files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Legendárna 24 si zahrala na olympiáde aj majstrovstvách sveta

V poradí tretím hokejistom, odchovancom Michaloviec, na ktorého kariéru sa pozrieme v mapovaní histórie michalovského športu, je legendárny stredný útočník Richard Šechný. Hráč, ktorý má na svojom konte štyri slovenské tituly, je majstrom sveta a zahral si aj na olympiáde.

Šechný zanechal v Michalovciach obrovskú brázdu (foto: Róbert Andrejov)

Legendárna 24 visí na dvoch štadiónoch

Pri mapovaní jeho kariéry začneme od konca. Richard Šechný je jediným slovenským hokejistom, ktorého dres visí na dvoch štadiónoch. Pocty sa mu dostalo na domácej hrudi v Michalovciach, ako aj vo Zvolene, kde zanechal najväčšiu stopu vo svojej kariére. Najskôr si jeho kariéru uctili v Michalovciach v apríli roka 2018. O niečo neskôr, v októbri tohto roka mu dres vyvesili aj vo Zvolene.

Dresy Richarda Šechného visia na dvoch štadiónoch (foto Peter Brendza a hokej.sk)

Tri tituly s Košicami, jeden so Zvolenom

Svoju seniorskú kariéru Richard Šechný odštartoval v materských Michalovciach. Pred sezónou 1994/95 odišiel hrať do extraligových Košíc, s ktorými sa hneď vo svojej prvej sezóne stal majstrom Slovenska. Titul s Košičanmi zopakoval aj v nasledujúcej sezóne, tretíkrát sa s nimi tešil v sezóne 1998/99. Po tomto titule odišiel do Zvolena, s ktorým získal v sezóne 2000/01 svoj štvrtý a posledný titul ako hráč. Bez ôsmych centimetrov dvojmetrový center budil na slovenských štadiónoch zakaždým pozornosť. V najvyššej extralige odohral v dresoch Košíc, Zvolena, Popradu, Kežmarku, či Banskej Bystrice aj s play-off 838 duelov, ku ktorý pridal 292 duelov v druhej najvyššej súťaži a 55 za Humenné v druhej lige. Okrem toho si vyskúšal najvyššiu ruskú a poľskú ligu, ako aj druhú najvyššiu taliansku ligu.

V hľadisku ho „milovali“

Kvôli svojej vysokej postave a trošku neortodoxnému štýlu hokeja mal svojich miláčikov, ale aj tých, ktorí ho na tribúnach nemali radi. Ako sám povedal, najväčší fanklub mal v Bratislave na Slovane. „Diváci väčšinou pískajú na tých hráčov, ktorí jeho tímu robia najväčšie problémy. Ja som zrejme všade, kde som bol, robil súperom problémy, tak po mne diváci pískali,“ smial sa Richard Šechný, ktorý je známy aj svojim výrokom „Dobre zrobil,“ ktorým reagoval na napadnutie hlavného rozhodcu Lauffa svojim spoluhráčom Martinom Mrázom.

Slovensku pomohol do A-kategórie, zažil sklamanie v Salt Lake City

Ako sme spomínali, Šechný v sezóne 1994/95 naplno prerazil vo vtedy kvalitnom kádri HC Košice. Vo svojej premiérovej sezóne v tíme „oceliarov“ dokonca zaujal aj vtedajšieho reprezentačného trénera Júliusa Šuplera, ktorý ho nominoval na majstrovstvá sveta B-kategórie, ktoré sa hrali v Bratislave. Šechný nastúpil vo všetkých siedmych zápasoch a pomohol tak Slovákom k postupu medzi svetovú elitu. Tam si zahral v roku 1999 na svetovom šampionáte v Nórsku. Šechný reprezentačný dres obliekol v 54 zápasoch, v ktorých strelil desať gólov. Svoj reprezentačný vrchol zažil na olympiáde v roku 2002 v Salt Lake City, kde Slováci obsadili predposledné trináste miesto. „Pre všetkých to bolo sklamanie, aj pre mňa. Nemali sme však k dispozícii všetkých hráčov. Tréneri manévrovali so zostavou, čo nevyšlo podľa predstáv,“ vrátil sa v hodnotení svojej kariéry Šechný k neslávnemu vystúpeniu Slovákov na zimnej olympiáde.  

Koniec kariéry v 46 rokoch

V roku 2011 nastal čas na návrat domov. Šechný sa dohodol na zmluve s michalovskou Duklou, kde sa ihneď zaradil medzi opory vtedajšieho prvoligistu. Tomu pomohol k dvom druhým miestam v sezónach 2012/2013 a 2013/2014. Následne odišiel do druholigového Humenného, ktorému ešte stihol ako hrajúci tréner pomôcť k postupu do prvej ligy. V roku 2018 nastal moment, kedy sa v 46 rokoch rozhodol zavesiť korčule na klinec. S kariérou sa rozlúčil zápasom v Michalovciach, na ktorý prišiel rad jeho bývalých spoluhráčov. Vtedy už pôsobil aj ako asistent trénera v michalovskej Dukle. Tá s ním na lavičke v sezóne 2018/19 postúpila do najvyššej Tipsport lige, kde Šechný ako asistent pôsobil pri jej tíme takisto. Mimochodom, hokej prirástol k srdcu aj jeho dvom synom. Richard momentálne hráva za michalovský dorast a Adrián sa venuje hokeju ešte v prípravke.

Richard Šechný sa počas svojej rozlúčky stretol aj s ďalšou legendou michalovského hokeja Petrom Pinďárom.

Na jeho rozlúčkovom zápase nechýbal ani súčasný prezident SZĽH Miroslav Šatan

Peter Brendza



Uverejnené: 13.05.2020 21:41:01 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.