files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tri roky od návratu michalovského hokeja na prvoligový trón

Michalovský mužský hokej sa môže pýšiť troma titulmi v prvej lige. Prvýkrát sa to podarilo partii okolo kapitána Ivana Hrtúsa v sezóne 1985/86. Aj keď viaceré následné tímy Michaloviec na tento triumf chceli nadviazať, podarilo sa to až v sezóne 2017/18 hráčom HK Dukla Ingema Michalovce. Návrat na prvoligový trón bol začiatkom extraligovej cesty, ktorú zvládli Michalovčania v nasledujúcej sezóne. Od prvého triumfu v stredu uplynuli tri roky a my sme sa vám ho rozhodli pripomenúť spomienkami a faktami.

Michalovčania sa vrátili na prvoligový trón v značne špecifickej sezóne. Klub prešiel v lete roka 2017 výraznými zmenami, keď sa ho ujala ako generálny partner firma Ingema. Na čelo mužského hokeja v Michalovciach sa postavil jej čelný predstaviteľ Martin Burinský, viceprezidentom klubu sa stal Marek Michajlo. Nové vedenie sa ihneď muselo boriť s problémami, keď zimný štadión v Michalovciach bol v rozsiahlej rekonštrukcii. Útočisko našli Michalovčania vo vranovskej STD aréne, kde trénovali a aj hrávali ligové zápasy až do januára 2018, kedy bol v zápase so Skalicou slávnostne otvorený zrekonštruovaný štadión.

Vtedy už Michalovčania súperili so Záhorákmi o prvé miesto v tabuľke. To už bol trénerom tímu Miroslav Chudý, ktorý októbri roka 2017 nahradil Miroslava Ihnačáka. Chudý predtým dva roky po sebe triumfoval v prvej lige, keď sa najskôr z triumfu tešil s Novými Zámkami a potom s Detvou. Nakoniec uspel aj do tretice a ďalší rok aj po štvrtýkrát. „Sezóna bola veľmi ťažká. V základnej časti sme skončili na druhom mieste a v prvom kole play-off tak narazili na Spišskú Novú Ves, čo bol ľahší súper. V semifinále nás ale čakal Prešov, s ktorým sa nám v základnej časti nedarilo. Nakoniec sme ho zdolali 3:2 na zápasy, čo nám otvorilo cestu k triumfu. Do Skalice sme išli s cieľom vyhrať jeden zápas, čo sa nám aj podarilo. Následne sme pred parádnou atmosférou vyhrali 3:0 a 4:0, a v sérii tak 3:1 na zápasy. Boli to fantastické pocity. Ja som ich zažil už predtým s Novými Zámkami a Detvou, no zakaždým to bolo u súpera. Tentoraz som si ich užil pred plným hľadiskom v Michalovciach, čo malo obrovské čaro,“ zaspomínal si Miroslav Chudý, tréner, ktorému už nik nevezme fakt, že dostal Michalovce do Extraligy.

Jeho asistentom bola známa michalovská hokejová persóna Richard Šechný. Účastník zimnej olympiády a aj majstrovstiev sveta si triumf užil takisto. Pocity boli fantastické. S Mirom sme prichádzali k tímu, ktorý bol síce v tabuľke vysoko, no bol v kríze. Najskôr sme ho museli naučiť vyhrávať. Problémom bolo aj úzke klzisko vo Vranove. Pri návrate do Michaloviec sme si istý čas museli zvykať nielen na plné tribúny, ale aj na klzisko. V play-off všetko zapadlo tak ako malo. Káder sme tesne predtým posilnili a stabilizovali, čo sa ukázalo ako dobré riešenie. Veriť v titul som začal po výhre v Skalici. Skrátka som vedel, že toto mužstvo má na to Záhorákov dvakrát doma zdolať,“ poznamenal pre náš portál Šechný, ktorý bol v sezóne 2017/18 dokonca dvojnásobným majstrom. S Humenným sa mu podarilo vyhrať druhú ligu. Radosť neskrýval ani prezident klubu Martin Burinský. Ten si ihneď od nástupu do tejto funkcie musel vytiahnúť rukávy a pustiť sa do roboty. Bola to určite veľmi ťažká sezóna. Začínali sme bez štadióna, vrátili sme sa ale ako majstri a za nami stál plný štadión. Pre tieto pocity sa určite oplatí hokej robiť,“ poznamenal Burinský, ktorý stojí na čele michalovského hokeja doteraz. Stál teda pri najväčších úspechov, včetne postupu do najvyššej súťaže.

Z návratu Michaloviec na prvoligový trón mal radosť aj primátor mesta Viliam Zahorčák. Samospráva sa pod jeho vedením výrazne pričinila o to, že sa v roku 2008 michalovský hokej vrátil do prvej ligy. „Teší ma to o to viac, že vtedy to bola ťažká situácia. Dukla sa ale za pomoci generálnych partnerov vyštverala až na špičku prvej ligy a potom aj do najvyššej súťaže. Sme radi, že to bolo aj za našej pomoci,“ poznamenal prvý muž Michaloviec, teda mesta v roku 2018 usilujúceho sa o štatút Európske mesto športu. To sa nakoniec samospráve podarilo. To, že michalovské panovanie malo úspech podčiarkli postupom do extraligy aj hokejisti Dukly Ingema...

