahké sa dostať do nejakej zaujímavej zahraničnej ligy, nie to ešte s mojimi parametrami,“ smeje sa 176-centimetrov vysoký bek.

Na východe sa cíti dobre

Odchovanec senického hokeja tak po materskom klube, Žiline, Piešťanoch, Orange 20, Košiciach či Slovane Bratislava okúsil inú súťaž. Môže teda porovnávať kvalitu nadnárodnej ICEHL ligy a slovenskej extraligy. „Je ťažké povedať, ktorá súťaž je lepšie. Keď som hrával v Košiciach, hrali sme proti Salzburgu, ale aj proti Klagenfurtu, či Linzu. Väčšinu z tých zápasov sme vyhrali. Je ťažké tieto súťaže porovnávať. Slovenská extraliga sa mi zdá zodpovednejšia. Viac sa tu čaká na súpera. V ICEHL korčuľuje päť hráčov hore-dole. Často sa v obrane prepadáva. Čo sa týka kvality útokov, tá je na dobrej úrovni,“ porovnáva Eduard Šedivý. Ten v Capitals odohral 40 duelov a zaznamenal v nich sedem prihrávok. V štatistikách +/- zostal na mínus trinásť. V michalovskej Dukle v tomto poriadne pookrial. Veď v doterajších troch dueloch zaznamenal štyri kanadské body, keď trikrát prihrával na gól a zaznamenal dokonca svoj premiérový presný zásah v sezóne. „Určite mi pomohol nový impulz. Verím, že mi to pomôže a že to pomôže aj tímu,“ ktorému východ Slovenska praje. Po štyroch sezónach v Košiciach tentoraz prišiel ešte ďalej, do Michaloviec. „Ja sa na východe Slovenska cítim veľmi dobre,“ smeje sa rodený Záhorák a hneď na to dodáva. „Z vlastných skúseností musím povedať, že sú tu dobrí ľudia. Nehovorím len o klube, ale aj mimo neho. Mám skúsenosti, že keď som niečo potreboval, vždy mi niekto pomohol.“  

Aby bol posledný zápas víťazný

Michalovská Dukla má v sezóne 2020/21 vysoké ambície, čomu už zodpovedajú aj výsledky tímu. Ten sa postupne prepracoval až do prvej štvorky a momentálne už atakuje aj najvyššie priečky. „Ja sa s týmito cieľmi stotožňujem. V play-off som sa raz dostal s Košicami do semifinále, inak som s nimi trikrát v rade vypadol v prvom kole. Teraz mám vyššie ciele. Bude to ale ťažké. Ako sami vidíte, liga je vyrovnaná. Rozhodovať v play-off bude aktuálna forma. O tom, aká je to nevyspytateľná súťaž som sa presvedčil aj na vlastnej koži. Trikrát sme išli s Košicami do play-off v podobe favorita a trikrát sme vypadli v prvom kole. Máme vysoké ciele a vysoké ambície. Verím, že sa nám ich podarí naplniť a že náš posledný zápas v sezóne bude víťazný,“ podotýka Eduard Šedivý. Zemplínčania sú v tejto sezóne šťukou súťaže a ich cieľom v play-off je minimálne semifinále. „V to dúfam minimálne aj ja. Verím, že tento tím má aj na viac. Do konca základnej časti zostávajú už iba štyri zápasy. Potrebujeme získať čo najviac bodov, aby sme do vyraďovacej časti išli z čo najlepšieho miesta. Na druhej strane, či budete prví, druhí, tretí alebo štvrtí, to nerozhoduje. Ako som povedal, rozhoduje aktuálna forma, čo som sa presvedčil aj s Košicami, keď sme raz vypadli v po základnej časti šiestym a raz dokonca so siedmym tímom,“ pokračuje jedna z najnovších posíl michalovskej Dukly.

Michalovce mu odporučili viacerí

Niekoľko týždňov pred ním prišiel z bratislavského Captials do Michaloviec aj útočník Jakub Suja. Zbieral Šedivý informácie o najvýchodnejšom celku slovenskej extraligy aj od neho? „Pýtal som sa viacerých chalanov. Michalovce mi jednoznačne odporučili Kubo Suja, aj Marek Bartánus. V kontakte som bol aj s Gabim Spilarom. Všetci mi to odporučili a zatiaľ určite neľutujem,“ konštatuje obranca, ktorý sa momentálne vystrábil z menšieho zranenia a trénerovi Valtonenovi už bude v piatok vo Zvolene k dispozícii. Prichádza práve v čas. V nedeľu Zemplínčania prišli o trinásťzápasovú víťaznú sériu a je na čase naštartovať novú. „Každá séria sa raz musí skončiť, skončila aj tá naša víťazná. Verím však, že máme na to, aby sme naštartovali novú. Chlapci sa presvedčili, že môžu hrať s každým, pretože počas víťaznej šnúry zdolali všetkých súperov v extralige. Niekedy sa ale stáva, že príde aj taký zápas, ako na nás prišiel v nedeľu.“

Do konca základnej časti získať čo najviac bodov

Základná časť Tipos Extraligy ide do finále. Tímy odohrajú už iba po štyri zápasy a následne na nich čaká vrchol sezóny – play-off. „Prvá štvorka je poriadne nabitá. Nás delia od Popradu, ktorý vedie tabuľku, iba dva body. Čím budeme vyššie, tým by mala byť východzia situácia pre nás priaznivejšia. Chceme ísť teda z čo najvyššieho miesta, k čomu potrebujeme v zostávajúcich štyroch dueloch pozbierať čo najviac bodov. Teraz berieme ako najdôležitejší zápas piatkový vo Zvolene. Ten môže veľa napovedať,“ podotýka Eduard Šedivý. Pri pohľade na vyrovnanosť tabuľky sa ľahko môže stať, že v prvom kole play-off uvidíme aj východniarsky súboj Michaloviec s Košicami, teda s tímami, ktoré pre Šedivého niečo znamenajú. Gabriel Spilar, nový športový riaditeľ „oceliarov“ nám v rozhovore povedal, žeby sa rád východoslovenskému derby vyhol. Ako je na tom jeho kamarát? „Niekedy sa vám kalkul môže vypomstiť. Preto si vyberať nechcem. Keď to budú Košice, budeme sa s tým musieť vysporiadať, pretože naším cieľom je minimálne postup do semifinále, k čomu musíme vyradiť jedného zo súperov,“ dodáva na záver 29-ročný zadák s reprezentačnými skúsenosťami. 

PETER BRENDZA (foto: Tomáš Feigl)   



Uverejnené: 10.03.2021 18:47:15 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.