files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nevydarený štart nie je pre nich novinkou

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce opäť nezachytili štart do sezóny. Takouto vetou sa zväčša začínajú naše hodnotenia pri štarte michalovských futbalistov vo Fortuna lige. Zemplínčania sa zakaždým rozbiehajú pomalšie a takmer vždy po prvých kolách okupujú spodné priečky v tabuľke. Tak je to aj tentoraz. Po siedmych kolách majú na svojom konte štyri body a patrí im posledné dvanáste miesto v tabuľke. Ako sa im darilo v prvých siedmych kolách v predošlých sezónach? Kedy boli najúspešnejší? A mimochodom viete, koľkokrát zvíťazili v prvom kole?

 

Michalovčania sa v úvode sezóny opäť trápia. So štyrmi bodmi sú na poslednom dvanástom mieste v tabuľke

Najmenej strelených a najviac inkasovaných gólov

Jedno víťazstvo, jedna remíza, najmenej strelených a najviac inkasovaných gólov. Takáto je bilancia Michalovčanov v tejto sezóne, ktorá ich radí so štyrmi bodmi na posledné miesto v tabuľke. Zverenci trénera Jozefa Majoroša v prvom kole doma podľahli Trnave (0:2), v druhom zase inkasovali debakel 0:5 na Tehelnom poli od Slovana Bratislava. Keď následne prehrali aj v treťom kole v Senici (0:3), po prvýkrát v sezóne padli na posledné miesto v tabuľke. Z neho sa vyšvihli po štvrtom kole, kedy prišli pre nich prvý gól, ktorý stačil na zisk prvých bodov. Zlaté Moravce doma zdolali 1:0. V piatom kole opäť utŕžili debakel, keď v Žiline prehrali 2:6. Následne prišiel bod za domácu remízu 1:1, no a v sobotu utŕžili tretí tohtosezónny debakel vonku, keď v Ružomberku prehrali hladko 0:4. Ten ich opäť zosunul na posledné miesto v tabuľke.

Panamský kridelník Ricardo Phillips sa postaral o výhru 1:0 nad Zlatými Moravcami a skóroval aj pri remíze 1:1 s Trenčínom. Nateraz je jediným strelcom michalovských gólov v ich domácich stretnutiach a takisto aj v tých zápasoch, v ktorých bodovali.

Štyri body ešte v dvoch sezónach

Keď sa pozrieme na štarty Michalovčanov v najvyššej súťaži, súčasné štyri body nie sú nejakou výnimkou. Rovnaký počet bodov a rovnakú bilanciu jedného víťazstva, jednej remízy a piatich prehier mali ešte v dvoch sezónach. V ich premiérovej, kedy im po siedmych kolách taktiež patrilo posledné miesto a takisto aj v sezóne 2018/19. Zatiaľ, čo v prvej sezóne bojovali o záchranu a nakoniec obsadili predposledné jedenáste miesto, v sezóne 2018/19 sa po zlom úvode nakopli a dokonca si vybojovali účasť v prvej šestke. Nakoniec obsadili historicky najlepšie umiestnenie, piate miesto. A ako to vyzeralo v ďalších sezónach? V sezóne 2016/17 získali najvyšší počet bodov. Vyhrali dvakrát a dvakrát sa im podarilo remizovať. Získali tak osem bodov. O jeden bod menej získali v následnej sezóne a viac ako štyri body získali ešte aj v sezóne 2019/20, kedy mali na svojom konte o jeden bod viac. Podobne ako teraz im ale patrila posledná priečka.

Jediné víťazstvo doteraz zaknihovali v štvrtom kole nad Zlatými Moravcami

V prvom kole vyhrali iba raz

Schválne sme si pozreli aj ich výsledky v prvom kole. Zaujímalo nás, koľkokrát Michalovčania zabodovali naplno. Stalo sa to iba raz. V sezóne 2016/17 zdolali majstra AS Trenčín na svojom trávniku 2:1. Mimochodom, bola to víťazná premiéra trénera Antona Šoltisa a takisto aj súčasného kapitána Igora Žofčáka. V ostatných sezónach ťahali v prvom kole za kratší koniec. V ich premiére medzi slovenskou elitou podľahli doma Trenčínu 0:1 a rovnakým výsledkom prehrali v prvom kole v Trnave v sezóne 2017/18. V sezónach 2018/19 a 2019/20 hrali v prvom kole doma so Žilinou a v oboch prípadoch prehrali (0:1, respektíve 0:3). V prvej sezóne so Žilinou ale hrali až piaty zápas v poradí, keďže úvodný duel prvého kola bol preložený kvôli epidémii osýpok na Zemplíne. No a v prvom kole prehrali aj v tejto sezóne, keď doma nestačili na trnavský Spartak (0:2).

Igor Žofčák strieľa prvý gól Trenčínu pri výhre 2:1. Je to jediné víťazstvo Michalovčanov v prvom kole v doterajšom ich pôsobení v najvyššej súťaži (na fotke aj strelec druhého michalovského gólu v zápase Dávid Škutka).

