files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa s trinástym titulom, Dukla s fanúšikom v play-off, Zemplín mimo šestky

Na rok 2020 sa nebude ani čo sa týka oblasti športu spomínať v najlepšom. Prerušené súťaže, zákaz vstupu divákom na tribúnu, či možnosť trénovať iba v skupinkách. Práve to bude znieť ako odpoveď na otázku, aký bol športový rok 2020. Aký bude ten nasledovný?

Vlani, keď sme ešte nevedeli, čo nás v roku 2020 postihne, sme mali niekoľko očakávaní. Niektoré sa naplnili, niektoré sa naplniť nestihli. Za najväčší úspech michalovského športu v práve končiacom roku tak musíme dať víťazstvo Iuventy Michalovce v Slovenskom pohári, ktoré dosiahli Michalovčanky už po desiatykrát a postup futbalistov MFK Zemplín do prvej šestky. Ich účinkovanie v nej je negatívum, tak ako aj účinkovanie Iuventy Michalovce v pohárovej Európe. Rekordný slovenský majster nielenže opäť nepovedal v Európe výraznejšie slovo, v Paríži, kde odohral dvojzápas druhého kola Európskej ligy, ale utrpel najvyššiu európsku prehru. Za sklamanie môžeme považovať aj doterajšie výsledky a výkony hokejistov Dukly Ingema a takisto aj vypadnutie florbalistiek z najvyššej extraligy. To sme však vlani aj očakávali.

 

No a sme pri najväčšom sklamaní, za ktoré ale kluby nemôžu. Tým je, že mládeži bolo v končiacom roku až trikrát zakázané trénovať. Prvýkrát v jari, druhýkrát v októbri a tretíkrát v závere roka. Verme, že tréningy v skupinkách, ktoré mládeži nič nedávajú, sa zmenia a mládež opäť začne športovať nielen v tréningovom procese, ale aj v ligových zápasoch. Len takto sa totiž môžeme v športovej oblasti posunúť. To spolu s návratom diváka na štadión sú asi najdôležitejšie témy, ktoré nás čakajú v športovom roku 2021 nielen v Michalovciach. Na tie ďalšie, michalovské, sme sa pozreli okom nášho redaktora Petra Brendzu.

Návrat diváka na štadión

Tou najdôležitejšou témou je jednoznačne návrat fanúšika na tribúnu. Ten od októbra na tribúnach z rozhodnutia príslušných orgánov chýba, čo spôsobuje nemalú ujmu klubom. Príjem zo vstupného je totiž jedna z najväčších položiek, ktoré majú v príjmoch a pri niektorých tvorí až tridsať, či štyridsať percent rozpočtu. Kedy by si konečne mohol divák pozrieť nejaký zápas? No vyzerá to tak, že v najbližších týždňoch ba aj mesiacoch na to môžeme zabudnúť. Koronavírus stále neustupuje, pribúdajú noví nakazení a žiaľ aj mŕtvi. Dokedy nebude krivka klesať, dovtedy sa asi návratu diváka na štadión nedočkáme. Možno niekedy okolo Veľkej noci by sme mohli vidieť prvé zápasy aj s divákmi na tribúne. Dovtedy sa kluby, ktorým bude umožnené hrať, musia spoľahnúť na pomoc od štátu, ktorá doteraz pokrivkáva... S koronavírusom súvisí aj ďalšia otázka. Dohrajú sa sezóny? Odpovedať je momentálne veľmi ťažko. Súčasná situácia so šírením vírusu je kritická a naštartovať súťaže, ktoré sa nehrajú od októbra bude veľmi ťažké. Pri mládeži sme teda skôr skeptickí. Na druhej strane, odborníci nezakázali súťaže v piatich športoch (futbal, hokej hádzaná, basketbal, volejbal) a tie by sa s božou pomocou dohrať mohli...

 

Dostane sa MFK Zemplín po tretíkrát v rade do prvej šestky?

V základnej časti futbalovej Fortuna ligy je potrebné v jarnej časti odohrať štyri kolá. Do prvej šestky sa môžu po tretíkrát v rade prebiť aj hráči MFK Zemplín Michalovce, ktorí ale nedržia tentoraz v rukách až také dobré karty, ako v minulých sezónach. Aktuálne im patrí desiate miesto so štvorbodovou stratou na šiesty Ružomberok. V hre je však ešte ich protest a v prípade, že príslušný orgán skontumuje duel so Senicou (0:1) v ich prospech, trojbodový darček by im výrazne pomohol. V jarnej časti totiž majú ľahšie vyžrebovanie. V prípade, že bude protest úspešný, MFK sa do šestky dostane. Keď nie, štvorbodová strata bude veľká...   

Získa Iuventa jubilejný trinásty titul?

