files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Kde hľadať kamene úrazu pádu na posledné miesto?

Po prvých kolách najvyššej futbalovej súťaže je to už obohraná platňa. Hráči MFK Zemplín Michalovce zakaždým po letnom obmenení kádra okupujú posledné miesta v tabuľke a za pochodu stavajú nový káder. Je to tak aj v sezóne 2020/21. Po siedmom kole klesli Michalovčania po prehre 0:4 v Ružomberku na posledné miesto. Zaslúžene? Dali zatiaľ najmenej štyri góly, dostali najviac zo všetkých tímov súťaže (21) a získali najmenej bodov. Takže, možno výkony na trávniku ukazujú niečo iné, ale áno, sú tam zaslúžene!

Práve v Michalovciach sa po sezóne udiali asi najväčšie zmeny v kádri. Z úspešného kádra, ktorý vlani siahal dokonca aj na pohárovú Európu, odišlo až dvanásť hráčov. Káder sa dopĺňa postupne, prichádzajú noví hráči, ktorí potrebujú čas. Tak je to ale každý rok. Aj tentoraz musia Zemplínčania ísť hore z absolútneho dna tabuľky. Výkon v Ružomberku ale ukázal, že to bude dlhodobý proces. Hra tímu totiž vôbec nezodpovedala ambíciám hrať o prvú šestku. Tím sa zložil ihneď po prvom góle, kedy opraty zápasu prebrali do rúk Ružomberčania. Michalovčania odohrali v tejto sezóne vonku štyri zápasy a zakaždým odchádzali od súpera s debaklom. Na Tehelnom poli prehrali 0:5, v Senici 0:3, v Žiline 2:6 a tentoraz v Ružomberku 0:4. Keď k tomu prirátame aj zápasy vonku z vlaňajšej sezóny, prídeme na to, že v roku 2020 Zemplínčania u súpera ešte nevyhrali. Naposledy tak učinili v minulom roku v Myjave so Sereďou (0:2). Aj tam je kameň úrazu, že sú na poslednom mieste v tabuľke a inkasovali najvyšší počet gólov.

Michalovčania na jednej strane góly dostávajú, na druhej ich ani nedávajú. Jediným dvojgólovým strelcom je Ricardo Phillips. V úvode sezóny sa čakalo, že v tomto smere zapne vlani osemgólový Sidibe Modibo. Nigerský reprezentant sa ale po koronaprestávke z vlaňajšej sezóny nevrátil do vtedajšej formy. Už to nebol ten predátor šestnástky zo záveru jesennej časti. Možno aj frustrácia z jeho výkonov spôsobila, že sa v šatni nezmestil do kože a bol z kádra vyradený. Či toto rozhodnutie bude platiť natrvalo, alebo iba na istý čas, je na tréneroch. Tí rozhodnú, či Sidibe dostane ešte v tíme, kde má zmluvu, šancu. Ten by sa ale bleskurýchle musel vrátiť do pohody spred koronaprestávky. Mužstvu totiž chýba strelec a najbližšie k nemu má práve on.

Takže, zhrňme si to! Hlavnými príčinami súčasného stavu michalovských futbalistov sú letná prestavba kádra, zápasy na súperovej pôde a absencia strelca. Káder sa rozbil počas leta, hoci viacerí hráči, ktorým končili zmluvy, ostať mohli. Neostali a posilnili priamu konkurenciu... Vonku sa tím trápil aj vlani po koronaprestávke. Už tam by sa dali začať hľadať príčiny tohto stavu. Tie pokračujú aj v tejto sezóne a po fackách od Trenčína, Dunajskej Stredy či Žiliny prišli aj od Slovana, Senice, opäť Žiliny a tentoraz aj od Ružomberka. Absencia strelca je zase témou, ktorou sa nezaoberajú iba v Michalovciach. Túto otázku aspoň z časti poriešili v Michalovciach Sidibem, ktorý na určitý čas aj plnil túto úlohu. Pred koronaprestávkou. A v klube momentálne potrebujú takého hráča opäť...

