files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vicemajster sveta, ktorý si zahral v NHL aj KHL

Vzhľadom na to, že aktuálna situácia nám nedovoľuje písať o výsledkoch hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce, ani o mládežníckych tímoch HK Mládež Michalovce, rozhodli sme sa pre krátky mini seriál o najväčších osobnostiach michalovského hokeja. Najskôr sme sa zamerali na tých, čo reprezentovali Slovensko.

Michalovce mali reprezentantov na majstrovstvách sveta, aj na olympiáde. Na mužskom svetovom šampionáte sa predstavili iba dvaja Michalovčania. Richarda Šechného sme si predstavili v prvom článku, teraz je na rade Kristián Kudroč. Ten má vo svojej zbierke dokonca aj dve medaily z majstrovstiev sveta. Prvú získal ešte na MS do 18 rokov v roku 1999, druhú seniorskú o trinásť rokov neskôr. Ako jediný z Michalovčanov navyše prešiel draftom NHL, v ktorej si aj zahral a hral aj v druhej najlepšej lige sveta KHL. V našom mini seriály teda má takisto podstatné miesto.

Draftovaný v prvom kole

Michalovský hokej zažíval v deväťdesiatych rokoch jednu zo svojich renesancií. Vtedajší HC MEZ VTJ si dvakrát zahral v baráži o Extraligu a navyše pohľadnou útočnou hrou lákal ľudí na tribúny. Popri Petrovi Pinďárovi či Jánovi Timkovi vyrástlo aj niekoľko odchovancov, ktorí sa postupne prepracovali do prvého tímu. Nad všetkými vyčnieval Kristián Kudroč. Nielen svojou dvojmetrovou výškou, ale aj herným prejavom, ktorý ho predurčoval, aby sa presadil aj v zámorí. Ako osemnásťročný mladík sa dostal do prvého tímu a to mu pomohlo k účasti na majstrovstvách sveta do 18 rokov v roku 1999, ktoré sa hrali v Nemecku. Slovákom sa tam darilo. Prehrali akurát jeden zápas a nakoniec získali bronzové medaile. Kudročovými spoluhráčmi boli napríklad hviezdy Marián Gáborík, Marcel Hossa, Tomáš Starosta, Milan Bartovič, či Tomáš Surový. Na šampionáte zaujal aj Kudroč. Krátko po šampionáte bol totiž draftovaný New Yorkom Islanders a to z prvého kola z 28. miesta.

V NHL a KHL odohral viac ako sto zápasov

Hneď po drafte sa Kudroč pobral za more. Prvú sezónu ešte absolvoval v juniorke v tíme Quebec Remparts, no v sezóne 2001/2002 sa už dostal do NHL. Nie však v drese „Ostrovanov“, no v Tampe Bay Lightning, kde bol vymenený. V tomto tíme odohral 22 zápasov, v ktorých zaknihoval štyri kanadské body za dva góly a rovnaký počet prihrávok. V ďalších sezónach za morom už taký úspešný nebol. Pridal už len štyri zápasy v profilige (dva za Tampu Bay Lighting, dva za Floridu Panthers) a v sezóne 2005/2006 sa sťahoval do Európy. Postupne sa predstavil v najvyššej fínskej (SaiPa, Ilves Tampere, Assat Pori), švédskej lige (Sodertjalle, Brynas, Frolunda) a zahral si aj v druhej najlepšej lige sveta nadnárodnej KHL (Novosibirsk, Barys Astana, Omsk). V NHL a KHL odohral dokopy viac ako sto zápasov.

Vicemajster sveta

Kristián Kudroč v reprezentácii Slovenska odohral 34 zápasov a predstavil sa aj na majstrovstvách sveta. V roku 2012 si v Helsinkách síce zahral iba v jednom zápase, no aj jemu zavesili na krk senzačnú striebornú medailu. Je teda držiteľom dvoch medailí z majstrovstiev sveta. Okrem seniorskej bázy reprezentoval aj v spomenutej osemnástke a štartoval aj na majstrovstvách sveta do 20 rokov. Jeho sľubne rozvíjajúca kariéra dostala trhliny v roku 2014. Počas letnej prípravy v zápase jeho Avandgardu Omsk s Nižnekamskom utrpel silný otras mozgu, pri ktorom stratil na striedačke vedomie. Po jeho prevoze do nemocnice sa oba kluby dohodli na skončení zápasu. O tom, že to bolo pre neho veľmi nebezpečné svedčí fakt, že v sezóne 2014/2015 neodohral ani jeden zápas. V ďalších sezónach už jeho kariéra nenapredovala. Sezónu 2015/2016 odohral v českej Plzni, následne sa predstavil v drese Innsbrucku v nadnárodnej EBEL lige, kde ale odohral iba osem zápasov a odišiel do anglického Nottinghamu. Aj tam odohral iba osem duelov a následne sa už kariéra brata bývalej brankárky Iuventy Michalovce Ingrid skončila. Kudroč ostal pri hokeji aj po jej skončení. Momentálne sa vo Švédsku venuje trénerskému remeslu, keď vedie druhodivízny AIK Harnosand.

Peter Brendza (foto: facebook Kristián Kudroč)



Uverejnené: 13.10.2020 15:43:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.