files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hokejový sen uzrie v sobotu premiéru aj v Michalovciach. Chýbať nebudú ani hokejové osobnosti

Kariéra hokejistu Ladislava Nagy sa naplnila po vlaňajších majstrovstvách sveta v Košiciach a Bratislave. Rodák z košickej Šace bol benjamínkom zlatej generácie a možno aj to primelo skupinku ľudí natočiť o ňom dokumentárny film. Jeho premiéra uzrela svetlo sveta vo štvrtok v Košiciach, v sobotu 4. júla sa ňou v Mestskom kultúrnom stredisku budú môcť pokochať aj Michalovčania. Pôjde po Košiciach o exkluzívnu predpremiéru. Po skončení filmu je pripravená aj debata so zaujímavými hosťami.

Spilar, Boltun či Čurmová

Michalovce sa v roku 2019 dostali na mapu najvyššej hokejovej Tipsport ligy. Tvorcovia filmu veria, že hokejový boom ostane v metropole Zemplína aj naďalej a aj tento dokumentárny film k tomu môže pomôcť. Po premiére filmu je na programe ďalší program. Bude ním debata s hráčmi. „Zúčastní sa jej útočník HK Dukla Ingema Michalovce Gabriel Spilar a takisto aj Peter Boltun, ktorí s Lacom Nagyom v minulosti hrávali. Michalovčan Peťo Boltun dokonca aj v jednom útoku. Chýbať nebude napríklad ani prvá Slovenka, ktorá bodovala v ženskej NAHL Lenka Čurmová, či bývalí slovenskí mládežnícki reprezentanti Samuel Solenský a Pavol Regenda, ktorí robia dobré meno michalovskému hokeju v zahraničí,“ približuje Jozef Kužma z HK Mládež Michalovce.

Slovo o filme

Film mapuje štyri mesiace pred začiatkom turnaja v živote dvoch hlavných postáv. Majstra sveta z roku 2002 a najväčšej košickej hviezdy Ladislava Nagya, ktorý domácemu šampionátu prispôsobil celý záver svojej kariéry. Po oznámení, že slovenskú skupinu dostanú Košice, zmenil rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Napriek množstvu úspechov v reprezentácii či najprestížnejších ligách sveta, mohol byť práve toto vrchol jeho bohatej kariéry. Druhá postava je 9-ročný začínajúci hokejista z Košíc, Jonáš Pahuli. V roku 2002, keď sme získali zlaté medaily, ešte nežil. Počas posledného svetového šampionátu na Slovensku mal 1 rok a vôbec si ho nepamätá. Majstrovstvá sveta 2019 v Košiciach preňho teda boli jedinečná možnosť, vidieť najlepší svetový hokej na vlastné oči a inšpirovať sa ním. Príbeh Ladislava Nagya mu ponúka dôkaz, že uspieť môže aj obyčajný chlapec z východu. Práve na to chceme vo filme apelovať. Vzbudiť záujem u ďalších podobných fanúšikov či ich rodičov. Aby nám tu aj vďaka domácim majstrovstvám sveta, ich fantastickej atmosfére a možno aj tomuto filmu jedného dňa vyrástli noví Nagyovia, ktorí náš hokej vrátia naspäť na stratené pozície.

Milióny fanúšikov, dva príbehy, jeden šampionát

Dokumentárny film Hokejový sen zachytáva unikátnu atmosféru košického šampionátu prostredníctvom dvoch postáv, dvoch príbehov a dvoch hokejových generácií. Prvá dejová línia sa točí okolo legendárneho Ladislava Nagya, majstra sveta a najväčšej hrajúcej hviezdy HC Košice. Druhá je venovaná nádejnému mladému hokejistovi z východného Slovenska, 9-ročnému Jonášovi Pahulimu. Kým jeden si užíval prvé dotyky slávy a zlatú radosť v Göteborgu 2002, ten druhý vtedy ešte nebol na svete a kontakt s veľkým hokejom či slovenským úspechom nikdy nezažil. Tvorcovia filmu prežili s obidvomi hlavnými postavami štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta 2019. Laco Nagy po oznámení, že slovenskú skupiny dostanú Košice, zmenil rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Vo filme zápasí so zranením, chodí po doktoroch, zotavuje sa a tvrdo pracuje na návrate. Dostáva pozvánku do reprezentácie a bojuje o miesto v nominácii na šampionát. Napriek množstvu úspechov v reprezentácii či najprestížnejších ligách sveta môže byť práve toto vrchol jeho bohatej kariéry.

Jonáš Pahuli s blížiacim sa šampionátom trénuje, sleduje prípravné zápasy, zbiera kartičky a žije hokejom ako nikdy predtým. Jeho veľkým snom je dostať sa aspoň na jeden duel slovenských hokejistov priamo na štadión. Jonáš symbolizuje desaťtisíce mladých fanúšikov a budúcich hokejistov, ktorí vďaka domácim majstrovstvám dostali impulz a motiváciu do budúcnosti. Hviezdny príbeh Laca Nagya je totiž jasným dôkazom, že uspieť môže aj obyčajný chlapec z východu.

Dokumentárny film Hokejový sen spoločnosti promovie vznikol v koprodukcii s RTVS a HomeMedia Production a s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja a Nadácie Kaufland.

Dĺžka: 80 min.
Žáner:
dokumentárny.
Réžia a scenár:
Marek Vaňous.
Námet a scenár:
Dominik Kríž.
Hrajú:
Ladislav Nagy, Jonáš Pahuli.



Uverejnené: 03.07.2020 11:14:53 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.