Dôvody? Každoročná prestavba kádra

Kde hľadať príčiny nevýrazných štartov Michalovčanov? V prvej sezóne medzi slovenskou elitou sme to ešte mohli pripísať plateniu nováčikovskej dane. Čo ale v tých ďalších? V tých jednoznačne Zemplínčania doplatili na to, že sa im každé leto výrazne mení káder. Noví hráči prichádzajú často aj počas rozbehnutej sezóny a chvíľu to trvá, kým si spolu sadnú. „Pozriete sa, na prvom tréningu počas letnej prípravy nás bolo dvanásť,“ reagoval na otázku o zlých štartoch Michalovčanov do sezóny ich súčasný tréner Jozef Majoroš. Ten sa chcel zlému štartu vyhnúť, no odchod dvanástich hráčov sa dá nahradiť počas krátkej prestávky iba ťažko. Aj preto sú Zemplínčania momentálne tam, kde sú. „Je to každoročný problém tímu. Klub nie je až tak finančne zabezpečený a preto musia k nám prichádzať hráči z klubov, z ktorých ich vyradia. No a keďže naša súťaž štartuje medzi prvými, zo zahraničia k nám musia prísť hráči neskôr, teda až počas rozbehnutej sezóny,“ poznamenal nedávno pre Denník Šport dnes už bývalý športový riaditeľ klubu Marek Zahorčák. Ten sa v minulosti výraznou mierou pričinil o príchod viacerých hráčov, ktorí sa stali platnými posilami.

Podľa Mareka Zahorčáka je MFK Zemplín odkázaný na príchod hráčov až po začiatku sezóny

Odišlo dvanásť hráčov

Aj počas tohto leta káder Michalovčanov opustilo viacero hráčov. V ňom už nie sú Matúš Kira, Jakub Grič, Jozef Šimon Turík či Stanislav Danko a Peter Kolesár, ktorí tvorili až na Kolesára súčasť tímu počas všetkých doterajších sezón vo Fortuna lige. Chýbajú aj platní legionári Savvidis, Carrillo, Konstantinidis, či Diarra a takisto aj Pásztor a Hovhannisjan, ktorí sa pre zmenu pomaly ale isto dostávali do prvého tímu. No a preč je aj kridelník Kvocera, ktorý sa zase ukázal v dobrom svetle vo vlaňajšej sezóne. Mimochodom, až na Diarru, Pásztora a Kvoceru si všetci našli nové pôsobisko na Slovensku. Grič, Savvidis a Konstantinidis sa upísali Trnave, Kira s Turíkom Košiciam a Carrillo Senici. S Trnavou koketuje aj Peter Kolesár. Zahraničie uprednostnili Diarra s Kvocerom, no a nový klub zatiaľ nemajú spomenutý Kolesár a Danko.

Poobzerajú sa ešte po posilách?

Na druhej strane, káder rozšírili v úvode hlavne mladíci z dorastu. Prvou posilou bol stopér Jakub Vaško, ktorý ale prišiel zranený a do zápasového diania sa zapája až teraz. Z Dunajskej Stredy prišiel na hosťovania Ricardo Phillips, mimochodom s dvoma gólmi najlepší strelec tímu. Káder už počas rozbehnutej sezóny rozšírili aj brankár Matej Markovič a stredopoliari Sergej Ivanov s Danilom Spoljaričom, no a posledným prírastkom v tíme je grécky pravý bek Dimitrios Siopis. Prestupový termín je až do začiatku októbra, takže vedenie klubu naďalej pracuje na vystužení kádra. V hre je ešte príchod jedného útočníka. Posledné výsledky a postavenia v tabuľke ich ale môže prinútiť poobzerať sa aj po ďalších hráčoch.  

Nič nie je stratené!

S podobnými štartmi do sezóny, ako tentoraz, teda už majú v Michalovciach skúsenosti. Možno aj preto necítiť v klube žiadnu paniku. Veď podobnú bilanciu po siedmych kolách mali Zemplínčania aj v sezóne 2018/19. Vtedy dokonca boli na poslednom mieste aj po deviatom kole. Následne sa ale nakopli a vyšvihli sa až do prvej šestky, keď zo zvyšných trinástich duelov základnej časti prehrali iba raz! Podarí sa im nakopnúť sa aj tentoraz, alebo ich čaká tvrdý boj o záchranu, do ktorého boli podľa prognóz po úvodných kolách namočení aj po predošlých sezónach? Veľa napovedia už ďalšie zápasy...

Doterajšie štarty MFK Zemplín Michalovce v prvých siedmych kolách
2015/16: 4 body (1 1 5 7:16).
2016/17: 8 bodov (2 2 3 3:8).
2017/18: 7 bodov (2 1 4 5:6).
2018/19: 4 body (1 1 5 5:13).
2019/20: 5 bodov (1 2 4 6:11).
2020/21: 4 body (1 1 5 4:21).

Peter Brendza   



Uverejnené: 21.09.2020 19:25:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.