Každopádne, Michalovčanom po siedmych kolách patrí posledné miesto v tabuľke. A dôvody, ktoré sme uviedli, ukazujú, že aj zaslúžene. Výkony tímu síce nezodpovedajú výsledkom, no tie sú, ako sú. V Zemplíne nemôže byť spokojnosť. Družstvo sa trápi v ofenzíve, navyše, veľa inkasuje. Obrana stojí na hlinených nohách, tím dostáva ľahké góly po chybách. Tie sme mohli vidieť aj v Ružomberku, kde po chybách stopérov, či obrancov padli tri góly. Družstvo dopláca na svoju nezohratosť a chýbajú mu skúsenosti. Každoročná prestavba kádra už prestáva baviť všetkých. Je to obohraná platňa každého leta a znela aj tentoraz. V tom je rozdiel oproti ostatným tímom. Zatiaľ čo oni konsolidovali počas koronaprestávky, v Michalovciach sa v tom čase začalo rozpadať mužstvo. A tie týždne teraz chýbajú. Verme, že na to družstvo nedoplatí...

Hodnotenie Michalovčanov v zápase s Ružomberkom

Matej Markovič – za stavu 0:4 chytil súperovi dva čisté góly, po jeho nedorozumení s Kolesárom ale padol štvrtý. Výsledná známka 5.

Dimitrios Siopis – prvý zápas si zrejme predstavoval inak. Obrana inkasovala štyri góly, nebol pre ňu tým pravým tmelom na pravej strane. Výsledná známka 3.

Ian Pino Soler – ani španielsky dirigent obrany nemôže povedať, že to bol pre neho podarený zápas. Namočený je v prvom góle, kedy neubránil súperovho strelca. Výsledná známka 4.

Jakub Vaško – neubránil Almášiho pri treťom góle, keď podcenil dlhý nákop brankára Macíka. Výsledná známka 4.

Alejandro Mendez Garcia – po strane španielskeho obrancu išlo menej útokov, Mendeza sme mohli vidieť aj v ofenzívnych výpadoch. Asi najlepší výkon z defenzívneho radu. Výsledná známka 5.

Artem Vovkun – ukrajinský stopér zapadol do päťčlennej defenzívnej línie. Už neurobil toľko chýb, ako v prvých zápasoch a v budúcnosti môže byť prínosom. Michalovská obrana potrebuje ale spevnenie skúsenosťami, ktoré Vovkunovi chýbajú. Po prvom polčase doplatil na to, že tréner Majoroš chcel posilniť ofenzívu. Výsledná známka 4.

Georgios Neofytidis – v strede poľa loptu nepodržal, viackrát končila u neho kombinácia. Post defenzívneho stredopoliara opäť nebol pre Michalovčanov výkladnou skriňou. Výsledná známka 3.

Danilo Spoljarič – ani cyperský stredopoliar nepriniesol do michalovskej hry potrebné ukľudnenie. Takisto strácal veľa lôpt. Výsledná známka 4.

Sergej Ivanov – zo stredopoliarov bol najviditeľnejší. Vedel získať loptu, vedel ju potiahnúť, no nemal s kým hrať. Výsledná známka 5.

Matej Trusa – keby streli v úvode zápasu gól, jeho dej by sa vyvíjal možno inak. Strelu neposlal zlú, brankár Macík sa ale vyznamenal. Výsledná známka 5.

Ricardo Phillips – najlepší strelec tímu si tentoraz strelecké kopačky neobul. Takisto mal jednu šancu, mieril ale vysoko nad. Výsledná známka 5.

Matúš Begala, Martin Kolesár, Dimitrios Popovits – hrali menej ako pol hodiny, ich výkony nehodnotíme. Begala sa zranil pri druhom dotyku lopty, Kolesár sa hneď po svojom príchode namočil do štvrtého gólu a Popovits sa ani nestihol stretnúť s loptou.  

Peter Brendza



Uverejnené: 20.09.2020 14:33:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.