files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov michalovského športu: Radosť na Záhorí

Ako sme spomínali v minulom článku o dvadsaťročnej histórii michalovského športu, metropola Zemplína je v súčasnosti aj metropolou športu na východe Slovenska. Ani jedno mesto totiž nemá svoj tím zároveň v najvyššej futbalovej a hokejovej lige. Michalovce to majú a navyše majú aj jeden klub, ktorý dominuje na slovenskej športovej scéne a stal sa už dvanásťnásobným majstrom. Na začiatku milénia ale o tom mohli iba snívať. Ten pravý športový boom prišiel až v záverečných rokoch „dvadsatnice“. Na začiatku sa tak futbal, alebo hokej borili s problémami. My sme sa pozreli na ich cesty do najvyšších súťaží...

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce dvíhali svoje ambície s tým, ako bol pripravený ich stánok na najvyššiu súťaž. Po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2008 pribudlo v roku 2011 umelé osvetlenie a tým pádom štadión spĺňal aj podmienky najvyššej súťaže. Zostávalo už iba postúpiť. Michalovčanom sa to ale dlho nedarilo. Funkcionári sa snažili posilňovať nielen káder, ale aj realizačný tím. Doviedli tu dvoch renomovaných trénerov – Vlastimila Petrželu a Jozefa Bubenka (venovať sa im budeme v samostatnom článku), no ani pod ich vedením to nevyšlo. Pred sezónou 2014/2015 sa rozhodli ísť cestou mladíkov. K ním dotiahli mladého progresívneho trénera Františka Šturmu.

Napodiv všetkých, družstvo pod vedením rodáka z českého Nymburgu valcovalo všetkých súperov v druhej lige skupina Východ. Jej základnú časť vyhralo s presvedčivým osembodovým náskokom a do nadstavby už išlo s jasným cieľom. Postúpiť do Fortuna ligy. Rovnaké ale mal aj víťaz skupiny na Západe MFK Skalica. Ten išiel do nadstavby so štvorbodovým náskokom (počítali sa body s tímami, ktoré išli do nadstavby takisto). Michalovčania stiahli náskok svojho súpera domácou výhrou 3:1 v piatom kole a v odvetnej časti ho predstihli. Rozhodovalo sa v poslednom kole na Záhorí. Zemplínčania mali náskok dvoch bodov a preto im stačilo v Skalici neprehrať. Gólmi Michala Hamuľaka a Martina Regáliho však vyhrali 2:0 a zabezpečili si tak historický postup. Stalo sa tak v sobotu trinásteho júna 2015. Nakoniec sa ukázalo, že im stačilo skončiť aj na druhom mieste, keďže licenčná rada neudelila licenciu Košiciam a do najvyššej súťaže sa tak pozreli aj Skaličania. Na pohári pre víťaza druhej ligy ale zostalo meno MFK Zemplín Michalovce.

Mladíkov doplnili hráčmi zo Španielska

Postup Zemplínčanov bol o to prekvapujúcejší, že sa pred sezónou udiali v kádri výrazné zmeny. Vedenie klubu sa rozlúčili s viacerými skúsenými hráčmi a začalo sa obracať na mládež. Tá už niekoľko rokov fungovala veľmi dobre a pravidelne produkovala hráčov do prvého tímu. Ocitli sa tam teda brankár Kira, ako aj Podhorín, Kunca, Koscelník, Turík, Danko, Grič, Regáli, Šimčák či ďalší. Práve na os týchto hráčov vsadil František Šturma. Doplnil to španielskymi legionármi Marcosom Perézom, Vernonom de Marcom a Samuel Garciom Bayón, ktorý sa stal najlepším strelcom tímu. O úspešnej sezóne si môžete prečítať tu.

 

 Samuel Garcia Bayón strelil osemnásť gólov

V premiére privítali majstra

Ďalším dňom už navždy zapísaným v histórii michalovskej futbalu a športu je sobota osemnásteho júla 2015. Práve vtedy Michalovčania sa po prvýkrát v histórii predstavili v najvyššej Fortuna lige. Žreb im určil toho najťažšieho súpera, obhajcu prvenstva AS Trenčín. Ten prišiel do Michaloviec so silným kádrom, ktorý obhájil v tejto sezóne titul. V radoch známeho trénera Martina Ševelu sme mohli vidieť aj dvoch súčasných slovenských reprezentantov Stanislava Lobotku a Matúša Bera. Majster sa na tri body poriadne natrápil. O jeho výhre rozhodol šesť minút pred koncom Ryan Koolwijk (o zápase si môžete prečítať tu). Michalovčania vo svojej historickej premiére obsadili jedenáste miesto a zachránili sa. V najvyššej Fortuna lige účinkujú až doteraz. Postupne po jedenástom mieste obsadili dvakrát ôsme, následne skončili na piatom a šiestom mieste.

Premiérový duel Michaloviec v najvyššej súťaži si pozrel takmer do posledného miesta zaplnený štadión.

V základnej zostave v zápase s Trenčínom boli až siedmi hráči, ktorí prešli mládežníckou základňou klubu

Zaslúžili sa o postup: Matúš Kira, Martin Raška - Marcos Calero Perez, Michal Gallo, Oliver Podhorin, Milan Šimčák, Jiří Rabiňák, Jakub Grič, Dominik Kunca, Michal Lehcman, Vernon de Marco Morlacchi, Samuel Garcia Bayón, Joan Manuel Sanchez Caballero, Antonio Garcia Montero, Miguel Cobo Calvo, Georgii Gamkrelidze, Adrián Leško, Lukáš Jacko, Michal Hamuľak, Martin Regáli, Tomáš Chovanec, Stanislav Danko, Martin Koscelník, Hector Tubonemi, Jozef Šimon Turík, Erik Streňo, Lukáš Tóth.

Tréner: František Šturma. Asistenti trénera: Adrián Devečka, Vladimír Rusnák ml. Tréner brankárov: Martin Raška. Vedúci mužstva: Peter Ščobik. Lekár: Viliam Knocik. Maséri: Igor Iľko, Ladislav Bubernák.

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce strávili v druhej najvyššej súťaži dokopy jedenásť rokov. Zažili pády, ale aj vzostupy a jeden z ich premenili na postup do najvyššej Fortuna ligy, v ktorej účinkujú až doteraz. O štyri roky neskôr ich napodobnili aj hokejisti Dukly, ktorí takisto v prvej lige hrali jedenásť rokov. O ich postupe si ale povieme až nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 10.01.2021 13:22:51 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.