files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Trusa verí v čo najskorší návrat na trávnik a účasť Zemplína v prvej šestke

Rok 2020 bol pre futbalistu MFK Zemplín Michalovce Mateja Trusu prelomový. Dvadsaťročný útočník sa vystrábil z ťažkej operácie, postupne si vydobyl miesto v základnej zostave svojho tímu a v závere jesene prišla ďalšia odmena v podobe nominácie do reprezentácie do 21 rokov.

V závere roka ho ešte čakal plánovaný chirurgický zákrok, pri ktorom mu z operovanej nohy z členka vybrali dve skrutky a takisto aj tyč, ktorá spevňovala kosť v nohe. „Počas roka som aj rozmýšľal, či si to v nohe nenechám, keďže ma to vôbec neobmedzovalo, no nakoniec som sa rozhodol pre operáciu a urobil som dobre,“ rozhovoril sa pre náš portál rodák z neďalekých Horoviec.

Tomu sa futbalový život zmenil ešte v septembri roka 2019. V zápase s Trenčínom mu obranca AS Kpekawa nešetrným zákrokom na dvakrát zlomil pravú nohu a poslal ho tak na dlhočiznú maródku. Z nej sa Trusa vystrábil až v lete minulého roka, kedy okamžite naskočil do rozbehnutého vlaku. A nepočínal si zle. Postupne sa prepracoval do základnej zostavy trénera Majoroša a v druhej polovici jesene chýbal iba v jedinom zápase. V domácej derniére s Ružomberkom, kedy už ale bol v starostlivosti lekárov. „Taká bola dohoda, že posledný zápas jesene už hrať nebudem, aby som sa čím skôr podrobil operácii. Tá prebehla veľmi rýchlo. Asi za 40 minút som bol vybavený,“ smeje sa Trusa, ktorý si už zvykol aj na život so skrutkami v nohe. „Nie je to nejaký veľký rozdiel. Nijako ma to neobmedzovalo. Možno je to len v hlave, ale teraz cítim, akoby som mal odľahčenú nohu. Je dobré, že tam už nemám nejaký cudzí predmet. Postupne som si na to zvykol a preto som aj rozmýšľal o tom, či na operáciu vôbec pôjdem. Ako som ale povedal, urobil som asi dobre. Cítim sa lepšie. Momentálne rehabilitujem. Prvých desať dní bolo len o ohýbaní. Nemohol som začať skôr, keďže som musel čakať, kým sa zahojí koleno. Operácia sa totiž robila cez neho a mal som tam ešte jazvu. Navyše som stratil aj niečo zo svaloviny, musel som to teda dohnať v posilňovni,“ pokračuje Matej Trusa.

Chcel by stihnúť štart jarnej časti

O tom, kedy sa vráti na trávnik rozhodnú najbližšie dni. Rodák z Horoviec by bol rád, keby stihol už úvodný duel jarnej časti v Žiari nad Hronom. „Zatiaľ trénujem individuálne,“ reaguje Matej Trusa, podľa ktorého ďalších slov všetko závisí od silových testov, ktoré absolvuje v stredu v Banskej Bystrici. „Práve tie veľa napovedia o tom, kedy by som sa mohol vrátiť na trávnik. Všetko sa uvidí podľa toho, aký bude deficit operovanej nohy. Keď to bude v pohode, mal by som začať trénovať. Ja by som chcel, aby to bolo čím skôr a aby som bol k dispozícii už na budúco týždňovom sústredení v Dunajskej Strede. Stále dúfam, že stihnem už prvý jarný ligový duel, aj keď veľa času do neho už nezostáva,“ dodáva k návratu na trávnik Matej Trusa.

Nie sú v takej pozícii, ako minulé roky

Do konca základnej časti Fortuna ligy zostávajú štyri kolá. Michalovčanom po jeseni patrí až desiate miesto so štvorbodovou stratou na šiesty Ružomberok. „Je pravdou, že momentálne nie sme v takej pozícii, ako dva roky po sebe, keď sme zimovali na miestach v prvej šestke, no aj tak je naším cieľom dostať sa tam. Síce to bude ťažké, no chceme urobiť všetko preto, aby sme sa tam dostali aj na jar a ešte raz si zahrali proti Slovanu, či Žiline. Ako ale hovorím, bude to veľmi ťažké a budeme zrejme musieť bodovať v každom zo zostávajúcich štyroch zápasov, ktoré nás čakajú,“ podotýka Trusa. My len dodajme, že Zemplínčania sa postupe predstavia v Žiari nad Hronom proti poslednému Pohroniu (sobota 13. februára), privítajú Sereď (sobota 20. február), predstavia sa v Dunajskej Strede (sobota 27. február) a doma nastúpia proti Nitre (sobota 6. marec).

Rok 2020 hodnotí pozitívne

Aj keď viacero športovcov pandemický rok 2020 pozitívne hodnotiť nemôže, Matej Trusa môže hovoriť niečo iné. Veď v nedávno skončenom roku sa vrátil na futbalový trávnik, vydobyl si miesto v základnej zostave svojho tímu a v závere jesene si dokonca v dvoch dueloch zahral aj za reprezentáciu do 21 rokov. „Keď si na to spomeniem, ako som ešte na jeseň roka 2019 chodil o barlách a rok na to som bol v reprezentácii, je to pre mňa veľmi príjemný pocit,“ vrátil sa do krátkej minulosti Trusa, ktorého cieľom pre rok 2021 je udržať si miesto v zostave Zemplína a tým pádom vyslať jasný signál aj pre trénera SR 21 Jaroslava Kentoša. „To, či bol so mnou spokojný, to je otázka na neho. Osobne som sa snažil urobiť všetko preto, aby som dostal aj ďalšie pozvánky. Teraz je to na tréneroch, či som ich zaujal. V klube budem robiť naďalej všetko preto, aby som hrával a aby som bol stále na očiach. Viac by mi určite pomohla prvá šestka a preto verím, že všetci v tíme urobíme pre to všetko, aby sme sa do nej dostali,“ dodáva na záver michalovský útočník.

Peter Brendza



Uverejnené: 26.01.2021 12:21:02 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.