files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Už sa niekto zamyslel?

Budeme na rok 2020 spomínať ako na posledný rok profesionálneho športu na Slovensku? Vzhľadom na udalosti z posledných mesiacov a týždňov je to dosť pravdepodobné. Vládne nariadenia a obmedzenia ho totiž načisto pochovávajú a to rovno pred našimi očami.

Septembrové obmedzenia ľudí na štadiónoch sú pre profesionálne kluby devastujúce. Áno, na prvom mieste je zdravie obyvateľstva. Až potom je všetko ostatné. Otázne však je, prečo sú šport a kultúra v úzadí ostatných. Prečo sa pri návštevách športových hál, či ihrísk nedávajú rovnako iba odporúčania, ako je to pri zákaze konzumácie alkoholu po 22. hodine? Prečo sa nedávajú rovnaké odporúčania ako pri návštevách obchodných centier? Prečo sa nedávajú rovnaké odporúčania, ako je to pri podnikoch po 23. hodine? Prečo trebárs v nočných kluboch nemusia dodržiavať rozostupy a na tribúnach na športových podujatiach áno? Prečo nie je obmedzený počet ľudí v nákupných centrách, ale na štadiónoch áno? Prečo za všetko pyká iba šport a kultúra? A prečo sa v prípade nutného nosenia rúška v každom priestore štadióna nedovolí to, čo je trebárs dovolené v obchodnom centre? Prečo nemôžu športovci naplniť aspoň polovicu štadiónov? Neobstojí ani výhovorka, že zo športového podujatia idú ľudia spolu do mesta trebárs na pivo. Po návšteve obchodného centra sa tak nestane?

Už sa niekto zamyslel nad tým, že týmito opatrenia a rozhodnutiami pochovávame profesionálny šport? Už sa niekto zamyslel aj nad tým, že s ním prestane športovať aj mládež? A už sa niekto zamyslel nad tým, ako to bude ďalej? Len neznalý veci si povie, že v októbri to bude po mesačných obmedzeniach inak. Vzhľadom na pribúdajúce prípady chorých na COVID-19 sa dá skôr čakať ešte väčšie škrtenie. A to pomaly profesionálny šport na Slovensku zadusí! Športové kluby na Slovensku sú momentálne bez pomoci druhých. Vykašľala sa na nich aj vláda, ktoré im od vypuknutia koronakrízy nepomohla ani eurom. Kluby síce mali možnosť pýtať peniaze pre hráčov, ktorí sú jeho zamestnancami, no obrovský aparát a papierovačky ich v tom skôr odradzuje, ako pomáha. Prečo vláda nepomáha športu tak ako trebárs v Čechách. Tam Babišová vláda priamo pomáha športu a športovým klubom, ktoré prichádzajú o zisk zo vstupného. To povedzme si pravdu je minimálne tridsaťpercentnou položkou rozpočtu klubu. Vzhľadom na znížený počet ľudí na športoviskách si teraz nemôžu týmito peniazmi pomôcť, no náklady platiť musia. Práve tam chce česká vláda pomôcť. Matovičová družina zatiaľ v tomto smere mlčí.

Už sa teda niekto zamyslel nad tým, čo bude s profesionálnym športom o rok, čo o dva? Keď to pôjde takto, ľahko sa môže stať, že v tomto čase už budeme iba spomínať. Spomínať na plné štadióny, či výkony hráčov a hráčok. Tí budú musieť vykonávať iné povolanie, aby uživili svoje rodiny. Už sa nad tým niekto zamyslel? Dokedy ešte budú kluby čakať na nejaké nápady od kompetentných, ktorí zjavne v tomto smere spia. Zobudia sa niekedy?   

Peter Brendza



Uverejnené: 09.09.2020 19:48:22 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.