Na tribúne nechýbala ani ďalšie legenda michalovského hokeja Peter Pinďár

Kapitánom tímu bol Marek Kolba. Skúsený zadák v šatni družstvo stmelil a v play-off išli Michalovčania za jasným cieľom, vrátiť prvoligový titul po 32 rokoch do metropoly Zemplína. „Už pri mojom príchode do Michaloviec sme sa bavili o dvoch cieľoch. V prvej sezóne bolo cieľom zastabilizovať hokej v meste, pokúsiť sa skončiť čo najvyššie. V druhom roku sa zase pokúsiť o postup do extraligy. Oba ciele sa nám podarilo naplniť,“ zaspomínal si Kolba, ktorý po minulej extraligovej sezóne v Michalovciach zavesil korčule na klinec. Pre Mareka Kolbu to bol štvrtý titul na Slovensku. Predchádzajúce tri slávil dvakrát so Slovanom Bratislava a raz s Košicami v najvyššej súťaži. Každý z titulov chutil inak a z každého som mal obrovskú radosť. Michalovský som dosiahol ako kapitán tímu a preto ho radím vyššie, ako ostatné.“

Ešte úspešnejší bol jeho kolega z obrany Daniel Hančák. Rodák zo Spišskej Novej Vsi mal vtedy dokonca o dve zlaté medaily viac. Päť predchádzajúcich slovenských titulov získal so Slovanom Bratislave, premiérový prvoligový pridal s Michalovcami. „Pre mňa osobne to boli pocity, na ktoré spomínam doteraz. Bola to špecifická sezóna. Začínali sme pred tridsiatimi ľuďmi vo Vranove a končili pred štyri tisícovým hľadiskom vo finále prvej ligy, či v baráži,“ lovil v spomienkach Hančák, v súčasnosti obliekajúci dres materskej Spišskej Novej Vsi.

Na tretí pokus sa z prvoligového titulu tešil odchovanec michalovského hokeja Ľuboš Fajčák. Ten predtým dvakrát neuspel vo finále. V sezóne 2012/13 s Michalovcami proti Bardejovu, v sezóne 2015/16 s Bardejovom proti Novým Zámkom. Som rád, že mi to do tretice vyšlo. O to ma titul teší viac, že to bolo s materskými Michalovcami. Keď sa tu prvýkrát vyhral prvoligový titul, ešte som nebol na svete. Som rád, že sme víťazný pohár doniesli do mesta teraz.“

V tíme už len dvaja Marekovia

Ambície michalovskej Dukly sa od tohto triumfu výrazne zmenili. V následnej baráži si síce ustrážili Detva s Liptovským Mikulášom extraligovú príslušnosť, v nasledujúcej sezóne sa už ale v Michalovciach podaril historický postup. Štyri roky po futbalistoch si najvyššiu súťaž vybojovali aj hokejisti. Káder a realizačný tím sa odvtedy zmenil na nepoznanie. Momentálne v ňom ostala iba dvojica Marekov, útočník Marek Mašlonka a masér Marek Jenčík. Tretím do partie je útočník Radoslav Mesaroš, ktorý sa krátko pred skončením tohto prestupového obdobia vrátil do Michaloviec. Paradoxom je, že sezónu 2017/18 neabsolvoval v Dukle celú, keďže v jej prvej polovici bol členom HK Orange 20 v Extralige.

Zaslúžili sa o titul
Brankári: Adam Trenčan, Maximilán Pajpach, Roman Dzúr, Martin Juríček.
Obrancovia: Marek Kolba, Daniel Hančák, Tomáš Valečko, Tomáš Rusina, Martin Dolgoš, Branislav Cvengroš, Jakub Meliško, Radek Deyl, Michal Korenko, Filip Oravec, Pavel Taran.
Útočníci: Radoslav Mesaroš, Jakub Linet, Tomáš Banovský, Ľuboš Fajčák, Ivan Brezniak, Marek Mašlonka, Erik Piatak, Roman Jaššo, Gabriel Vereš, Rastislav Gašpar, Lukáš Hamráček, Františiek Poliaček, Dominik Borov, Lukáš Toma, Lukáš Hvila, Radovan Cútt, Ivan Fedorko, Vladislav Solomončak, Michal Kabáč, Oliver Jokeľ, Lubor Balko, Igor Halás, Dominik Borov.
Tréneri: Miroslav Chudý, Miroslav Ihnačák – Richard Šechný, Ján Vodila. Masér: Marek Jenčík.
Športový manažér: Peter Tirpák.
Prezident klubu: Martin Burinský. Viceprezident klubu: Marek Michajlo.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 09.03.2021 21:04:55
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.