files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského hokeja: Zahrali si na olympiáde

Vzhľadom na to, že aktuálna situácia nám nedovoľuje písať o výsledkoch hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce, ani o mládežníckych tímoch HK Mládež Michalovce, rozhodli sme sa pre krátky mini seriál o najväčších osobnostiach michalovského hokeja. Najskôr sme sa zamerali na tých, čo reprezentovali Slovensko. Michalovce mali reprezentantov na majstrovstvách sveta, aj na olympiáde. A práve na týchto sa chceme v prvom diely zamerať.

Nicol Čupková a Richard Šechný si spolu zabehali v roku 2012 počas olympijského dňa v Michalovciach

Očakával sa úspech, prišiel tvrdý úder

Vôbec ako prvý si z Michalovčanov zahral na zimnej olympiáde Richard Šechný. V súčasnosti tréner HK 2016 Trebišov si pod piatimi kruhmi zahral v roku 2002 v americkom Salt Lake City. Pred osemnástimi rokmi bol systém hokejového turnaja iný, ako teraz. Bol rozdelený na hlavnú fázu a kvalifikáciu. Do hlavnej fázy bolo zadelených šesť najlepších tímov podľa renkingu IIHF (Kanada, USA, Rusko, Fínsko, Švédsko, Česká republika), zvyšné tímy sa do hlavnej fázy museli prebiť cez náročnú kvalifikáciu. V nej Slováci neuspeli štyri roky predtým a tentoraz už nechceli zaváhať. Tréner Ján Filc, tréner vicemajstrov sveta z roku 2000, mal ale sťaženú pozíciu. K dispozícii totiž nemal na všetky zápasy vtedajších hráčov z NHL. Tá totiž bežala aj počas kvalifikácie. V jeho nominácii sa ocitol aj Richard Šechný, ktorý patril medzi najlepších centrov nielen slovenskej extraligy, ale aj medzi Slovákmi pôsobiacimi v Európe. Vtedajší hráč Zvolena si zahral vo všetkých troch kvalifikačných dueloch, ako aj v súboji o konečné jedenáste miesto.

Slováci v skupine prehrali s Nemeckom 0:3 a po remíze 6:6 s Lotyšskom bolo jasné, že do hlavne fázy nepostúpia. V kvalifikačnej fáze prišla ešte prehra 2:3 s Rakúskom. Víťazstvo 7:1 s Francúzskom v súboji o jedenáste miesto neriešilo nič. Pre sklamaných Slovákov sa olympiáda skončila blamážou. Zverenci trénera Jána Filca si všetko vynahradili o štyri mesiace neskôr, keď sa vo švédskom Goteborgu stali majstrami sveta. „Olympiáda sa nám príliš nevydarila. Bol tam obrovský tlak na to, aby sme postúpili zo skupiny. Žiaľ, naši najlepší hráči nemohli hrať vo všetkých zápasoch. Každý z troch zápasov v skupine sme hrali v inej zostave a to sa prejavilo na výsledkoch. Samozrejme, bolo to sklamanie, ktoré dlho bolelo. Na druhej strane, zahral som si na olympiáde, čo sa hocikomu nepodarilo,“ zaspomínal si na svoju účasť na olympiáde Richard Šechný.

Gól proti Švédsku

Richard Šechný si vo štyroch zápasoch nepripísal na svoje konto ani jeden kanadský bod. O šesť rokov neskôr ho napodobnila v účasti na olympiáde Nicol Čupková. Vtedy iba osemnásťročná útočníčka si zahrala v kanadskom Vancouveri, kde sa Slovenky prebojovali premiérovo. Medzi osmičkou najlepších na svete sa síce nestratili, no dieru do sveta neurobili. V základnej skupine najskôr vysoko podľahli Kanade (0:18) a potom prišli na rad zápasy, v ktorých mohli bodovať. Švédsku ale podľahli 2:6 a Švajčiarsku 2:5. Na štyroch góloch Sloveniek sa v súčasnosti hráčka ruskej Ufy podieľala troma kanadskými bodmi. Proti Švajčiarkám asistovala pri oboch góloch, proti Švédkam si otvorila svoje gólový účet medzi piatimi kruhmi. Ďalšie dva zápasy si Slovenky zahrali v skupine o piate až sme miesto. Pri prehrách s Ruskom (2:4) a Čínou (1:3) už Čupková nebodovala. Slovenky napokon obsadili ôsme miesto. „Už to, že sme sa tam dostali, bol obrovský úspech a zážitok pre náš všetky. Na olympiáde totiž hrá iba osem najlepších tímov z celého sveta. Samozrejme, chceli sme skončiť čo najlepšie a vyhrať aspoň jeden zápas, no nepodarilo sa nám to,“ uviedla Čupková pre náš portál krátko po svojom účinkovaní vo Vancouveri.

 

Zatiaľ, čo Šechný už zavesil korčule na klinec, Čupková je momentálne v 27-rokoch ťahúňkou reprezentácie, ktorá ale ustúpila z vydobených pozícii na začiatku desaťročia. Šanca na opätovnú účasť medzi piatimi kruhmi pre ňu stále žije, momentálne ale veľká nie je. „Niekedy je to aj o väčšej snahe. Ja ale verím, že si raz ešte zahrať na olympiáde môžem“ nestráca Čupková nádej.   

Obaja sa predstavili aj na majstrovstvách sveta

Obaja známi Michalovčania si zahrali aj na majstrovstvách sveta. Šechný najskôr v roku 1995 pomohol Slovákov v domácom prostredí k postupu do A - kategórie. V siedmych dueloch bratislavského turnaja B - kategórie si pripísal na svoje konto jednu asistenciu. Zahral si aj medzi svetovou elitou. Bolo to v roku 1998 vo Švajčiarsku, kde Slováci obsadili siedme miesto. Šechný sa predstavil v šiestich zápasoch bez bodového zápisu. Nicol Čupková si dokonca zahrala až na piatich svetových šampionátoch. Dvakrát to bolo na turnaji A - kategórie, raz na turnaji prvej divízie, raz na turnaji prvej divízie A a raz na prvej divízii B. Medzi svetovou elitu sa predstavila v rokoch 2011 a 2012. Na šampionátoch odohrala dokopy 25 duelov, v ktorých zaknihoval desať presných zásahov a deväť prihrávok.

Peter Brendza

 



Uverejnené: 12.10.2020 21:46:44 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.