files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päťsto duelov je krásny počet. Ťavoda chce z druhej päťstovky odkrojiť čo najviac

Už dvanásť sezón brázdi slovenské extraligové ľady. Nečudo tak, že  bez deviatich centimetrov dvojmetrovému obrancovi Jánovi Ťavodovi rastie počet odohraných zápasov v nej. Rodák zo Zvolena, ktorý okrem materského klubu v extralige hral aj v slovenskej dvadsiatke, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a v súčasnosti háji michalovské farby, si zapísal minulý piatok jeden z dôležitých míľnikov svojej kariére. V Trenčíne pri výhre 2:1 odohral päťstý duel medzi slovenskou elitou.

„Je to pekný míľnik. Som prekvapený, že som už v lige odohral toľko zápasov. Na druhej strane, už som tu dosť sezón, takže zápasy sa zbierajú. Dosiaľ som odohral 500 duelov a rád by som z druhej päťstovky odohral čo najviac,“ hrdo konštatuje tridsaťročný zadák, ktorý okrem pôsobenia na Slovensku hral časť sezóny 2014/15 v Kazachstane, konkrétne v tíme Gornyak Rudny.

Prvé góly v regionálnych derby

Odchovancovi zvolenského hokeja sme následne dali dôvod na premýšľanie, keď sme sa ho spýtali, na ktorý extraligový zápas si spomína najviac? „Prvý zápas za zvolenské áčko som odohral v devätnástich rokoch. Potom som odišiel na dve sezóny do Detvy. Vo Zvolene som naplno prerazil v sezóne 2012/13 a práve na tieto duely si najviac rád spomínam. Bola to totiž sezóna, kedy sme získali titul. Rád si spomínam aj na svoje prvé góly v tímoch. Som skôr defenzívnym obrancom, takže ich nedávam až tak veľa. Je to teda ľahké na zapamätanie,“ smeje sa strelec doteraz osemnástich extraligových gólov a následne k tejto téme dodáva. „Čo si spomínam, prvé góly som zaznamenal v regionálnych derby. Napríklad za Zvolen to bolo proti Banskej Bystrici a za Michalovce proti Košiciam.“

Príchod do Michaloviec neľutuje

Na ten prvý michalovský ani zabudnúť nemohol. Veď ho dal len nedávno, konkrétne v treťom zápase michalovskej Dukly v tejto sezóne pri výhre 4:3 po predĺžení v Košiciach. Oceliari sú jeho obľúbeným súperom na skórovanie. Veď aj posledný duel, v ktorom skóroval datujúci sa ešte na marec 2019 bol proti nim. Bolo to v treťom zápase štvrťfinále play-off a Ťavoda sa ním podieľal na výhre 4:2. „Asi by som proti Košiciam mal hrať častejšie,“ smeje sa Ťavoda, ktorému sa v závere roka splní toto prianie. Veď Michalovčania nastúpia v regionálnych derby dvakrát proti Košiciam aj Popradu, z ktorého v januári tohto roka prišiel do Michaloviec v rámci výmeny za Mike Dalhuisena. „Svoj príchod sem rozhodne neľutujem. Potreboval som zmenu. Michalovce sa etablovali na extraligovej mape a v tejto sezóne máme vyššie ambície. Zatiaľ sa nám síce nedarí ich napĺňať, no ja verím, že sa skôr, či neskôr naša kvalita prejaví a my budeme hrať to, na čo máme,“ zdôrazňuje Ján Ťavoda.

Nakopnú sa v pohári?

Ako spomína kremenitý zadák, Michalovčanom sa v tejto sezóne nedarí. V lige im patrí až ôsme miesto v tabuľke, čo nepredpokladal po letnom posilnení asi nik. Pred sezónou jeden z vážnych ašpirantov na medailu sa akosi nevie nakopnúť ku konzistentným výkonom. Raz zahrá dobre, raz sklame. Tak tomu bolo aj minulý týždeň pri domácej prehre s Detvou (3:4), následnom cennom víťazstve v Trenčíne (2:1) a ďalšej domácej prehre s Nitrou (2:4). „Ako spomínate, naše výkony sú ako na hojdačke. Trápime sa hlavne strelecky. Naším problémom teda je, že dávame málo gólov,“ súhlasne kýve hlavou Ján Ťavoda. Ten verí, že mužstvo sa môže nakopnúť v stredajšom odvetnom semifinálovom zápase Kaufland Cupu na ľade Popradu. My len podotýkame, že prvý duel doma Zemplínčania prehrali 0:1. „A prečo nie?,“ pýta sa Ján Ťavoda, ktorý si spomína na nedávne víťazstvo v Poprade. „Stačí nám vyhrať aj o gól a predlžovalo by sa. Vzhľadom na tie naše posledné výsledky by bola naša účasť vo finále pohára zadosťučinením. Niekedy to tak aj je, že sa klubom nedarí v lige a v pohári idú ďaleko. Verím, že sa nám to môže v stredu podariť a v prípade pozitívneho výsledku by sme to mohli preniesť aj do ligových zápasov po reprezentačnej pauze.“

Napodobnia Nitru?

V prvom semifinálovom meraní síl bol kráľom michalovského ľadu brankár HK Tomáš Vošvrda. Český legionár v službách Popradu zatiahol roletu a jeho spoluhráčom tak stačil na víťazstvo gól Dávida Skokana zo samého úvodu druhej tretiny. „Myslím si, že vtedy sme boli lepším tímom. Vošvrda ale zachytal parádne. Sú aj také zápasy, keď sa brankár „zblázni“. To bol tento prípad,“ konštatuje Ťavoda, ktorý na svojho bývalého spoluhráča recept nepozná. „Možno by ho trebalo viac rozpohybovať. Je to brankár, ktorý, keď sa mu darí, chytá veľmi dobre. Presvedčili sme sa o tom aj sami. Ťažko povedať, kde je jeho slabina. Čo si ale pamätám, mal aj také zápasy, ktoré mu nevyšli. Verme, že ďalší príde v stredu,“ dodáva na záver Ján Ťavoda. Mimochodom, východoslovenskí rivali sa pobijú o to, kto vo finále vyzve Nitru. Corgoni totiž vyhrali v utorkovom semifinále na ľade Slovana Bratislava 3:1 a napriek domácej prehre 5:6 tak postúpili do finále. Napodobnia ich v stredu triumfom vonku a otočením celkového skóre Michalovčania?

Peter Brendza



Uverejnené: 15.12.2020 20:58:26 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.