files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prímestské autobusy budú jazdiť opäť v obmedzenom režime

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu Ústredný krízový štáb SR sprísnil opatrenia na obmedzenie mobility obyvateľov. Školy sú naďalej zatvorené a pokračuje dištančné vzdelávanie, platí prísnejší zákaz vychádzania a zamestnávatelia preferujú prácu z domu. Tieto opatrenia sa prejavili aj na výraznom znížení počtu cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou. Z toho dôvodu Košický samosprávny kraj ako objednávateľ prímestskej autobusovej dopravy v spolupráci so zmluvnými dopravcami eurobus a.s. a ARRIVA Michalovce a.s. od pondelka 25. januára upraví rozsah dopravných služieb.

Aktuálne jazdia prímestské autobusy od 21. decembra 2020 v prázdninovom režime, od pondelka budú obmedzené nevyužívané a veľmi málo využívané spoje. Zmeny sa dotknú spolu 833 spojov na 130 linkách. Pre ilustráciu, počas týždňa v rámci prázdninového režimu premáva 20 274 spojov. Dopravný výkon sa zníži zo súčasného rozsahu približne 460-tisíc km týždenne o zhruba 62-tisíc km týždenne. Zmeny boli spracované na základe aktuálneho počtu prepravených osôb v jednotlivých autobusových spojoch. „V maximálnej možnej miere sa snažíme zabezpečovať dopravnú obslužnosť aj v časoch pandémie a lockdownu, kedy mobilitu obyvateľov obmedzujú hygienicko-epidemiologické opatrenia. Treba však povedať, že počet cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave v Košickom kraji vlani klesol o 40 percent, čo pre dopravcov znamená výpadok v tržbách takmer 4,2 milióna eur. Situáciu priebežne vyhodnocujeme a prispôsobujeme aktuálnemu počtu prepravených obyvateľov,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  

Župa nevylučuje ďalšie menšie úpravy rozsahu dopravných služieb tak, aby boli prioritne zabezpečená doprava pre zamestnancov kritickej infraštruktúry, najmä zdravotníkov. Je dôležité, aby sa so zmenami oboznámili cestujúci z celého východného Slovenska, pretože autobusy dopravcov eurobus a ARRIVA Michalovce premávajú nielen na území Košického, ale aj Prešovského kraja. K 1. januáru tohto roka pristúpili k obmedzeniam v autobusovej doprave aj dopravcovia Prešovského samosprávneho kraja, ktorých autobusy premávajú taktiež na celom východnom Slovensku. Zmeny v cestovných poriadkoch sú zverejňované na stránkach dopravcov a na www.cp.sk.



Uverejnené: 23.01.2021 16:22:35 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.