files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Aký je rozdiel medzi koronavírusom a chrípkou?

Koronavírus! Choroba, na ktorú ľudstvo tak skoro nezabudne. Rok 2020 patrí hlavne COVIDU-19 a boju proti nemu. Koronavírusové ochorenie ovládlo prakticky celý svet. Na celom svete víťazí nad ľudstvom, ktoré ho poráža iba veľmi ťažko. Sú tu však aj iné choroby, na ktoré ľudia aj zomierajú. Aký je napríklad rozdiel medzi koronavírusom a chrípkovým ochorením, ktoré sa pravidelne na jeseň vyskytuje takisto?

 

O koronavíruse a jeho symptómoch sa píše v týchto dňoch na každom kroku. Čo je to ale chrípka? Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie dýchacích ciest, spôsobené vírusom. Hoci chrípka vo vzduchu cirkuluje počas celého roka, najčastejšie sa vyskytuje v jesenných a zimných mesiacoch. Preto toto obdobie nazývame „chrípková sezóna“. Tá nastala práve teraz. Keď sa k tomu pridá aj koronavírus, človek často nevie, aké má zdravotné problémy. Aký je medzi nimi rozdiel? „Ten rozdiel nie je na samom začiatku úplne jednoduché rozlíšiť,“ povedal pre náš portál MUDr. Štefan Zamba, primár infektologického oddelenia Nemocnice Sveta zdravia v Michalovciach.

Podľa primára infektologického oddelenia v Michalovciach Štefana Zambu v úvode ochorenie medzi chrípkou a koronavírusom veľký rozdiel nie je (foto: svet zdravia).

Po niekoľkých dňoch sa to už dá rozoznať. „Inkubačná doba, teda doba od nakazenia, až po vypuknutie klinických ťažkostí, je napríklad u chrípky kratšia. Je to do troch dní. Pri Covide je to v priemere päť až šesť dní,“ zdôrazňuje Zamba, podľa ktorého slov môžu byť príznaky veľmi podobné. „V prvých momentoch to je zvýšená teplota, bolesti kĺbov, svalstva, či celková únava. Následne sa prejavujú ťažkosti s dýchaním a kašeľ. Ten je pri chrípke najskôr suchý, potom produktívny. Čo sa týka koronavírusu, tu dominujú väčšinou tie dýchacie ťažkosti a suchý neproduktívny kašeľ. Veľmi málo sa pri ňom vyskytuje trebárs nádcha. Tá je väčšia pri chrípke.“

Práve v týchto dňoch prišli prísnejšie opatrenia na obranu s koronavírusom. Jedným z nich je nosenie rúšok aj v exteriéry. Ako je to s nimi a pomáhajú pri bránení proti nákaze? „Najdôležitejšia pri nich je hustota tkaniva! Práve to zabraňuje prenosu vírusu, ale hlavne prenosu kvapôčiek. V nich je práve najväčšia „vírusová nálož“. Tie postihnutý človek vylučuje do svojho okolia a rúško pred nimi určite chráni. Kvapôčky majú svoju veľkosť. Čím je väčšia hustota rúška, tým je prenos vírusu menší na zdravého človeka,“ dodáva na záver primár infektologického oddelenia v Michalovciach.



Uverejnené: 15.10.2020 16:31:11 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.