files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Noví asistenti sa tešia na hokejový boom a aj vyššie ambície michalovskej Dukly

V trénerskom štábe hokejovej Dukly Ingema Michalovce nastali po premiérovej sezóne v najvyššej Tipsport lige zmeny. Miroslav Chudý síce zostáva hlavným trénerom tímu, od sezóny 2020/21 ale bude mať nových asistentov. Petra Bartoša s Richardom Šechným nahradili Ivan Droppa s Jurajom Faithom. Zatiaľ, čo Droppa v najvyššej súťaži už pôsobil ako generálny manažér, či asistent trénera, pre Juraja Faitha bude michalovská skúsenosť prvou v Tipsport lige.

Štvrtý príchod do Michaloviec, prvý ako tréner

Priezvisko Faith rezonovalo v michalovskom hokeji zakaždým v pozitívnom smere. Ján Faith viackrát úspešne viedol Duklu a jeho syn Juraj bol zase viackrát lídrom tímu. Tomu pomohol v rokoch 1996 až 1998, kedy pendloval medzi Košicami a Michalovcami. V sezóne 2010/11 sa vrátil už ako dvojnásobný majster Slovenska, aby pomohol tímu vedenému jeho otcom k postupu do play-off počas doby, kedy Michalovčanov sužovala žltačka. No a v sezóne 2015/16 bol zase kapitánom tímu. Teraz do Michaloviec prichádza po štvrtýkrát, prvýkrát ako tréner. „Ja mám na Michalovce zväčša príjemné spomienky,“ rozhovoril sa Juraj Faith, ktorý naposledy viedol kadetov HC Košice. „Vraciam sa tu po štvrtýkrát, prvýkrát v inej ako hráčskej pozícii. Začínal som tu ako mladý chlapec, pôsobil tu aj otec. Michalovce som vnímal vždy pozitívne. Pamätám si plný štadión, ktorý bol aj v predchádzajúcej sezóne. Verím, že plný dom bude aj naďalej,“ pokračuje k svojej novej michalovskej anabáze Juraj Faith.

Juraj Faith so svojim otcom Jánom (sezóna 2010/11)

Všetko smeroval k tomu, aby prišla ponuka z najvyššej súťaže

Štyridsaťštyriročný niekdajší kreatívny center presedlal po skončení hráčskej kariéry na tú trénerskú. Prvé ostrohy získaval v materskom HC Košice, odkiaľ išli na jeho robotu veľmi dobré chýry. Tie sa dostali do uší aj michalovských funkcionárov. „Je potešiteľné, že si vašu robotu všimnú aj v kluboch, ktoré hrajú najvyššiu súťaž. Michalovčania mi sami vraveli, že ide o mne dobrý chýr. Takéto slová potešia. Ponuka ma samozrejme potešila, ale aj príjemne prekvapila,“ zdôrazňuje Faith a na margo svojej prvej trénerskej ponuky v Tipsport lige dodáva. „Odkedy som začal trénovať, bolo pre mňa vnútorným cieľom, aby som sa posúval a samozrejme, aby som sa raz dostal do najvyššej súťaže. Je niečo úplne iné trénovať pätnásť, či šestnásť ročných chlapcov a mužov v najvyššej súťaži. Pôsobenie v Michalovciach je pre mňa výzvou a na prácu tu sa už veľmi teším.“  

Verí, že Michalovce nepretrhnú bodovú sériu s „Baranmi“

Ďalším členom realizačného tímu bude v michalovskej Dukle Ivan Droppa. Bývalý skúsený obranca, ktorý si zahral aj v NHL a vo svojej zbierke má striebornú medailu z MS 2000 v Petrohrade, tak pokračuje v Tipsport lige aj v piatej sezóne. Po dvoch sezónach v Lipovskom Mikuláši a dvoch v Banskej Bystrici, s ktorou v sezóne 2018/19 získal slovenský titul a na prvom mieste bol aj v nedokončenej sezóne, bude pôsobiť ako asistent trénera aj na Zemplíne. „Ak mám povedať pravdu, ponuka Michalovčanov ma veľmi príjemne prekvapila. Bol som prekvapený aj so seriózneho jednania vedenia klubu. Dohodli sme sa veľmi rýchlo,“ podotkol Ivan Droppa, ktorý verí, že michalovská Dukla bude pokračovať v zbieraní bodov s Banskou Bystricou aj v nadchádzajúcej sezóne. „Michalovce boli pre nás veľmi nepríjemným súperom. Bodovali s nami v každom zápase, čo sa nepodarilo v lige žiadnemu inému tímu. Dúfam, že v tom budú Michalovce pokračovať aj v ďalšom ročníku,“ smeje sa rodák z Liptovského Mikuláša.

Dôležitým faktorom vyššie ambície

Ako bývalý obranca bude mať samozrejme na starosti bekov. Upriami svoju pozornosť aj na svojich bývalých zverencov? „Bolo by dobré, keby sa s niekým vedenie dohodlo. Nejaké ponuky padli. Tréneri spolu sme už urobili nejakú kostru hráčov, ktorých oslovíme. Konkrétne mená ale zatiaľ nepoviem. Snáď v budúcom týždni už prídu na rad aj mená prvých podpísaných hráčov,“ zdôrazňuje Droppa. Ten vníma vyššie ambície Michalovčanov, ako aj hokejový boom, ktorý v meste bol vo vlaňajšej sezóne. „Vyššie ambície klubu bola jedna z dôležitých vecí, ktoré ma oslovili. Michalovčania mi deklarovali, že chcú ísť vyššie v tabuľke. Čo sa týka diváka, pevne verím, že hokejový boom bude v meste pokračovať. Všetko závisí samozrejme aj od toho, ako sa nám bude dariť. Keď ale poskladáme dobrý tím a ambície budú vyššie, divák si samozrejme na štadión cestu nájde. Ja pevne verím, že keď začne súťaž v polovici októbra, ako sa v kuloároch povráva, bude to aj s divákmi na tribúnach.“     

Dôležitým faktorom jazykové znalosti

Na vedenie Dukly sme smerovali otázku dôvodu zmeny v realizačnom tíme. „Chceli sme to trošku vynoviť. Naším zámerom bolo dostať doň nejakého bývalého skúseného obrancu, čo Ivan Droppa spĺňa. V minulosti sme do realizačného tímu vytiahli aj trénerský mladých Richarda Šechného či Petra Bartoša a teraz sme chceli ísť týmto smerom takisto. Preto našu šancu dostáva Juraj Faith. S oboma sme sa rýchlo dohodli. Zavážil aj fakt, že obaja sú jazykovo zdatní, čo bolo pre nás veľmi dôležitým faktorom, pretože sa v našom tíme zrejme opäť vyskytnú aj legionári,“ poznamenal pre náš portál manažér Dukly Peter Tirpák. Otázny ešte ostáva post trénera brankárov. Ten v lanskej sezóne zastával Imrich Petrík. „Je dosť možné, že náš realizačný tím sa bude rozširovať ešte aj o tento post. Najskôr ale musíme podpísať brankársku dvojicu. Potom budeme riešiť trénera brankárov,“ dodáva Tirpák.

Peter Brendza



Uverejnené: 21.05.2020 16:16:10 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.