files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kedy vpustí korona diváka na tribúnu?

Vlani na konci roka v takomto čase sme na športový rok 2020 v metropole Zemplína pozerali so smelými očami. Michalovce sa lúčili s funkciou európskeho mesta športu, ktorej sa zhostili na výbornú. Úspechy nedosiahli len športovci, či kluby, ale aj samotná samospráva, ktorú za rok 2019 všetci chválili. S napätím sa čakalo, ako mesto vyjde, čo sa týka športu, s rokom, kedy už nebude honorované európskou poctou, ale stále so športovými očakávaniami. Plány boli obrovské, všetko ale zmenil koronavírus. Športový rok v Michalovciach zostal obmedzený a je obmedzený až doteraz. Nateraz neostávajú najdôležitejšie otázky, či bude Iuventa majstrom aj po trinástykrát, či sa futbalisti MFK Zemplín dostanú do šestky, alebo či hokejisti Dukly prejdú cez prvé kolo play-off. Pre všetkých je dôležitejšia otázka kedy a či vôbec sa dostane divák na tribúnu a či sa kluby nedostanú do ekonomicky zlých situácii?

Jediná trofej, ktorú Michalvoce v roku 2020 získali, bolo víťazstvo Iuventy v Slovenskom pohár.

 „Hnusoba“ zrušila skoro všetko a vyhnala fanúšika zo štadióna

Michalovský šport bol aj v roku 2020 predurčený na úspechy. Iuventa Michalovce mala nakročené k jubilejnému trinástemu titulu majstra Slovenska, hoci v spoločnej súťaži hádzanárok MOL lige pomaly prenechávala žezlo do rúk českému Mostu. Ten mal po výhre v Michalovciach nakročené k svojmu tretiemu česko-slovenskému“ titulu, ktorý mu ale od stola zobralo vedenie súťaže. To anulovalo všetky výsledky.

 

Hádzanárkam Iuventy Michalovce patrilo v dobe prerušenia MOL ligy druhé miesto a zrejme by siahli na desiatu „nadnárodnú“ medailu v rade.

Koronavírus súťaž prerušil a podobne dopadla aj hokejová extraliga. V nej bolo potrebné v nadstavbovej časti odohrať iba tri kolá a išlo by sa do play-off. Michalovskí hokejisti mali vo svojej premiérovej sezóne namierené do play-off. Mali trojbodový náskok a v prípade zavŕšenia úspešného ťaženia si mohli zahrať premiérovo po najvyššej súťaži aj jej vyraďovaciu časť. Snáď sa im to podarí v tejto sezóne, ktorú snáď korona nepreruší...

 

 Hokejistom Dukly Ingema patrilo pred ukončením súťaže siedme miesto.

Jediní, kto dohral sezónu z michalovských vrcholových športov, boli futbalisti MFK Zemplín, hoci možno aj tí by boli za to, aby ju ukončili predčasne... Po trojmesačnej pauze sa nadstavbová časť Fortuna ligy začala dohrávať. Nie na desať kôl, ako bolo naplánované, ale iba na päť. Ešte pred prerušením sa stihla dohrať základná časť, v ktorej Michalovčania obsadili štvrté miesto a po druhýkrát v rade sa dostali do lepšej šestky. Po reštarte súťaže už ale ich hra nemala ten „šmrnc“ spred prerušenia. Po dvoch domácich remízach a troch prehrách obsadili v nadstavbe šieste miesto a neuspeli ani v baráži o Európsku ligu. Mimochodom, v prípade, žeby sa liga nedohrávala, zrejme by si zo štvrtého miesta mohli nárokovať na účasť v Európskej lige. Aj preto píšeme, žeby boli radi, keby sa nedohralo...

 

Dohrávaná nadstavba im nesadla. Futbalisti MFK Zemplín spadli zo štvrtého na šieste miesto...

Ako jediné z našich extraligových tímov sezónu normálne ukončili florbalistky Eastern Wings Michalovce. Tým nevyšla záchranárska misia a po piatich rokoch vypadli z najvyššej extraligy. Tej základná časť sa skončila tesne pred pandémiou, teda na mieste neostal ani protest proti zúženiu súťaže z desiatich na osem tímov. Zúženie totiž bolo ohlásené už pred začiatkom súťaže.

 

 Florbalistky Eastern Wings Michalovce obsadili v základnej časti desiate miesto...

„Hnusoba“, ako rád nazýva koronavírus premiér našej republiky, teda spôsobila v športe na jar obrovské škody. Navyše, doteraz z jej vyčíňania máme dôsledky. Od októbra tohto roka sú totiž zrušené hromadné podujatia, čo má za následok prerušenie všetkých súťaži okrem najvyšších futbalových, hádzanárskych, hokejových, basketbalových a volejbalových. Niekto by si povedal, že ešte šťastie, že Michalovce majú tri najvyššie súťaže v týchto športoch, no čo z toho, keď sa musí hrať bez divákov. Klubom tak narastajú dlhy, keď si všetky svoje podmienky plniť musia, no príjem zo vstupného nemajú žiaden. Korona tak nielenže obmedzila šport, ale dokonca aj vyhnala diváka z tribúny. Verme, že ten sa začiatkom roka 2021 na ne vráti..

Športovci musia hrať pred prázdnymi tribúnami.