Hádzanárky Iuventy Michalovce sú stále na slovenskej scéne dominantným tímom. Od roku 2011, kedy získali svoj štvrtý slovenský titul, nenašli v národnom play-off premožiteľa a aktuálne tak majú na svojom konte dvanásť titulov. O trinásty chceli zabojovať v lanskej sezóne, ktorá ale bola predčasne ukončená. Michalovčanky tak majú zisk trinásteho titulu za cieľ v tejto sezóne. Nebude to však až také ľahké. Dunajská Streda počas leta vyzbrojila svoj káder a porástli jej ambície. Porástlo jej však aj sebavedomie, keďže Michalovčanky zdolali na domácej pôde hladko 23:28. Podotýkame, že doma vyhrali iba 29:26, celok zo Žitného ostrova tak bude mať v prípade rovnosti bodov lepšie skóre a do play-off tak môže ísť z výhodnejšej pozície. Otázne je však aj to, či a ako sa nadnárodná MOL liga dohrá. Cestovanie medzi Českom a Slovenskom je v súčasnej dobe veľmi náročné. Poďme ale k téme. Takže získa Iuventa svoj trinásty titul, alebo sa po desiatich rokoch bude meniť slovenský majster? Podľa nás Iuventa trinásty titul získa a vyhrá aj Slovenský pohár. O tretí pohár príde v súboji s Mostom, ktorý po tretíkrát vyhrá nadnárodnú MOL ligu.

Michalovčanky si tentoraz finále zahrajú s Dunajskou Stredou.

Bude michalovská Dukla „čiernym koňom“ vyraďovacej časti?

Počas leta nabral na obrovskej sile káder hokejistov michalovskej Dukly Ingema. Vedenie klubu už počas svojej prvej sezóny medzi slovenskou elitou avizovalo, že sa chce okukať a následne zaútočiť na vyššie priečky. Michalovčania boli počas leta na trhu asi najaktívnejší. Podpísali až pätnástku hráčov, ktorí mali naplniť ambície. Tým bolo semifinále play-off. Dukle sa ale zatiaľ v základnej časti Tipos Extraligy nedarí. Aktuálne jej patrí šieste miesto a na prvé priečky, kde sa chcelo vedenie klubu pohybovať, stráca už dosť bodov. To si odskákal aj tréner Miroslav Chudý, ktorý Michalovčanov viedol od októbra 2017. V novembri nedávno skončeného roka ale na svoj post po nepresvedčivých výsledkoch sám abdikoval. Rozbehnutá sezóna ukazuje, že Michalovčania by si mali zahrať premiérovo play-off. Aktuálne to ale vyzerá na to, že prvé kolo by malo byť pre nich stopkou. Bič však plieska až na konci. Zemplínčania môžu byť „čiernym koňom“ vyraďovacej časti. Aktuálne to však vyzerá, že ním bude niekto iný (kiežby sme sa ale mýlili...).

 

Ktorí z lodivodov skončí ako prvý? A ostanú všetci do konca sezóny?

Všetky tri profesionálne michalovské celky v priebehu roka menili trénerov. Začali to futbalisti. Ešte v novembri roka 2019 skončil na trénerskej stoličke úspešný Anton Šoltis, ktorý Zemplínčanov viedol od leta 2016 viac ako tri roky. Jeho nástupcom sa stal Jozef Majoroš, ktorý následne družstvo doviedol do prvej šestky a kormidluje ho aj v súčasnej sezóne, kedy mu po jeseni patrí desiate miesto. Na jeseň roka 2020 menili trénerov aj v Dukle a Iuvente. Dukla sa rozlúčili s Miroslavom Chudým, ktorý sa nezabudnuteľne zapísal do histórie michalovského hokeja tým, že Duklu v roku 2019 priviedol do extraligy. V Michalovciach skončil po vyše troch rokoch v novembri. Chvíľu pred ním si zbalil veci aj tréner Iuventy Peter Dávid. Ten doplatil na to, že koronavírus zrušil všetky súťaže. So svojim tímom tak stihol získať „iba“ Slovenský pohár. Jeho nástupcom sa stal Jan Beňadik, ktorý je aj športovým riaditeľom klubu. Je poverený do konca sezóny a potom vraj príde nový tréner. Práve tam je odpoveď na našu otázku, ktorý z trénerov skončí ako prvý. Podľa nás ako prvá bude meniť lodivoda Iuventa, keďže pozícia Jozefa Majoroša vo futbale, ako aj Tomeka Valtonena v hokeji sa zdá byť pevná. Obaja s Beňadikom ostanú do konca sezóny.

Postúpi hokejová juniorka do Extraligy?

Téma, ktorá každý rok vzbudzuje pozornosť. V michalovských hokejových kruhoch sa stále hovorí o tom, že odchovanci nedostávajú v prvom tíme Dukly príležitosť. Pravda je však taká, že extraliga dorastu ich veľmi na seniorský hokej nepripravuje a juniorská extraliga v Michalovciach absentuje. Práve extraligová juniorka by mohla byť mostíkom pre nástup odchovancov do prvého tímu Dukly. Vlani k tomu boli michalovskí juniori veľmi blízko. Po piatich kolách baráže strácali na treťom mieste na Martin so Skalicou iba tri body a vo zvyšných piatich kolách mali suverénne najlepšie vyžrebovanie. Žiaľ, koronavírus prerušil súťaž v čase, keď vchádzali do odvetnej časti baráže a mali privítať všetkých troch ašpirantov na postup na vlastnom ľade. Podarí sa im to v tomto roku? Na túto otázku je odpovedať ťažko. Keby sa súťaž rozbehla, je to možné. Otázne je, ako by to všetko vyzeralo a či by sa vôbec o postup, či zostup hralo. Michalovčania tak zrejme opäť doplatia na koronavírus, hoci súčasná generácia v juniorke má na to, aby zabojovala o historický postup.



Uverejnené: 02.01.2021 21:34:51 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.