files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Debutant Stripai verí v ďalšie šance: Budem hrať tam, kde ma postaví tréner

Priezvisko Stripai nie je v michalovskom hokeji neznámym. Martin Stripai totiž v minulosti brázdil ľady aj so slávnym Petrom Pinďárom a v prvej lige patril k najnosnejším hráčom vtedajšieho VTJ MEZ. Šikovný kridelnik ešte odohral jednu sezónu po návrate do prvej ligy a potom prenechal žezlo mladším. Tentoraz sa o slovo hlási druhá generácia z tohto rodu. Jeho synovec Adam si odkrútil extraligovú premiéru v drese Michaloviec krátko pred reprezentačnou pauzou v Liptovskom Mikuláši (6:2) a potom sa predstavil aj doma pri výhre 2:1 po nájazdoch nad Trenčínom. 

„Som rád, že tentoraz prišlo už aj na mňa,“ rozhovoril sa stále iba osemnásťročný obranca, ktorý dostal šancu po svojich rovesníkoch Matejovi Farkašovi a Jakubovi Raganovi. Stripai odohral v Mikuláši niečo viac ako tri minúty, proti Trenčínu bol v zápase pripravený ako siedmy bek. Šancu nedostal. „Aj napriek tomu si veľmi vážim, že tréneri mi dali šancu. Dosť dlho som na to čakal a dočkal som sa,“ pokračuje Stripai. A ako sa zrodila jeho extraligová premiéra? „Pred Mikulášom sme mali rozkorčuľovanie a po ňom si ma zavolali tréneri, že idem s nimi. Veľmi som sa tomu potešil.“

O michalovskej dvojici z roku narodenia 2002, teda z roku, kedy sa Slovensko stalo majstrom sveta, sa už popísalo veľa. Jakub Ragan a Adam Stripai patria k talentom nielen michalovského hokeja a sú aj pravidelnými reprezentantmi Slovenska v mládežníckych kategóriách. Zrejme by im minulý rok neušiel domáci šampionát B-kategórie do osemnásť rokov, no proti bola korona... „Mňa osobne to veľmi mrzelo. Veľmi som si chcel na domácom šampionáte zahrať. Vytvorili sme fantastickú partiu, ktorej jediným cieľom bolo vrátiť elitnú kategóriu na Slovensko,“ zdôraznil Stripai, ktorého viacerí rovesníci sa na prelome rokov predstavili na MS do 20 rokov v kanadskom Edmontone. „Samozrejme, že som ich zápasy sledoval a držal chalanom palce. Mojím cieľom je dostať sa do nominácie na budúci šampionát. Keď mi už osemnástka nevyšla, verím, že sa mi to teraz podarí.“

Svetový šampionát do dvadsať rokov sa aj budúci rok uskutoční v Edmontone a tentoraz na ňom môže zapísať michalovský hokej historický úspech. Šancu naň totiž majú až štyria hráči, ktorí prešli mládežníckou štruktúrou v metropole Zemplína. Okrem Stripaia s Raganom, ktorí obliekajú dres michalovskej Dukly, je tu aj Dávid Hájnik, ktorý pôsobí v Poprade a takisto aj sedemnásťročný talent Pavol Štetka, ktorý už oblieka dres českých Pardubíc. „Určite by to bolo výborné pre hokej v Michalovciach, keby sa nás tam dostalo viac. Ja osobne ako som povedal, urobím všetko preto, aby som v záverečnej nominácii bol,“ podotýka Adam Stripai, podľa ktorého mu k tomu môže výrazne pomôcť aj pôsobenia v michalovskej Dukle. „Ako je vidno, od trénera Valtonena môžeme dostať šancu aj my mladí. Tréningy v Dukle mi dali strašne veľa a ja sa budem stále snažiť o to, aby som trénerov presvedčil k ďalším šanciam,“ dupľuje michalovský mladík.

Pri ňom je známa ešte jedna zaujímavosť. Do pätnástich rokov totiž hral ako útočník. Prečo teraz presedlal na obrancu? „V jednom z dorasteneckých zápasov nám chýbali obrancovia. Tréner Králik videl môj potenciál aj v obrane, pretože som mal podľa neho dobrý prehľad v hre a rozhodol ma skúsiť tam. A tam som už ostal. Popravde, mne je to jedno, keď hrám. Dobre sa cítim v obrane a aj v útoku. Budem hrať tak, kde ma potrebujú tréneri,“ smeje sa na záver Adam Stripai, ktorého otec Slavomír a strýko Martin pôsobia ako tréneri v mládeži.

PETER BRENDZA foto: TOMÁŠ FEIGL



Uverejnené: 13.02.2021 15:29:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.