Z očakávaní sa nenaplnilo skoro nič, prekvapením Solenský

Na konci roka 2019 sme sa pozreli na tie najväčšie športové témy roka 2020. Predpovedali sme, ako dopadnú jednotliví športovci. Ako sa naplnili naše očakávania? No, skoro nijako. Vyšiel nám akurát tip, že sa futbalisti MFK Zemplín dostanú do prvej šestky a že florbalistky Eastern Wings vypadnú z extraligy. O ostatné sa postarala korona... „Športový rok 2020 nebol pre Michalovce a ani pre iné mestá úspešný. Koronavírus porušil skoro všetky súťaže a čo nezrušil radšej zrušiť mohol... Je obrovskou škodou a takmer likvidačným pre kluby, že divák nesmie na tribúny. Kluby prichádzajú o nemalé peniaze a sľúbená náhrada od vlády je v nedohľadne,“ poznamenáva náš redaktor Peter Brendza, ktorý na konci vlaňajšieho roka predpovedal aký bude šport v roku 2020. Poďme si jeho odpovede priblížiť.

Ako skončí druhý útok futbalistov MFK Zemplín na prvú šestku?

Michalovskí futbalisti po základnej časti obsadili štvrté miesto a dostali sa po druhýkrát v rade do najlepšej šestky na Slovensku.

Uvidíme ďalší ročník futbalového dorasteneckého turnaja Michalovce Cup?

V roku 2019 sa po piatich rokoch znova v Michalovciach uskutočnil futbalový turnaj dorastencov Michalovce Cup. Ten minulé leto napísal svoju piatu kapitolu, šiestu ale zmaril koronavírus a je otázne, či sa po skončení pandémie v klube k turnaju vrátia. Či im nebudú chýbať financie, entuziazmus a hlavne organizátor turnaja Marek Zahorčák, ktorý sa presunul do Legie Varšava...

Dostane sa Dukla Ingema vo svojej premiérovej sezóne v extralige do play-off?

Dukla k tomu mala nakročené. Či by sa tam dostala už ale povedať nevieme. Krátko pred koncom nadstavby totiž vedenie súťaže anulovalo výsledky a sezónu predčasne zrušilo.

 

Zahrá si ďalší Michalovčan na hokejových majstrovstvách sveta? 

Nakročené k tomu mali na domácom šampionáte do osemnásť rokov Adam Stripai s Jakubom Raganom. Šampionát B-divízie však bol zrušený, podobne ako seniorské majstrovstvá sveta, kde sa mohol predstaviť kustód michalovskej Dukly Marek Jenčík. Nominácia na šampionát do dvadsať rokov tesne unikla v závere roka Matejovi Farkašovi. Jediným reprezentantom Michaloviec tak ostal Solenský. Nie však Samuel, ktorý hráva hokej za morom, ale jeho otec Maroš, ktorý je momentálne s reprezentáciou do dvadsať rokov ako kustód na majstrovstvách sveta v Edmontone.

Uvidia Michalovce seniorskú hokejovú reprezentáciu do tretice v rade?

Či bol v pláne nejaký reprezentačný zápas mužov aj v Michalovciach sa už nedozvieme. Nejaké šumy boli, ale nič nebolo potvrdené...

 

Zvládne Iuventa útok na šiesty triple (MOL liga, titul, Slovenský pohár) a povie konečne výraznejšie slovo aj v Európe?

Iuventa po januárovej prehre s Mostom definitívne prišla o prvenstvo v MOL lige a nezískala by ho ani v prípade, žeby súťaž nebola prerušená. Slovenské play-off bolo zrušené, v Slovenskom pohári, ktorý sa dohrával koncom augusta, dominovali zverenky trénera Petra Dávida. Pre neho to bola mimochodom jediná trofej, ktorú s Iuventou získal. Začiatkom novembra totiž v klube skončil. Mohlo za to aj neúspešné pôsobenie v pohárovej Európe a prehra 16:34 v prvom zápase druhého kola Európskej ligy s francúzskym Paris 92. Išlo o najvyššiu prehru Iuventy v Európe. Zákonite tak dominant na slovenskej scéne opäť výrazné slovo v pohárovej súťaži nepovedal...

Ako sa bude dariť mládeži?

Ani na túto otázku odpovedať nevieme. Všetky súťaže boli totiž anulované. Najviac asi smútili hokejoví juniori HK Mládež, ktorí sa bili o najvyššiu extraligu a pred prerušením súťaže im patrilo v tabuľke tretie miesto, s minimálnou stratou na dvojicu postupujúcich. Spolu s nimi aj kadeti HK Mládež, ktorým pred prerušením súťaže patrilo štvrté miesto v rámci celého Slovenska a útočili tak na historickú medailu.

Bude záchranná misia michalovských florbalistiek úspešná?

Nie nebola! Florbalistky Eastern Wings Michalovce spolu s futbalistami ako jediné dohrali svoju súťaž. Ich základná časť sa skončila krátko pred vypuknutím pandémie. Michalovčanky obsadili posledné desiate miesto a z najvyššej súťaže vypadli.

Vráti sa na scénu mužská hádzaná alebo basketbal?

Túto otázku dávame do pléna každý rok a každý rok zatiaľ odpovedáme nie. Michalovská mužská hádzaná a basketbal chýbali na športovej scéne aj v roku 2020. Určite za to ale nemôže pandémia koronavírusu...

V michalovskom športe sa tak v roku 2020 veľa neudialo. Nebudeme teda vedieť odpovedať na viacero otázok, ktoré sa týkali umiestnení klubov a takisto aj to, ako by dopadli súťaže organizované mestom, ktoré by sa opäť konali. Verme, že rok 2021 bude iný. Že sa športový život vráti do normálu a na tribúnach si zápasy bude môcť vychutnať aj divák. V nasledujúcich dňoch sa budeme snažiť priblížiť vám najväčšie športové okamihy, ktoré nás čakajú a verme, že sa ich aj dočkáme. Veď tém a námetov na články by malo byť dosť aj v roku 2021, ktorý verme, že budeme označovať ako po pandemický...



Uverejnené: 26.12.2020 21:48:49 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.